Детски безглутенови бисквити без захар

Храната, която може да се яде с ръце е страшно любима на синът ми, защото по този начин той сам прави нещата, не се налага мама или тати да направляват лъжицата и най-вече може свободно да черпи и Йейе (както той казва на кучето ни) с храната си. Разбира се въпросното Йейе никога не отказва почерпка и е пръв и верен приятел на малкия си стопанин. Обикновенно винаги имам под ръка готови овесени бисквити или парченца плосък ръжен хляб , които да раздавам когато залисан в игри прехвърчи покрай мен, устремен към някоя нова интересна цел.

Наскоро разглеждах сайта на Здравница и си поръчах най-различни брашна. Едно от тях беше брашно от елда

Елдата е високо ценена от мен зърнена култура, заради високото съдържание на фибри и желязо и е подходяща за деца, заради липсата на глутен и за това често я включвам в менюто на синът ми. Да се приготвя храна за малки деца е голямо предизвикателство. Трябва да стане вкусно, но обикновенно с ограничено количество продукти, които са подходящи за възрастта и стомахчето на малкото съкровище и разбира се без захар. Захарта замених като подсладих тестото с банан. Половината доза направих само с брашно от елда, защото на гости щеше да ни дойде приятелка с 7 месечното си бебе, което все още не беше захранено с глутен. В другата половина добавих типово брашно и белтък, за по-добра консистенция на тестото и обогатяване на хранителния състав.

Продукти за около 30 бисквити:

За безглутеновия вариянт:

2 чаени чаши брашно от елда

2 големи банана

1 жълтък

1-2 супени лъжици вода

125 гр масло – 1 малка опаковка

За варианта с глутен и белтък:

1 чаена чаша брашно от елда

1 чаена чаша типово пшеничено брашно

2 големи банана

1 яйце

1-2 супени лъжици вода

125 гр масло – 1 малка опаковка

Приготовление:

Бананите се обелват и смачкват или пасират на пюре. Смесват се с жълтъка (или цялото яйце) и водата и се разбъркват добре

Студеното масло се нарязва на кубчета и се прибавя към брашното. С пръсти брашното и маслото се правят на трохи. Добавя се яйчено-банановата смес, разбърква се и тестото се събира на топка. Завива се в свежо фолио и се оставя в хладилника за 10 тина минути.

Тестото се разточва между два листа хартия за печене на кора с дебелина 2-3 милиметра. Горният лист се отстранява а разточената кора, заедно с долния лист се прехвърлят в тава.

С помоща на остър нож тестото се нарязва на правоъгълници. С клечка за зъби се оформят симетрични дупчици.

Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-40 минути

Добър апетит!

Други публикации:

Детска торта без захар

Детски овесени блокчета

Детски пастет с авокадо и яйце

About these ads

42 comments on “Детски безглутенови бисквити без захар

  1. Dani казва:

    Дани, поздравление за здравословното хранене
    на Сами /и Йейе, разбира се/
    Много е сладко с ръце!
    Елдата ме предизвиква като продукт,
    но още не съм я
    опитала!
    Хубав ден!

  2. Ema казва:

    Здравей Дани :),
    Поздравления за твърдостта ти по отношение на не-даването на захар. Рецептата ти отново ме подсети за това колко малко внимание се обръща на здравословното хранене на децата. Понякога си мисля, че това е толкова трудноосъществимо, особено когато детето ти попадне рано или късно в разни институции – ясла, градина и т.н… Невероятно (за мен), но дори в частните такива (както и ти беше писала)храната не е от най-подходящите. Но да не се отклонявам :), бисквитките изглеждат много симпатично, виждам, че някои даже са се усмихнали :).

  3. Maria Miteva-Christou казва:

    Привет, Дани!
    Много симпатични бисквитки :) и усмихнати!

