Портокалов сладкиш с бадеми

Настроението на предстоящите празници ме обзема с пълна сила. Може би е нещо във въздуха, аромата на пушек, на зима, на  паднали есенни листа, но в главата ми звучат камбанки, ухае ми на греяно вино, канела, мед, портокали…Иска ми се да обиколя магазините, да купя или измайсторя подаръчета за любимите хора, с които да ги зарадвам, да взема цветна хартия, панделки, малки сребърни звездички, да си купим елха, да замерише на бор и тамян у дома…а е само средата на ноември. Е нищо, има време за много кулинарни експерименти, за печене на сладки и сладкиши, за правене на бонбони и бисквити.

Може би това настроение за предстоящите празнции ми донесе портокаловия сладкиш с бадеми, който правих днес. Просто аромата на портокал беше толкова силен, а съчетанито с бадеми класическо и любимо. В същност този сладкиш е от еврейската кухня и няма нищо общо с коледата. Това което ме привлече много силно в него, освен разбира се портокалите и бадемите, беше начина на обработка на портокала. За първи път ми се случва да обработвам по този начин портокал за сладкиш. Портокалът се надупчва с вилица и се вари бавно около час , на тих огън. Целият – без да се бели. Когато омекне се смила и се омесва със смлените бадеми. Това плюс малко яйца и захар са почти всички съставки на този сладкиш. Брашното е само 3 лъжици – просто така за разкош. Вкусът и ароматът на сладкиша са невероятни. Цялата къща ухае на портокали. Вкусът му е много интензивен и освежаващ. Аз имам само една дума за него – вълшебство.

Адаптирано от The Complete Guide to Traditional Jewish Cooking

Продукти за кръгла тава с диаметър 20-26 см:

250 гр сурови бадеми

1 голям портокал

3 с.л. брашно

1 ч.л. бакпулвер

1 ч.  чаша пудра захар

З яйца

Приготовление:

Портокалът се измива добре и се надупчва с вилица отвсякъде. Поставя се в тенджера с вода, която напълно да го покрие. Вари се на тих огън около час, докато омекне. Изважда се от водата и се оставя да се охлади

Бадемите се бланшират за кратко във вряща вода и след това се обелват. Подсушават се и се смилат.

Портокалът се нарязва на едри парчета, семките се отстраняват и се смила заедно с кората.

В купа, с миксер, се разбиват яйцата със захарта докато сместа побелее

Добавят се бадемите и брашното смесено с бакпулвера. Добавя се и смленият портокал.

Сместа се разбърква добре с лъжица.

Тавата се застила с хартия за печене и сместа се изсипва, като повърхноста се заглажда с лъжица

Пече се около час на 180 градуса, или докато клечка за зъби забита в центъра излезе суха

Edit:

Due to the request of readers, I add an English translation of the recipe.

Ingredients:

250 g ground almonds

3 eggs

3 tbs. plain flour

1 large orange

1 cup caster sugar

1 tsp. baking powder

Pierce the orange with a skewer. Put it in deep pan and pour over water to cover it. Bring to the boil, then cover and simmer for 1 hour until the skin is soft. Drain and cool.

Preheat the oven to 180 C/350 F . Lightly grease a 20-26 cm round cake pan and line it with baking parchment.

Cut the cooled orange in half and discard all the seeds. Place the orange, peel, skin and all, in a food processor and process until smooth.

In a bowl, whisk the eggs and sugar until thick. Fold in the baking powder, almonds and flour. Fold in the processed orange.

Pour in the prepared tin, level the surface and bake for 1 hour, or until a skewer inserted into the middle comes out clean.

Добър апетит!

Други публикации:

Лейках (меден сладкиш)

Масапан

Карамелови бонбони с лешници

About these ads

12 comments on “Портокалов сладкиш с бадеми

  1. Ирина казва:

    Любима комбинация – портокал и бадеми. Ммм, представям си как ухае :-) След постите задължително ще направя този божествен сладкиш!

    Поздрави от мен :-)

  2. Dimitrana S. казва:

    Харесвам портокал и бадеми! Много апетитни снимки, а съм сигурна, че сладкишът в действителност е изключително вкусен. Чудесно предложение, ще запомня рецептата, Даниела!

    Сърдечен поздрав и :-)

  3. Diana казва:

    Много приятно е тук –
    уютно, ароматно и изкушаващо.
    Чудесна рецепта и снимки,
    поздрав, Диана

  4. Danyela казва:

    Ирина, Димитрана, Диана – много ви благодаря! Вашето мнение е много ценно за мен!
    Хубава и спокойна нощ!

  5. [...] портокалово-бадемови рецепти на Дими, Йоана и Даниела, днес реших отново да се потопя в уханието от изпечени [...]

  6. Na казва:

    Eh bien voilà! J’ai trouvé déssert lun. pour aujourd’hui, merci beaucoup.

  7. Ema казва:

    Привет Дани :)
    Моля те, кажи какви са размерите на тавата за печене (големи проблеми си създавам понякога ако не преценя добре нещата :D)
    Лека работна седмица ти желая!

    • Danyela казва:

      Здравей, Ема!
      Рецептата е за кръгла тава с диаметър 20-26 см. При 20 см ова тава ще стане по-дебел от колкото на снимката. Аз пекох в 26 см.
      Хубава и усмихната седмица

  8. Ema казва:

    Благодаря, благодаря :)
    Дано ми се получи така вкусно, ароматно и вълшебно както си го описала :)

  9. avalon казва:

    Даниела,
    Сладкишът се получи много лек и сочен, превъзходен е.
    Сместа, преди да се опече, беше малко по-рядка, поне от моите представи (яйцата, които имах бяха доста големи и добавих 1с.л. брашно, за малко по-гъста консистенция). Не знам дали трябваше да е така?
    От твойте рецепти приготвих и „Финансие“ и той стана великолепен. Благодаря ти за добрите идеи, наистина е удоволствие и малко изпитание да кулинарстваш.
    Поздрави. Авалон
    П.С Имам един възрастен съсед евреин, мисля да му занеса парче от този сладкиш и да му кажа, че е приготвен по еврейска рецепта, сигурно ще го зарадвам.

    • Danyela казва:

      Авалон,
      радвам се, че сладкишът ти е харесал. Щом се е получил добре, значи си е трябвала тази допълнителна лъжица брашно. Много мил жест от твоя страна да зарадваш съседа си :-)
      Поздрави!

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s