Ушите на Аман (Hamantashen)

Това са традиционни триъгълни еврейски сладки, които се правят за пролетния празник Пурим. И макар, че вече е почти време да пека рогалах за Ханука, реших отново да направя от тези вкуснотийки, защото са едни от любимите сладки на мъжа ми и ги правя често.

Първият път когато чух за името им бях много озадачена, каква е историята зад него. Аман е един от главните злодеи в историята свързана с Пурим. Но в същност най-вероятно името идва от изопачена дума на Идиш означаваща пакетчета пълни с маково семе, каквато е и една от традиционните плънки на тези сладки. В същност всяко еврейско семейство има различно предпочитание за плънката – някой ги правят със сладко, други със шоколад (като мен), трети с нарязани сушени кайсии или сливи. Каквато и плънка да изберете, сладките са невероятно вкусни приготвени с повод или без.

Адаптирано от The Complete Guide to Traditional Jewish Cooking

Продукти за около 25-30 сладки:

125 гр масло на стайна температура

1 ¼ чаена чаша захар

2 с.л. мляко

1 яйце

1 прах ванилия

щипка сол

2 ½ чаени чаши брашно

За плънката

шоколад, сладко от сливи, нарязани сушени кайсии със захар, маково семе със стафиди

използвах шоколад и сладко от къпини

Приготовление:

В купа се разбиват маслото и захарта докато станат кремообразни

В отделна купа се смесват млякото, яйцето, ванилията и солта

В трета купа се пресява брашното

Маслото се смесва с 1/3 от брашното. След това останалото брашно се добавя на три пъти, като се редува с яйчената смес. Тестото се оформя на топка, завива се с прозрачно фолио и се прибира в хладилника поне за час

Фурната се загрява на 180 градуса

На леко набрашнена повърхност се разточва кора с дебелина около 3 мм, от която се изрязват кръгове с диаметър около 8 см.

В средата на всяко кръгче се поставя парче шоколад или чаена лъжичка от сладкото. От кръгчетата се оформят триъгълни сладки, като се повдигат от три края към центъра, оставяйки място в средата от което да се вижда плънката.

Подредете сладките в тава застлана с хартия за печене и печете около 15-20 минути или до зачервяване

Добър апетит!

Други публикации:

Портокалов сладкиш с бадеми

Лейках (меден сладкиш)

Крембо

About these ads

17 comments on “Ушите на Аман (Hamantashen)

  1. Dani казва:

    Не се съмнявам ,че си ги напаравила с шоколад.Бях споменала ,че проявявам интерес към еврейската кухня-и да се похваля:от вчера имам тази книга ,която цитираш и я разглеждам с голям интерес.Слънчев уикенд!

  2. Danyela казва:

    Приятно готвене, Дани! Книгата е страхотна! Особенно харесвам първата и част, в която няма рецепти, а само разказ за традициите и обичаите. Първоначално я купих, за да зарадвам мъжа ми с вкусове от детството му, но после така се запалих по тази кухня, че вече редовно готвя неща от там
    Хубав и усмихнат уикенд!

  3. Dimitrana S. казва:

    Виждала съм някога някъде, незнайно къде тези сладки.. бях впечатлена :-) А, ето че сега даже и рецепта има към тях – благодаря ти, Даниела!

    Уютен и доволен уикенд, поздрав и :-)

  4. Danyela казва:

    Димитрана, много ти благодаря!
    Слънчева и усмихната неделя!

  5. Ирина казва:

    Много апетитно изглеждат тези уши :D
    Включвам ги в списъка на „трябва да се опита“ :-)

    Поздрави, Даниела!

  6. Danyela казва:

    Благодаря ти, Ирина!
    Хубава и успешна седмица!

  7. Errin казва:

    very pretty!

  8. Danyela казва:

    Cahide, Errin, thanks a lot!

  9. яна казва:

    Много исках да ги опитам тези сладаки и тъй като съм в отпуск ги направих сутринта, но нещо не ми се получиха, Плънката се разтече, изгубиха си формата особено втората партида, Мислех че съм ги препълнила, затова втората партида беше с по-малко сладко. Използвах желе от дюли, което беше много твърдо т.е. преварено. Не знам какво обърках.

    • Danyela казва:

      Яна, съжалявам за несполучливият опит. Трудно ми е да кажа, така от растояние какъв е бил проблемът, наистина вероятно плънката е дошла в повече, или пък може би тестото не е било достатъчно охладено преди разсточването. Може просто жегата на вън да ти е изиграла лоша шега при разточването и бързо да е разтопила маслото, без да ти даде времето необходимо за работа.
      Поздрави!

  10. яна казва:

    Да, възможно е да е от горещината за втората партида. Но за първата извадих тестото от хладилника добре охладено. Най – интересното е че тестото не приличаше на типичното маслено тесето – имам пред вид ронливо. Беше твърдо като бисквитка,дори и на следващия ден. Може и маслото да не е качествено, ползвах на „Вълчев“. Благодаря, че ми отговори. Прохладна вечер ти желая.

  11. Милена казва:

    Здравейте, Даниела,
    за предстоящите именни дни и съпътстващите ги почерпки реших да се доверя на предложените Уши :) Въпросът ми е дали маслото може да се замени с мас и дали това ще повлияе драстично на структурата и вкуса на тестото. Благодаря за прекрасните рецепти, които предлагате винаги :)
    Поздрави.

    • Danyela казва:

      Здравейте, Милена!
      Честита Нова Година!
      Да, маслото може да се замени с мас по принцип и в доста рецепти се употребява. Но това ще промени вкусът и аромата и донякъде структурата, така че лично аз не бих използвала мас в бисквити или сладкиш
      Весели предстоящи празници!

  12. Tina казва:

    Сладките изглеждат чудесни, може ли само да уточните млякото, прясно или кисело е?

    • Danyela казва:

      Здравейте, Тина! Млякото е прясно. Дано Ви достави удоволствие печенето на сладките!

  13. Irina казва:

    Мога да допълня, че за по-малко сръчните като мен, сладките могат да се направят под формата на пуричка с пълнеж. Тогава се наричат „Пръсти на Аман“. Вместо мляко може да се използва портокалов сок. Весел Пурим, Даниела!

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s