Дип с карамелизиран лук

Още от дете обожавам аромата на препържен лук – носи ми някаква сладост и домашен уют. Неслучайно рецептата за почти всяко българско ястие започва със „запържете лука…” . Като бях малка и усетех аромата на пържен лук да се носи от кухнята веднага отивах при мама с молба да ми даде да опитам, това което готви, защото мирише страшно вкусно. Тя винаги казваше – „но аз още нищо не съм сготвила, просто задушавам лук, и даже малко го препържих”. А аз точно така го обичах, кафяв, сладък и уханен. Да, знам, че е вредно, да знам, че трябва да се ограничава пърженето и мазното, но просто не мога да устоя на аромата му, за това приготвих дип с карамелизиран лук

Продукти:

3 средно големи глави лук

50 гр. Масло

1 с.л. зехтин

200 гр. заквасена сметана – малка кофичка

сол и черен пипер на вкус

Приготовление:

Лукът се нарязва на полумесеци. В дълбок тиган се загрява маслото с 1 с.л. зехтин и когато е добре загрят се добавя лукът. Лукът се пържи на средно силен котлон, като се разбърква от време на време, докато придобие карамелено-златист цвят. Сваля се от огъня, посолява се и се подправя с черен пипер. Оставя се леко да се охлади и се добавя сметаната. Разбърква се добре. Сервира се с крекери , ръжен хляб, препечени филийки

Добър апетит!

Други публикации:

Свинско с лук

Гуакамоле

Хумус

About these ads

4 comments on “Дип с карамелизиран лук

  1. Dani казва:

    Божествено предложение, Дани!
    И аз обичам тази миризма, независимо, че е вредно.
    В случая сметаната омеотява вкусът му!
    Прекрасна седмица:)

  2. Did казва:

    Супер рецепта :)

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s