Рогалах

Ханука е. А какво е Ханука без рогалах. Аз поне не си представям едното без другото. Тези кифлички произхождат от Полша, където са били сервирани на празника. На Ханука традиционно се приготвят ястия, пържени в олио като Суфганиот и Латкес

Рогалах са може би едни от най-вкусните сладки, които някога съм яла. И имат такъв опияняващ аромат. На празник. Представляват малки кифлички от тесто богато на масло и с добавено крема сирене. В тестото се слага много малко захар, но сладостта се компенсира от плънката. Тя може да бъде всякаква, според вкусът ви. Предполагам няма да се учудите, като ви кажа, че аз я правя със натурален шоколад и орехи. Друг любим вариант е канела, кафява захар, орехи и стафиди или пък смлени бадеми и захар. Тогава слагам и в тестото половин лъжичка канела. Разнася се невероятно ухание. Самото тесто на кифличките, когато се опече, е хрупкаво, ронливо и делящо се на пластове. Истинска наслада за сетивата.

Адаптирано от The Complete Guide to Traditional Jewish Cooking

Продукти за 48 големи или 72 малки кифлички:

2 ½  чаени чаши брашно – използвам типово

120 гр. крема сирене – използвах пълномаслена Филаделфия

3 с.л. пудра захар – използвах диабетична фруктова захар

1 яйце

щипка сол

365 гр масло

опционално: ½ ч.л. канела

За шоколадовата плънка

100 гр натурален шоколад – използвах шоколад с какаово съдържание 70%

50 гр орехи

кафява и пудра захар

20 гр масло

За плънката с орехи и стафиди

100 гр стафиди

50 гр орехи

кафява и пудра захар

20 гр масло

Приготовление:

Маслото се оставя на стайна температура, да се размекне. Заедно с крема сиренето се разбиват с миксер или на ръка със пластмасова шпатула до получаването на кремообразна маса. Добавя се солта, захарта, яйцето и канелата (ако ще използвате) и отново се разбърква добре. Постепенно се добавя брашното, по малко, като разбърквате след всяко добавяне. Когато стане трудно да се работи с лъжица или шпатула тестото се изважда на набрашнен кухненски плот и се меси с ръка. Ако тестото ви се стори твърде лепкаво добавете още брашно. Когато цалото брашно се поеме, тестото се разделя на 6 равни топки и се прибира в прозрачно фолио за около 2 часа в хладилника или докато се стегне.

През това време пригответе плънката. Смелете или счукайте орехите, шоколада или бадемите според това с какво ще напарвите кифличките.

Извадете едно топче от тестото (останалите дръжте на студено, за да са по-лесни за работа) и на добре набрашнена повърхност разточете кръг с дебелина около 3 мм.

Разрежете кръга на 8 или 12 триъгълни части (според това колко големи кифлички искате да се получат). Обикновенно аз разрязвам на 12 части.

Намажете с разтопено масло и поръсете обилно с пудра и кафява захар.

Поръсете плънката – орехите и шоколада/стафидите и орехите и канелата/ бадемите и канелата или каквото сте решили да сложите вътре.

Навийте триъгълничетата на кифлички започвайки от широкия край. Подредете в тава застлана с хартия за печене. Намажете кифличките с масло и поръсете кристалчета кафява захар.

Печете около 20-25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурана или докато кифличките леко се зачервят

Добър апетит!

Други публикации:

Ушите на Аман (Hamantashen)

Лейках (меден сладкиш)

Снежни шоколадови топки

About these ads

18 comments on “Рогалах

  1. Dani казва:

    Дани ,очаквах нещо вкусно за днешния ден и ти както винаги направи нещо прекрасно-много ги харесвам тези кифлички /да не говорим за шоколада/и сигурно през седмицата ще ги направя.Със закъснение- хубав празник и спокойна неделя.Поздрави:)

  2. Dani казва:

    Извинявай,но гледам ,че ползваш много масло-заради типовото брашно ли е или за по хубава консистенция на тестото?