  4. mama_gali казва:

    Ето това ще бъде задачата ми за утре. Моят бебок обича елда и сигурно ще ги хареса много. Специално си смлях елда сега, дано се получат хубави бисквитки с не много фино брашно :)

  5. Danyela казва:

    Дани, Мария, благодаря ви!
    Ема, наистина проблем е храната в яслите. За мое щастие намерих градина, в която се съобразяват с изискванията ми. Вярно рядко дават елда или просо например (за това компенсирам в къщи като приготвям различни неща с тях), но пък захарта, пърженото и неподходящите за възрастта храни са елиминирани. Благодаря ти за комплиментите
    mama_gali, стискам палци бебока ти да одобри бисквитите.

  6. Силвия казва:

    Ела при мен за да си вземеш наградка!Целувам те!

  7. Ирина казва:

    Чудесно е че така съвестно се грижиш за добрите хранителни навици на детенцето си, Дани! И е страхотно, че споделяш такива рецепти, които биха били от полза на много майки!
    Бисквитките са много симпатични и съм сигурна, че Йейе ще бъде толкова щастлива, колкото и Сами :))

  8. Мария казва:

    Прекрасен блог ! Радвам се че го намерих !

    • Danyela казва:

      Мария, брагодаря!
      Аз пък се радвам много, че открих твоя! Правиш прекрасни, прекрасни неща! Маковите кукли са вълшебство!
      Поздрави!

  9. новини казва:

    Дани, моите поздравления за здравословното хранене.

  10. Danyela казва:

    Силвия, много благодаря за наградата! Блогът ти е прекрасен, успех!
    Много поздрави и хиляди усмивки!

  11. Danyela казва:

    Ирина, новини, благодаря ви от сърце!

  12. катя казва:

    Поздравявам те за чудесното захранване на твоето мъниче! Много хубави бисквити със сладост и аромат на банан :) Заповядай и при мен за една награда :)

  13. Цветелина казва:

    Привет!
    Страхотен блог си направила, веднага те ад-нах в любими :)
    След като видях рецептата, веднга импровизирах :)
    Т.като нямах банани, сложих варена тиква, но си признавам че и сложих съвсеем мъничко кафява захар. Освен елденото брашно, което е доста силно като аромат сложих малко ябълково и малко царевично. И понеже момъкът ми е с алергия към белтъка на кравето мляко пропуснах маслото, а капнах 2-3 капки олио (че и зехтина ми свършил). След като ги извадих от фурната, изяде две за норматив :)))

    • Danyela казва:

      Привет, Цветелина!
      Благодаря ви за комплиментите!
      До сега не съм правила нищо с ябълково брашно, определено ме заинтригувахте с него. Целувки за малкия мъж, да му е сладко :-)

  14. Mentha казва:

    Дани, търсих здравословни рецепти без захар и първо се сетих за твоя блог :) Аз тъкмо започнах да захранвам малкия, правим първи стъпки (хапки) в захранването…
    И се чудех – а маслото от кога си въвела? Нали е млечен субпродукт… Извини ме за въпроса, просто се опитвам да разбера кога ще мога да сервирам тези симпатични бисквитки на сина си :)

    • Danyela казва:

      Здавей, Мента :-) Радвам се да те видя тук :-) Успех в захранването. Сега се разрових във файлът ми от захранването на Шуш, масло съм въвела 9 ти месец, но малкият имаше някои проблеми с млечните и за това малко ги бях отложила във времето. Можеш да опиташ бисквитите, като замениш маслото със зехтин, но ако се наемеш да ги правиш, пробвай с малко количество, защото не съм убедна, че със зехтин би станало добро тесто за работа.
      Целувки на теб и малкия мъж

  15. zabliznacite казва:

    Комплименти за блога и рецептите за малки и големи!

    В моя блог и в Бг-мама пиша за baby-led weaning (захранване, водено от бебето)и определено са особено подходящи за дечица, които се учат да ядат сами. И съответно много популярни сред мамите, избрали този вид захранване. :)

    • Danyela казва:

      Fata, благодаря ти! Често следя блогът ти и темата за baby-led weaning. Много се радвам, че жените избрали този вид захранване харесват детските рецепти в блог ми. Правих ги и все още ги правя за моя 2 годишен малчуган, който също обожава да се храни сам
      Поздрави и адмирации за труда ти!

