Крем супа от червена леща

Горещо е, въздухът не помръдва и единственото за което имам сили е да лежа, без да помръдвам, за да не би да се загрея допълнително и от това малко усилие. За готвене не мога и да помисля, максималното което мога да си представя да направя е да отрежа парче хляб със сирене и домат. Не знам кой е измислил тази комбинация, но е гениален. С чаша айрян е най-прекраснато ястие за това време на годината. Но все пак не съм сама в къщи и е добре домочадието да хапва нещо различно от поръчана храна или сандвич. Искаше ми се ястието да е бързо и да е приятно за хапване студено, за разхлаждане.  Червената леща се приготвя бързо, защото е обелена от люспата си и е доста по-лека за чувствителни стомаси. Комбинацията и с източни подправки я прави неустоимо ароматна

Продукти:

1 чаена чаша червена леща

1 ½ литър вода

1 малка глава лук

½ морков

2 скилидки чесън

¼ чаена лъжичка кимион

¼ чаена лъжичка кориандър

¼ чаена лъжичка куркума

щипка лют червен пипер

сол и черен пипер на вкус

сокът на 1 лимон

1-2 с.л. зехтин

нарязан магданоз или кориандър за поръсване

Приготовление:

В тенджера се загрява зехтина и се добавя ситно нарязаният лук и морков. Задушават се докато лукът стане прозрачен и омекне. Добавя се смачканият чесън, кимиона, кориандъра и куркумата. След 2-3 секунди, когато се усети аромата им, се сипва водата и се добавя изчистената и измита леща. Тенджерата се похлупва и се оставя на бавен огън, докато омекне – около 15 тина минути. Супата се пасира, добавят се солта и черният пипер.

Супата се сервира студена с лимонов сок. Поръсва се с нарязания магданоз или кориандър

Добър апетит!

Други публикации:

Минестроне

Гаспачо

Ахо бланко (бадемова супа)

About these ads

14 comments on “Крем супа от червена леща

  1. Dani казва:

    Дани, много добра идея :)
    Не съм опитвала червена леща
    и ето сега е момента!
    Успешна и прохладна седмица!

  2. климатик казва:

    Звучи и изглежда вкусно. Ще го пробвам определено! :) Благодаря :)

  3. Maria Miteva-Christou казва:

    Дани много хубава рецепта-ще си я запиша и непременно ще я пробвам през зимата (вече е твърде горещо при мен за топла супа).
    В Кипър с леща се правят страшно много гозби, а супа от червена леща е харесвана в къщи. Твоята рецепта е с повече и различни миродии и определено мога да си представя колко ще е вкусна!

    Хубава седмица от мен!

  4. barboran4e казва:

    Влязох, за да си припомня рецептата за сос тахинини и открир поредната страхотна рецепта:) Тази седмица ще приготвя супата!
    Все се каня да те питам- Сами хапва ли от вашите ястия или му готвиш отделно? Петя е опитвала доста от рецептите в блига ти (задължително ще опита и тази супа!)

  5. Тони казва:

    Много ми допада предложението ти, Дани! Децата обичат леща и ще разнообразя приготвянето й с твоята рецепта :) Надявам се да им допадне.

    Хладна и усмихнат седмица :-)

  6. Danyela казва:

    Приятели, много ви благодаря за добрите думи и коментарите!
    Барборанче, все още готвя на Сами отделно, в нашите ястия обикновенно прекалявам с подправките, но когато е подходящо му давам и от нашето ядене. Пък и ми доставя огромно удоволствие да му приготвям специално храна за него. Много целувки за прекрасната Петя!
    Успешна и усмихната седмица!

  7. littlethingslife казва:

    Това е една хубава рецепта, която с удоволствие ще запазя за зимата, защото сега и ние сме почти само на таратор :). Много ми хареса снимката на лещата, както и на лъжицата и глинения съд на първата снимка. Поздрави и приятна седмица!

  8. Danyela казва:

    littlethingslife, благодаря ти много за комплимента за снимката. Това е една от малкото снимки в блогът, които съм снимала аз, а не мъжът ми – много учене имам още за фотографията, дано скоро сдобия по-хубава техника
    А таратора е класика за това време на годината, особено с няколко капки орехово олио
    Хубав и усмихнат ден!

  9. Вили казва:

    Интересна рецепта.Тъкмо си похапвах пасирана леща от Измир и хумус и попаднах на твойта рецепта с червена леща.Непременно ще я пробвам.
    Страхотен блог! Вече си набелязах няколко рецпти за крекери!
    Благодаря!

  10. аз по принцип не обичам леща, но тази стана страхотна и всички си облизаха чиниите. супер рецепта, благодаря много, че си я споделила :)

  11. Климатици казва:

    Не знам,дали ще се справя с приготвянето,но ще пробвам,изглежда повече от добре.

  12. До сега не съм правила червена леща и не знаех че става по бързо, пък и изглежда доста по интересна, ще взема и аз да потърся,благодаря за тази рецепта и с продукти като…“ 2 скилидки чесън¼ чаена лъжичка кимион¼ чаена лъжичка кориандър, куркума, лимон….“ няма как да не стане вкусно, особено с лимон не се бях сетила да комбинирам нормалната леща, изглежда доста вкусно, за вечеря вече измислихме какво ще е, ако сложите и някой десерт ще ви бъда безкрайно благодарна.

  13. холов ъгъл казва:

    Благодаря за вкусната супа, която ни предоставяте изгледжа страхотно ,честно казано лично аз предпочитам да хапвам супа,отколкото всякакви пържоли или меса, не защото не обичам като че ли ми омръзна и това че постоянно и винаги трябва да има нещо с месо на масата е досадно.Ще се опитам да направя тази супа и стъпките…“ В тенджера се загрява зехтина и се добавя ситно нарязаният лук и морков. Задушават се докато лукът стане прозрачен и омекне. Добавя се смачканият чесън, кимиона, кориандъра и куркумата./…“ звучи доста апетитно, а и има чесън който знаем колко полезни съставки има.Пилешко с един страхотен чеснов сос ми е любим най вече за лятото.

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s