Докато си ровя из нета или чета, заплесвам се и блея много обичам да имам нещо под ръка, което да хрускам. Напоследък из шкафовете в кухнята се подвизават всякакви пликчета и бурканчета съдържащи различни зърнени: ечемик, овес, ръж, царивца, просо, и аз непрекъснато забърквам някакви странни (според мъжа ми) неща от тях и после си ги изхрусквам. Вчера правих царевични крекери, които свършиха за около час ровене из нет пространството с чаша айрян
Продукти за коло 25-30 броя:
1 ½ чаена чаша брашно
¾ чаена чаша царевичен грис
1 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сол
¼ ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. сух розмарин
75 гр масло
¾ чаена чаша прясно мляко
Приготовление:
Брашното, гриса, бакпулвера, солта, розмарина и черният пипер се разбъркват в купа.
Добавя се маслото и се размесва с ръце докато сместа стане на трохи. Добавя се млякото. На леко набрашнена повърхност тестото се меси няколко минути.
Разточва се на кора с дебелина 2-3 милиметра и се нарязва на правоъгълници, триъгълници или кръгове. С клечка за зъби или шиш за печене се оформят симетрични дупки в бисквитите.
Крекерите се поставят в тава, върху хартия за печене и се пекат 10-15 минути или до зачервяване в предварително загрята на 230 градуса фурна на средна решетка
Добър апетит!
Други публикации:
И аз обичам да хрускам нещо 🙂 Прекрасно предложение, Даниела, със сигурност ще се възползвам от него.
Лека нощ 🙂
И на мен много ми допада предложението ти, Даниела 🙂
Още днес ще ги направя.
Хубав и много усмихнат ден 🙂
Голямо „хрупане“ пада от всички нас пред нет-а и това е едно прекрасно предложение за тази цел!Поздравления, Дани и хубав ден :))
И аз ще ги направя 🙂
един непрофесионален въпрос – може ли царевичният грис да се замени с царевично брашно? /питам срам-не-срам/
Съни, според мен можеш без проблем да го замениш. Вероятно ще ти трябва повече мляко, но не съм сигурна. Пробвай. Тестото трябва да е приятно меко и да се точи лесно. Ако стане сухо добави малко мляко.
Ще опитам. Аз все пак купих царевичен грис 🙂
Благодаря ви, момичета! Хубав и усмихнат ден!
Даниела,
неустоимо представяне –
рецепта, изпълнение и снимки.
Аха, да се пресегна …
Поздрав, Диана
Диана, много ти благодаря!
Хубава и спокойна вечер!
Супер кракери. Благодаря за рецептата. 🙂 Хубава вечер.
Ето и моите крекери, Даниела 🙂 http://picasaweb.google.bg/toninadi/Blogger?authkey=Gv1sRgCOaHsLOrvNXArwE#5434431214993181122
Нямах грис и ги направих с царевично брашно.
Много са хубави. Благодаря ти за рецептата! 🙂
Хубава вечер 🙂
Тони, много са красиви. Много оригинално си ги направила с буквички отгоре! Благодаря за доверието да пробваш рецептата и че споделяш резултата
Поздрави!
ааа, вече съвсем нямам търпение да ги направя…, днес ме домързя, но утре ще се постарая 🙂 Браво, Тони!
Разкош!
Само с какви гладни очи наблюдавам снимките на твоите крекерчета.. 😀
Благодаря за рецептата!
Вкусен и уютен уикенд 🙂
Направих ги – станаха наистина разкошни! Само че за нашия вкус солта идва малко и затова се наложи допълнително да ги посоля отгоре – следващия път просто ще сложа двойно повече сол!
Дими, много ти благодаря!
Sunny, много се радвам, че са ви харесали. Да, солта, пипера са въпрос на вкус, аз пък слидващият път ще добавя повечко черен пипер 🙂
[…] с мъфините и съвсем между другото спретнах едни царевични крекери с розмарин, които се оказаха идеално мезе за чашата ми вино тази […]
здравейте;) а дали може да се разменят „ролите“-с царевично брашно и пшеничен грис? просто това имам в наличност..или е по-добре гриса да се замени с царевично брашно..мисълта ми е дали грисът е важен за констистенцията на тестото или просто е важно ароматът да е „царевичен“?:)
Здравейте, Ели!
Важното е аромата да е царевичен. Заменете гриса и брашното както ви харесва. Ако е нужно увеличете леко количеството на прясното мляко, ако ви се стори много ронливо тестото или обратното добавете още малко брашно, ако ви се стори много меко!
Приятно печене и добър апетит!
Благодаря:) Направих ги с два вида брашно,добавих мащерка и малко лют червен пипер за пикантност,винаги може да се импровизира с подправките,нали?;)Важното е,че основната рецепта е прекрасна и станаха разкошни:))
От скоро се запалих по готвенето и кулинарните блогове,определено ставам фен на вашия!Освежаващо и релаксиращо е след нощна смяна на работа да се пазарува и готви,поне за мен и утре сутринта мисля да продължа с ваши рецепти-крембо и тирамису:)Благодаря за положителните емоции:) Неспирно вдъхновение и много усмивки ви пожелавам!
Eли, много се радвам, че си останала така доволна, а импровизацията в рецептата е май най-голямото удоволствие когато готвим. Поздравления за желанието да готвите, след нощна смяна, за мен това е истинско геройство!
Хубав и усмихнат ден!
Привет и от мен! У нас царевицата и кулинарните творения от нея са на особена почит! Днес направих царевични крекери по моя измислена рецепта. Беше останало малко картофено пюре, което също се класира за рецептата. Ето ги моите как изглеждат!
http://temenuga2.snimka.bg/cooking/vegetarianska-kuhnya.436832.19774908
Виолета, страхотно изглеждат! Вероятно са били много вкусни!
Здравствуйте! Подскажите пожалуйста, а 1 ½ чашки муки это сколько в граммах, или стаканах. Я только надеюсь, что в Украине такие же стаканы как у вас 🙂
Здравствуйте. 1 1 / 2 стакана муки.1 стакан = 250 мл.
Я надеюсь, что это помогает. 🙂
Страхотни са!
Мммм супер станаха и моите! Аз, обаче, омесих тестото с миксер, защото в началото ми се струваше много лепкаво. И ги направих с царевично брашно, а не грис, и станаха чудесно с това количество мляко. Сега ще има хрупане 🙂
Поздрави,
Надето
Здравейте, Наде!
Много се радвам, че рецептата ви е харесала!
Поздрави и приятно хрупане 🙂
Здравейте! Мога ли да заменя прясното мляко с вода? Искам да дам от крекерите на дъщеря ми, но все още не е опитвала п.мляко.
Здравейте, Галя.
Да, можете да замените прясното мляко с вода, без проблем