  16. Mentha казва:

    Аз отново се включвам с коментар, защото вече няколко пъти правих бисквитките (станаха любими и на възрастните в семейството) и установих, че лесно ги изпускам и препичам, заради което стават твърдички – ако се случи и на някой друг, моят съвет е да ги си топи в мляко или чай и да си ги изяде :)) Но по-лесно би било просто да ги проверяват във фурната.
    Даниела, извинявам се, ако коментарът ми е не на място… И още веднъж изказвам благодарност за идеите!!!

    • Danyela казва:

      Мента, много благодаря за коментара. Разбира се, че е на място и е много полезен. Бъди здрава ти и цялото ти прекрасно семейство!

      • Menta казва:

        Мерси за пожеланията!
        Дани, много се радваме на домашните бисквитки! И солетките скоро ще ги пробваме…
        Днес реших да попроменя леко рецептата и в половин доза смес (безглутеновата) прибавих 2 с.л. прах от рожков. Ако е Ок, пускам линк към снимка на резултата :) http://media.snimka.bg/8288/022831977-big.jpg?r=0

  17. Danyela казва:

    Еха, Мента! Какви хубави, усмихнати бисквити се направила! Разбира се, че е ок да пуснеш снимка, както и да споделяш винаги за твоите модификации и импровизации в рецептите, които винаги са много успешни!

  18. […] – бисквитки от елда и ябълка от рецептите и още детски безглутенови бисквити без захар от блога „В … и още Меки „шоко“ бисквитки с банан и круша от […]

  19. Lucrezia казва:

    Здравейте, току що направих и моите, и не съм доволна от резултата… Нямат никакъв вкус и вид, единствено не спазих изискването да престоят 10 мин. в хладилника, защото после имах други работи за вършене и тестото престоя над 4-5 часа… Може би тук е грешката… А не видях да пише никъде сода?

    Блогът е прекрасен, ще пробвам всички рецепти! Поздравления :)

    • Danyela казва:

      Lucrezia, съжалявам за разочарованието ви. Да на вкус не са особено сладки, но са все пак без никаква захар, само с плод. Престоя на тестото не би трябвало да е проблем. Може би маслото ви е изиграло лоша шега, понякога са с много високо съдържание на вода. Бисквитите са без набухвател

      Сърдечни поздрави

  20. Iana казва:

    Привет отново,
    чета твоят блог още преди да имам дете. Бях си казала.че един ден, като се появи ще му правя тези “ детски рецепти“ . Чрез твоят блог намерих и връзката с консултантите по кърмене, които страшно много ми помогнаха в така трудното начало на кърменето… И с много упоритост вече 8 месеца се кърмим с моята щерка. :)) Така че да знаеш и ти имаш принос в това начинание :))))
    Въпреки съветите на педиатърката,аз захраних след 6 месец. От скоро включих глутен и месо. Но още не съм давала жълтък и краве масло, та питанката ми е дали може и без тях (хихии) или пък ако ги сложа дали ще е някакъв проблем за нея?
    Много искам да и дам да гризе някакви неща, за съжаление всички бебешки бисквити на пазара, дори и безглутеновите, съдържат сухо мляко, а това е в противовес на мнението ми за хранене на бебето.

    Поздрави и хиляди благодарности,

    Яна

    • Danyela казва:

      Яна, много ви благодаря за написаното! Наистина изключително се радвам, че макар и косвено съм ви била от помощ с кърменето!
      Относно бисквитите, маслото лесно може да замените със зехтин, но ако пропуснете жълтъка не съм убедена, че ще успеете да оформите бисквитите, и без това тестото не е от най-лесните за работа. Но не бих ви и препоръчала да дадете на дъщеричката си едновременно 2 до сега не въвеждани храни едновременно, както би станало ако сложите и маслото и жълтък в тестото. Предполагам знаете, че при захранване е добре между отделните нови храни да има 3 дни пауза, за да можете в случай на проявена алергична реакция лесно да разпознаете от какво се е получила. Можете също да опитате и рецептата за хлебни пръчици – щом сте въвели глутен можете да ги направите от пшеничено брашно, зехтин и малко вода и по този начин ще направите прекрасна храна за гризане и държане с ръце
      Желая ви много здраве на вас и семейството ви!

