Чийзкейк

Отдавна се каня да направя чийзкейк – не лимонов или с горски плодове, а съвсем класически. В този традиционнен американски десерт харесвам аромата на ванилия и масло и съчетанието от хрупкави бисквити, мекото крема сирене и заквасената сметана. Рецептата е доста лесна за изпълнение, а сладкиша е страхотен с кафе, особенно рано сутрин в неделя.

Продукти:

280 гр обикновенни бисквити (2 пакета от 140 гр)

350 гр крема сирене, ползвах 2 опаковки пълномаслена Филаделфия

150 гр масло

400 гр заквасена сметана (1 голяма кофичка)

3 големи яйца

1 ½ ч.ч захар, ползвах диабетична фруктозна захар

2 пакетчета ванилия на прах

Приготовление:


Направете бисквитите на трохи, в хаванче или в кухненския блендер. Нарежете маслото на парчета и го оставете да се размекне. Смесете го с бисквитите. Когато стане на трохи го разпределете на дъното на форма за трота с диаметър 27-30см със свалящо се дъно. Хубаво притиснете и изравнете бисквитената смес към дъното с ръка или с помоща на гладък предемет (например стените на стъклена бутилка). Приберете в хладилника за 30 минути, за да стегне маслото. Междувременно загрейте фурната на 190 градуса.

В купа разбийте крема сиренето, 1 ч.ч от захарта и 1 пакетче ванилия с дървена лъжица или с миксер, докато стане на пухкав крем.

Крема сиренето

Разбийте с миксер яйцата много добре. Прибавете яйчената смес към крема сиренето и разбъркайте бавно, докато сместта стане хомогенна

Изсипете крема върху бисквитения блат и печете във фурната около 45 минути. За да проверите готово ли е, пъхнете клечка за зъби в центъра на тортата и ако излезе чиста извадете тортата. Не изключвайте фурната.

опеченото крема сирене

Оставете печивото да се охлади за 10 минути.

Междувременно разбиите заквасената сметана с останалата захар и другото прахче ванилия с миксер, докато захарта се разтвори напълно

Заквасената сметана върху чийзкейка

Когато тортата е охладена залейте със сметаната, разпределете равномерно и върнете във фурната за 10 минути за да се гланцира.

Извадете и оставете да изстине на стайна температура и след това приберете в хладилника, за да се охлади напълно

Добър апетит!

Други публикации:

Пана кота с ром и домашно черешово сладко

Пана кота с ром и домашно черешово сладко

Ангелски кекс

Ангелски кекс

Крем София

Крем София

About these ads

21 comments on “Чийзкейк

  1. [...] реших да направя чийзкейк. Отново се посъветвах с блога на Даниела, но в крайна сметка направих чийзкейка с някои [...]

  2. Abbbey Dawn (Aneli_ казва:

    Уоуу чиийз кейка стана супер вкусен

  3. Gergana казва:

    Днес моята Ема става на 1г и избрах този чийз кейк за партито с роднините!Вече съм го правила един път и мисля, че рождения ден на Ема е подходящ повод за таза страхотна рецепта!

    • Danyela казва:

      Гергана, Честит Рожден Ден на Ема! Нека е жива и здрава, късметлийка, много да ви радва!
      Много съм поласкана, че сте избрали рецепта от моя блог, за да приготвите сладкиш за вашия семеен празник!
      Приятен празник!

  4. Vesta казва:

    Какво ще рече да се гланцира?(не трябва да го проверявам с клечка за зъби нали?)

    • Danyela казва:

      Здравейте, Веста
      Не, не трябва да го пробвате с клечка. Гланцира означава повъхрноста да придобие лъскав, гладък, гланцов вид

      Поздрави и весели працници

      • Vesta казва:

        Благодаря! Така и си мислех и се получи :)
        Честита Нова Година с малко закъснение от мен!Всичко най-добро!

  5. Вили казва:

    Направих чийзкейка и вече е любим десерт на големия ми син. Освен това направих и италианския сладкиш и е много любим на вички вкъщи. В момента се пекат шоколадовите мъфини с парченца шоколад, а за мен диетичния коледен кекс е страхотен, правя го много често и понеже баткото не го харесва си го изяждма сама. Голямо откритие е този твой блог. Харесва ми много защото рецептите са лесни (не всички, де) и стават вкусни и ефектни неща. Вкъщи, благодарение на сайта, съм се превърнала в кулинарна звезда :)). А само като си помисля, че не обичах много, много да се завъртам в кухнята. Като му дойде времето за най-малкия член на семейството съм набелязала безглутеновите бисквити и крем супата от тиква и просо. За много години, живи и здрави !!! :))

  6. Danyela казва:

    За много години, Вили!
    Много съм щастлива, че голяма част от рецептите, обичани в моето семейство, се харесват и във вашето!
    Сърдечни поздрави, желая ви много здраве!

  7. Мария казва:

    Здравейте, Даниела,
    направих чийзкейка и стана превъзходен. Само намалих сметаната наполовина. Не си падам по много сметана. Благодаря за чудесната рецепта.

  8. Пламена казва:

    Страхотна рецепта! Един рожденик и компания приятели са във възторг! Благодарности безброй, става ми една от любимите!!! :)))

  9. Danyela казва:

    Мария, Пламена, много се радвам че рецептата ви е допаднала!
    Сърдечни поздрави!

  10. Зорница казва:

    Изключителна рецепта- уникален вкус!

  11. Севдалина казва:

    Благодаря за чудесната рецепта за чейзкейк ! Много лесно се приготвя и е вече любим десерт, който хапват всички у дома. Искам да попитам, виното в „тирамису“ с какво може да се подмени, защото в магазините не намирам това, което е оказано в рецептата. Благодаря още веднъж за хубаните и сполучливи рецепти. И много добре са обяснени, браво!

  12. [...] Оригиналната рецепта е от тук. [...]

  13. Сия казва:

    Винаги съм смятала, че чийзкейка е сложен за приготвяне сладкиш и все не събирах смелост да го направя и така до вчера. Днес се наслаждавам на прекрасния му вкус и съжалявам, че толкова време съм пропиляла и съм се лишила от нещо толкова прекрасно. Благодаря за чудесната рецепта.

  14. Anastasiya казва:

    И аз го направих.. Спазих точно рецептата и сега чакам да изстине за да го пробвам…

  15. Anastasiya казва:

    Ами да си призная толкова хубаво ухаеше, че не се сдържах и го нападнах… по-хубав десерт не съм си хапвала.. Страхотен е, което всъщност означава, че ще пробвам всички рецепти тук! Много съм щастлива, че ми се получи.
    п.с. Ако може да попитам – дали ще се получи ако примерно така приготвен го залея с някакво сладко?
    И колко трябва да го изчакам да се охлади, защото на моя сладкиш бисквитите малко му се ронеха… (Емиии не издържах да чакамм..)

  16. Danyela казва:

    Радвам се, че ви е допаднал!
    Анастасия, няма проблем да се залее със сладко, но трябва да изчакаш да изстине напълно. В това студено време ако го изнесеш на балкона ще изстине много бързо.
    поздрави!

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s