  3. Danyela казва:

    Здравей Дани. Благодаря ти за пожеланията. Маслото е толкова (365 гр) по оригиналната рецепта, която е с обикновено бяло брашно. Тестото става много хрупкаво като се изпече.

  4. Ирина казва:

    Не съм запозната с еврейската култура и традиции и ми е много интересно, когато разпазваш за тях и споделяш рецепти. Кифличките изглеждат много апетитни и имайки предвид съставките, не се съмнявам, че са много вкусни!

    Поздрави и пожелания за спокойна и приятна неделя.

  5. di_ani казва:

    Чудесни …
    Като, че и аз усетих аромат на
    орехи и канела, масло и шоколад –
    наистина празнични.
    Поздрав, Диана

  6. Danyela казва:

    Диана, Ирина, много сте мили, благодаря ви!
    Успешна и усмихната седмица

  7. Dimitrana S. казва:

    O, аз съм силно впечатлена! Нямам никакви познания по отношение на еврейската кухня и ми е много интересно!

    Рогалах изглеждат неустоимо, Даниела!

    пп. Твои са тези красиви и сръчни ръце, нали?

    Сърдечен поздрав :-)

    • Danyela казва:

      Дими, много ти благодаря. Мои са ръцете, докато точих и рязах, мъж ми ме дебнеше с фотоапарата. :-)Много си мила, както винаги!
      Хубава и спокойна вечер

  8. Sunny казва:

    Ето това ще е моят принос към Коледната трапеза на мама :)

  9. Danyela казва:

    Страхотно изглеждат!

  10. Kremena казва:

    Даниела здравей,

    Много харесвам блога ти и съм правила доста неща от него. Тези сладки също ги правих, но тестото с 365г масло стана много мазно плюс, че се маже допълнително масло с плънката и сладките не станаха много сполучливи. Поне за мен бяха прекалено мазни.

    След време, вдъхновена от твоя блог, си купих също книгата “ Тhe complete guide to traditional jewish cooking“. Там прегледах още веднъж рецептата и ми направи впечатление, че маслото е упоментато два пъти в списъка със съставките: веднъж като 115г безсолно масло и по-надолу като 250г стопено масло, след което се изброяват останалите съставки на плънката. При самото описание на приготвянето не става много ясно, но останах с впечатление, че за тестото се смесва 115г масло със сиренето крема и след това разтопеното масло (250г) е само за мазане преди да се наръси плънката т.е. не се слага в самото тесто. Тъй като имаш по-голям опит, пробвала ли си някога по този начин и какъв е резултата?

    • Danyela казва:

      Здравей,Kremena ! Много се радвам че си се запалила по еврейската кухня. Да, наистина рецептата в книгата не е напълно ясна, за това и модифицирах кифличките по моя вкус, а аз обожавам маслото, и то никога не ми е прекалено много :) За това добавих повече масло в тестото, а в плънката го намалих до 20 грама, колкото да залепне плънката. Когато тестото е добре охладено е лесно за работа, а след изпичането спомага за крехкостта на кифличките. Разбира се, щом на теб ти се е сторило твърде мазно, намали количеството до 115 грама и опитай така.
      Поздрави, много се радвам, че сподели твоя опит и виждане за тази рецепта

  11. ernesta казва:

    Даниела,пробвах ги с 220 гр масло, включително и това за мазане, и пак са доста маслени, но точно както ги описваш- ронливи, хрупкави, невероятно ароматни кифлички. Пълнежът със стафидите, орехите и канелата ми допадна най-много, а направих и със сладко от дюли и орехи. Ще ги правя пак и пак. Целувки и чакаме още рецепти за голямото коледно печене.

    • Danyela казва:

      Ех, как се радвам, Ерна, че си ги направила и че са ти харесали. Ау как ме изкуши с тази плънка от дюли с орехи, ще взема и аз да направя малко с такава. За сега събирам сили за печенето, дано остане време за повече
      Целувки!

  12. Michelle Geraghty казва:

    thank god i have a russian friend! i will need to have him translate this because those look amazing!

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s