  21. Мариета казва:

    Здравейте отново, Даниела!
    Много ми хареса рецептата и днес направих бисквитките с типово и ръжено брашно. Според мен станаха хубави, но съм страшно изкушена да ги приготвя и с брашно от елда. Бихте ли споделили откъде мога да си купя? И изобщо откъде се снабдявате с качествени брашна? Не съм сигурна на кой производител да се доверя…
    Много благодаря!

    • Danyela казва:

      Здравейте, Мариета!
      Въпросът с качествените брашна е много сложен – пробвала съм различни, но не бих казала че съм възхитена от някоя марка. Продължавам да опитвам различни . Брашното от елда го поръчах от Здравница http://www.zdravnitza.com/
      Поздрави!

  22. […] Пека ги на слаба фурна. Може да се направят  и с варена ябълка, вместо банан. Бисквитки с кърма и оризово брашно 1 кафена чашка брашно 1 кафена чашка оризово брашно около 40 мл кърма 1 с.л. зехтин 2-3 ч.л. захар (може и без, ако се сложи плод) вода – докато стане не много твърдо тесто После го разточих, изрязах с формички и опекох. Следващият път мисля да сложа плод вместо захар. Бисквитки с плодова каша, безглутенови 1 ч.ч. брашно от елда/ориз (аз направих с елда) 1 ч.ч. каша (аз взех на Холе оризова с ябълки и круши),  по-хубаво става с каша с плодове 3 с.л. зехтин 1/2 ч.ч. мляко (кърма, чай, вода – може да поеме малко повече)  Смесват се брашното и кашата и се прибавя зехтина. След това и водата/кърмата/чая (който с каквото предпочете). Хубаво се разбърква, докато тестото се отлепи от съда. Правят се бисквитките (аз на ръка ги правих, че нямам точилка и форми за бисквитки) и се слагат на хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 12-15 мин. Шамански бисквитени откровения (бисквити с овесени ядки): http://boobamara.blogspot.com/2010/09/blog-post.html Детски овесени блокчета: http://vkuhniata.wordpress.com/2009/12/06/kids-oat-squares/ Детски безглутенови бисквити без захар (с елда и банан): http://vkuhniata.wordpress.com/2010/05/27/gluten-free-sugar-free-cookies/ […]

  23. […] – бисквитки от елда и ябълка от рецептите и още детски безглутенови бисквити без захар от блога “В … и още Меки “шоко” бисквитки с банан и круша от […]

  24. Венета Тунева казва:

    Здравейте и от мен!
    Благодаря Ви за прекрасната рецепта. Днес приготвих бисквитите за 10-месечното си момченце. Той тъкмо излезе на разходка с баба си и дядо си, стиснал доволно в ръка една бисквитка. Импровизирах малко с рецептата, като заимствах по-малко и от двата варианта. Направих бисквитките с една чаша брашно от елда и една чаша пълнозърнесто пшенично брашно (в него има много от така нужното на мъниците желязо). Вместо вода сложих две лъжици ябълков концентрат за допълнителна сладост (купувам го от Балев био маркет, където го открих след дълго търсене из всевъзможни магазини с био храни – и не правя реклама, а се надявам, че ще помогна и на други заинтересувани). Използвах само жълтък, а не цяло яйце, защото моят сладур е още мъничък.
    Някой по-нагоре беше написал, чебисквитките прегарят бързо във фурната. И при мен се получи така с първата партида, но аз разточих тестото на по-тънко и изрязах различни формички. Съветът ми към онези, решили да си поиграят като мен, е да слагат в тавата само бисквити с една и съща форма (иначе по-дребните се изпичат по-бързо), както и да наблюдават непрекъснато какво се случва във фурната. Тестото е тъмно на цвят и трудно се установява дали бисквитите са опечени. Когато покафенеят, вече е твърде късно.
    После, за по-добър резултат, може да се оставят при изключена фурна няколко минути, след което да се подредят върху решетка, за да изстинат добре.
    Още веднъж, благодаря, Дани, за прекрасната рецепта, както и за това, че си отделила време да пишеш за здравословното хранене при малките деца. Блогът ти ми е много полезен, скоро ще опитаме и други рецепти!
    Сърдечни поздрави!

