Царевичен хляб с мед и салвия

Има рецепти, които като ги погледна и знам, че рано или късно ще ги направя, омагьосват ме от пръв поглед. Записвам си ги и си ги прибирам грижливо. Не знам защо, заради съчетанието на продуктите или заради начина на приготвяне, заради някакъв спомен, който е пробляснал докато съм чела рецептата или заради представата за аромата, който би се разнесъл из кухнята. Такава е и тази рецепта. Съчетанието на салвия и мед, царевичният дъх и ароматът на кафяво масло ме погълна изцяло. С някаква носталгия и представа за залез в горещ юлски ден, сред прегорели от слънцето жита, бръмчащи пчели, разцъфнали макове…

Адаптирано от The parsley thief

Продукти за тава с диаметър 26 см

1 чаена чаша царевичен грис

1 чаена чаша пшеничено брашно

4 с.л. мед

1 яйце

1 ч.л. сол

1 с.л. бакпулвер

125 гр масло

1 чаена чаша прясно мляко

2 с.л. нарязана на ситно прясна салвия

Приготовление:

Царевичният грис, брашното, солта, бакпулверът и нарязаната на ситно салвия се разбъркват добре

Млякото, медът и яйцето се разбиват с тел докато се смесят.

Маслото се разтопява и 5 с.л. от него се добавят към яйчено-млечната смес, като се внимава маслото да не е твърде горещо и да пресече яйцата

Течните съставки са прибавят към сухите и се разбъркват.

В тавата, в която ще се пече хлябът се изсипва останалото масло и на следно силен котлон или във фурната се загрява докато започне да образува балончета и да покафенява.

Хлебната смес се изсипва в тавата върху кафявото масло.

Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна около 20-30 минути или докато се зачерви и забита в средата клечка излезе суха

Добър апетит!

Други публикации:

Царевичен хляб с чушки

Плосък ръжен хляб

Царевични крекери с розмарин

Преди 1 година:

Пълнени чушки

About these ads

22 comments on “Царевичен хляб с мед и салвия

  1. Иван казва:

    Крайно интересна и оригинална рецепта, която ме заинтригува. Непременно ще я изпробвам. Само да си набавя малко пресна салвия от вилата този уикенд.

  2. [...] This post was mentioned on Twitter by ivanmark . ivanmark  said: RT @vkuhniata: Царевичен хляб с мед и салвия: http://wp.me/pyl5o-pV [...]

  3. Lety казва:

    Звучи и изглежда невероятно! Рецептата е много интересна, а снимките са прекрасни…
    Сърдечни поздрави!

  4. Dani казва:

    Дани,
    така образно разказваш,
    че и аз се пренесох в мечтите си някъде..
    Предложението ти е много интересно
    /само салвията ме притеснява, че трудно се намира тук/
    Сърдечни поздрави и усмихнат ден!

  5. Danyela казва:

    Иван, Lety, Dani, благодаря ви. Салвия и аз намирам трудно. Блазе му най който си я отглежда сам
    Хубав и усмихнат ден

    • Иван казва:

      Салвия или градински чай е непретенциозно растение и се отглежда лесно, понеже не изисква особени грижи. Веждал съм да се продават млади растения в Mr.Bricolage рано напролет. 2-3 коренчета, посяти в по-голяма саксия или сандъче, са достатъчни да ти осигурят нужното количество за цяла една година. Освен това е студоустойчиво, така че дори и през зимата може да остане на терасата без проблем. Продават се и пакетчета със семена, от които можеш да си направиш разсад.

  6. Milena казва:

    Винаги съм харесвала цвета,вкуса и аромата на царевичните хлябове.Този,подправен със салвия звучи интригуващо.А снимките ти са много апетитни,Даниела.
    С пожелание за прекрасен юлски ден,какъвто го описваш:)

  7. Силвия казва:

    ММмммм ще го пробвам и него,твоите хлебчета са невероятни,през ден правя нещичко по твоя рецепта.Хляба без месене го правя вече 6 пъти,но все нещо май обърквам,но биренияяя го напуквам,дори изненадох гостите си за рожденния ми ден с него,надникни поне на снимка да видиш дали съм се справила!!!Целувам те!

  8. kulinarnimisli казва:

    Здравей Дани, страхотна рецепта изглежда толкова искусително. Поздрави :)

  9. littlethingslife казва:

    Хм, и аз не съм готвила със салвия, но идеята да сложа още една подправка на терасата звучи изкушаващо. Много ми хареса първата снимка, както и тази с калинката. Определено тази рецепта би подхождала както на топъл юлски ден, така и на някоя студена зимна вечер. Ще я имам предвид. Поздрави :)

  10. Ирина казва:

    Никога не съм правила царевичен хляб, а този изглежда толкова мек и пухкав. Съчетанието на продуктите обещава да бъде едно истинско кулинарно изкушение :-)

    Хубави почивни дни, Дани!

  11. Danyela казва:

    Приятели, благодаря ви много за милите коментари!
    Силвия, страхотно се е получил бирения ти хляб и другите ти вкуснотии.
    Иван, блогадаря за споделените подробности около отглеждането на салвия

  12. Таня казва:

    Много интересна рецепта, ще я приготвя задължително. Поздравления за хубавия брлог!

  13. Силви казва:

    Миличка имаш награда при мен!!!

  14. Danyela казва:

    Таня, Благодаря!
    Сливи, мерси аз страхотната награда!

  15. Tedy казва:

    Прекрасен хляб, може да мине за кекс, малко повечко мед сложих :)

  16. ejjjik казва:

    Здравей, Даниела, имам малко смешен въпрос по тази рецепта, но се надявам да можеш да ми помогнеш. Понеже в момента имам малко прясна салвия, реших да направя този хляб утре, но като прегледах шкафовете се оказа, че вместо царевичен грис и пшенично брашно ми се намират пшеничен грис и царевично брашно :-) Как мисилиш, дали мога да пробвам така?

    • Danyela казва:

      ejjjik, мисля че ще стане и ще се получи добре. Ще се радвам да пишеш после как се е получило с тази замяна
      Поздрави и приятно готвене!

      • ejjjik казва:

        Благодаря ти много, Даниела, мисля, че се получи добре :-) Само дето го направих в малко по-големичка тава и стана доста плосък. Но е много хубав и ароматен :-)

  17. Danyela казва:

    ejjjik, много се радвам, че ви е харесал!

  18. Svetla казва:

    Направих хляба и стана много хубав – с аромат на мед, масло и характерния вкус на салвията… а и се приготвя за нула време! Браво за тази чудесна рецепта (както и за всички останали)! :)

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s