Яйчен ликьор

Много обичам празниците. Че кой не ги обича. Тази година обаче, ми беше малко тъжно, изпращайки 2009. Не исках тя да си отива. Случиха ми се толкова хубави неща, че сякаш исках да я задържа за винаги. Изживях прекрасни емоции покрай раждането на синът ми и гледайки го как расте. Започнах този блог, който ми носи страхотна радост и удовлетворение и споделяне на страстта ми към храната и приготвянето и. Годината беше пълна с любов, топлина и мигове, които никога повече няма да се повторят. Но пък ще дойдат други по-различни и може би, надявам се, по-прекрасни.

Благодаря ви на всички вас приятели и читатели, за това че станахте част от една от най-прекрасните години в живота ми, споделяйки и четейки за ястията и емоциите ми свързани с тях. Желая ви много здраве и късмет, една прекрасна и незабравима година!

За първия ден на новата година избрах една напитка, която винаги свързвам с него. Когато бях дете майка ми я приготвяше често, за нас със сестра ми – безалкохолна. За жалост никога не ми е казвала как точно я прави, и не можах да я попитам,  отиде си от този свят преди няколко години. Така, че импорвизирах около вкусът, ароматите и съставките. Обработих жълтъците на водна баня, защото съм скептична към суровите яйца, въпреки алкохола в напитката. Прави се лесно и е много вкусна

Продукти:

3 жълтъка

200 мл водка (опционално)

4 с.л. захар

2 чаена чаша прясно мляко

1 чаена чаша течна подсладена сметана

половин шушулка ванилия

щипка индийско орехче

Приготовление:

Жълтъците и захарта се разбиват с миксер, докато побелеят. Добавя се ½ чаена чаша сметана и се поставят на водна баня. Сместа се бърка непрекъснато, докато кремът не започне да се сгъстява. При мен отне около 20 тина минути. В никакъв случай не позволявайте на жълтъчната смес да заври, защото ще се получат бъркани яйца

В отделен съд се загрява останалата сметана, млякото и зрънцата от ванилията почти до кипване.

При непрекъснато бъркане и съвсем по малко добавете млечната смес към топлите жълтъци.

Оставете да се охлади леко и добавете водката и индийското орехче.

Ликьорът се консумира топъл

Наздраве и за много години!

Други публикации:

Горещ шоколад

Сладки с овесени ядки, орехи и портокал

Греяно вино

About these ads

4 comments on “Яйчен ликьор

  1. Тони казва:

    За много години, Даниела!

    Да е мирна, спорна и богата Новата 2010 година!
    Бъдете здрави и много щастливи :)

    А ликьорчето е много изкушаващо :-)

    Хубави празнични дни!

  2. Ирина казва:

    За много години!
    Желая на теб и близките ти 2010-та да донесе много здраве, обич, щастие, късмет и успехи! :)

    И аз понякога съжалявам за отминали мигове и щастливи моменти, които ми се иска да запечатам във времето и да се връщам назад към тях, когато имам нужда. Да, тези мигове няма да се върнат, но трябва да мечтаем и да живеем с надеждата за още по-хубави и по-незабравими.

    Яйчният ликьор изглежда много апетитно, обезателно ще го опитам! :)

  3. Dani казва:

    За много години,Дани-на теб и семейството ти.Радвам се,че си имала много хубава година.Още по-прекрасна ти я пожелавам от сърце-с много здраве,усмивки,щастливи моменти,топлина и любов в семейството.

  4. Danyela казва:

    За много години, Дани, Тони и Ирина!
    Благодаря ви за прекрасните пожелания!

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s