Тарт с чери домати

Тези дни бяхме болни в къщи и основно правих пилешка супа – много хубаво стопля стомаха и душата. Но колкото и да е полезно или любимо едно ястие то омръзва, ако го хапваш всеки ден – е за мен лично изключение правят тирамисуто и броколите – тях мога да ги ям до безкрай. Трябваше спешно да разнообразя менюто, при това след няколко дни без да се вихря в кухнята, готвенето ми липсваше ужсано, а и бях събрала идеи. Много ми се искаше да направя нещо с чери домати – изкушаваха ме с наситения си цвят, със спомена за лятото, с интензивния си сладък вкус. Разрових се за рецепти и накрая се спрях на тази . Моят вариант е доста изменен, но е според моя вкус. В съшност тази рецепта е толкова гъвкава – всеки може да я пригоди към вкуса си. Направих основа от маслено тесто с добавка от черен пипер, ситно нарязан пресен риган и кашкавал. За плънката наредих моцарела, чушки, песто и много чери домати. Следващият път ще опитам с краве сирене и кашкавал.

Продукти за тава с размер 26 см:

За тестото:

125 гр студено масло, нарязано на малки кубчета + допълнително за намазване на тавата

1 ¾ ч.ч типово брашно + допълнително за разточване

1 равна ч.л. сол

1 яйце

2-3 с.л. студено прясно мляко или вода

1 с.л. настърган кашкавал или пармезан

листата на 2-3 стръка пресен риган, нарязани на ситно

¼ ч.л черен пипер или на вкус

За плънката:

500 гр. чери домати

125 гр моцарела или краве сирене

2 с.л. песто

2 зелени чушки, нарязани на кръгчета

Приготовление:

Пресейте брашното и солта, добавете настъргания кашкавал или пармезан, черния пипер и нарязания на ситно риган. Нарежете студеното масло на кубчета и с бързи движения го замесете с брашнената смес докато стане на трохи. Добавете яйцето и прясното мляко. Съберете на топка и охладете за минимум половин час в хладилника.

Разточете тестото на набрашнена повърхност на кръг с диаметър малко по-голям от този на тавата, за да покрие и стените. Намажете стените и дъното на тавата обилно с бучка студено масло. Навийте тестото на точилката и го прехвърлете в тавата за печене. Притиснете добре по стените и в ръба на тавата, за да се оформи красив ръб. Прекарайте точилката по ръба на тавата, за да отстраните излишното тесто. Охладете тестото за около 30 минути във хладилника

Набодете кората на гъсто с вилица. Нарежете моцарелата или сиренето на тънки филийки и ги подредете в кръг върху тестото. Отгоре намажете равномерно с пестото и наредете кръгчетата чушка. Подредете чери доматите.

Запечете във фурната за около 40-50 минути или докато тестото се зачерви по ръбчетата

Оставете тарта да се охлади и сервирайте

Добър апетит!

Други публикации:

Патладжани с мед и джинджифил

Патладжани с мед и джинджифил

Предястие с пъдпъдъчи яйца и козе сирене

Предястие с пъдпъдъчи яйца и козе сирене

Рулца от сьомга с козе сирене

Рулца от сьомга с козе сирене

About these ads

7 comments on “Тарт с чери домати

  1. Wenceslao Pascual казва:

    Hi Danny!
    Got your blog happily, accidentally just now; I just love your recipes & fotos. Thank God for electronic translations. Thank you!
    Got exposed to Bulgaria at the Osaka, Japan Expo in 1970, and as a 3-day tourist on my way by land from Amsterdam to Istanbul in the early 80′s.
    How I love your culture, your people and your country. & your Cherry Tomato Tart!!!
    I’d be back to visit your blog regularly & still hopeful I could re-visit Sofia.
    All my best from the Philppines!

  2. Danyela казва:

    Wenceslao Pascua, thanks a lot for your kind words :-)

  3. Мария казва:

    Прекрасен е блога ти:)))
    Исках да благодаря за чудесната рецепта за тарт с чери домати, добавих и козе сирене от мен, прекрасно се получи…:))
    Ще се връщам отново и отново тук!

    • Danyela казва:

      Благодаря ти, Мария!
      С козе сирене със сигурност е станало много вкусно. Чери доматите имат много богат и плътен вкус и в комбинация с козе сиренето съм сигурна, че се е получило страхотно!
      Хубава седмица!

  4. [...] за пайове, та благодарение на нея пробвахме следната рецепта, а ето и моята [...]

  5. Оля казва:

    Страхотна рецепта! Невероятно вкусно се получава! Веднага стана любима рецепта на цялото семейство! Благодаря, че я сподели! :)

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s