Кугел с карамелизиран лук

От Песах ми остана доста маца, въпреки усиленото пърженето на бурмеликос и скоростното им изяждане. Реших да направя друго, също традиционно за Песах ястие – кугел.  Знам, че за повечето от вас да намерят маца е доста трудно, но мисля, че в този кугел, мацата би могла да се замени с дребна сварена паста или юфка и да стане също много вкусно. Този кугел е много хрупкав, с аромат на любимият ми карамелизиран в собствения си сок лук.

Продукти:

4 листа маца

3 яйца

4-5 глави лук

50 гр. масло

1-2 с.л. зехтин

1 чаена чаша пилешки бульон

сол и черен и червен пипер на вкус

Приготовление:

Мацата се начупва на дребни парченца и се запича във фурната, при непрекъснато разбъркване, докато се зачерви от всички страни

Лукът се почиства и се нарязва на полумесеци. В тиган се загряват зехтина и маслото и лукът се сотира на средно силен котлон, като се разбърква от време на време, докато стане златисто кафяв.

В купа се разбиват с тел или вилица яйцата и хладкия бульон, подправя се със солта, черния и червен пипер

Лукът се разпределя върху запечената маца и се залива със яйчената смес

Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна около 30 минути, или докато кугела стане златист

Добър апетит!

Други публикации:

Кугел с тиквички

Кугел със спанак, тиквички и пресен лук

Бурмеликос

About these ads

4 comments on “Кугел с карамелизиран лук

  1. mumintrol казва:

    А не е ли не-кашерно лукът да се нарязва на полумесеци? :)

  2. Maria Mteva-Chrstou казва:

    Привет!

    Имаш награда при мен!

    Лека, усмихната и вкусна вечер!

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s