    • Mentha казва:

      Венета,
      извинявам се за намесата, просто съм абонирана към коментарите към тази рецепта и получих и Вашата обратна връзка :) Исках само да вметна, че елдата е богата на желязо, дори смятам, че е с по-високо съдържание, отколкото пшеницата. В този смисъл, не ощетявате детето, използвайки елда, а напротив ;-)

      • Венета Тунева казва:

        Благодаря, Mentha!
        Вече бях написала коментара, когато прочетох това-онова за елдата, в т.ч. и че съдържа много желязо. Знаех, че е много хубава храна и съдържа куп полезни вещества, но не бях наясно какви точно. Поради многото богати на желязо съставки, шеговито кръстихме бисквитките „железни“. :)

  25. Vladimira казва:

    Много се радвам, че има такива майки, които също четат етикетите на бебешките храни и изобщо на детските като цяло.Аз съм се убедила, че се продават масово храни, неподходящи за малките бебоци. Много ми хареса рецептата ти и още днес ще ги направя! А след това и овесените блокчета :) Благодаря ти много!

  26. Цветана казва:

    Здравейте, Даниела!
    Днес и аз направих от тези бисквитки, но варианта с глутен и яйце. И тестото ми стана прекалено меко. След първоначалния престой в хладилника, го дозамесих с допълнително брашно., но отново беше леко лепкаво. Не посмях да добавям повече брашно и направих бисквитките така. Малко ги попрепекох, но като за първи път са добре. Каква всъщност е трябва да е консистенцията на тестото?
    Поздрави и от мен за хубавите рецепти без захар. Някои от тях си ги правим редовно :)

    • Danyela казва:

      Цветана, тестото наистина е доста меко и лепкаво. Радвам се, че сте останали одволни от бисквитите
      Поздрави!

  27. Eлена казва:

    Дани здравейте!
    Нека и аз споделя моят опит с елдените бисквитки без захар:). Но първо да кажа, че рецептите са ви много интиресни и благодаря че ги споделяте! Много са ценни особено като се грижиш за малко детенце.
    Моето момиченце е на 1г. и 2м. и аз направих от глутеновият вариянт с цяло яйце. Изобщо не изглеждха като вашите:), но пък много се харесаха вкъщи, даже и на съпруга ми, който не употребява захар. Аз срещнах трудности с разточването и оформянето на тестото, въпреки че следвах рецептата точно. Но бях решила да финализирам този проект:), затова загребвах малки топчици с чаена лъжичка и ги понатисках отгоре, за да придобият вид на домашна бисквитка. Крайният вариянт приличаше като курабийка, леко хрупкава отвън и по-мекичка вътре. Внимавах да не ги препека:).
    Сега си мисля, че това биха били идеални семейни курабийки за Великден, особено за неядящите захар:). Чудя се само какво ще стане ако добавя още едно яйце, малко бакпулвер/сода и кисело мляко? Може би ще ми трябва повечко брашно? Ще се радвам ако коментирате моята идея:).
    Поздрави,
    Елена

  28. Danyela казва:

    Елана, благодаря за добрите думи. Вашата идея да добавите яйце и кисело мляко е чудесна, наистина вероятно ще ви трябва повече брашно, което да добавите на око според гъстотата на тестото
    Сърдечни поздрави!

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s