Царевични питки с мая

Преди известно време моя читателка, Анна Атанасова, ме помоли за рецепта за царевичен хляб с мая. За жалост имах в блога само рецепта за царевичен хляб с набухватели, но не и с мая.  Моят малък Шушон през почивните дни беше на гости при баба си, и съботата ми беше ден за печене, точене, експерименти в кухнята, така че наред с други рецепти дойде ред и на царевичния хляб, макар и с малко закъснение. За малко вихренето в кухнята да бъде провелно от почти целодневна липса на вода заради авария, а месенето без да имаш възможност да изтупаш ръцете и косата си от брашното е доста непредпазливо начинание. Докато чакахме водата да дойде, уплатнихме добре времето си, по женски, с дъщерята на мъжа ми, вече на 17,  с която ми се искаше да  изпечем малко сладки, но вместо това се гримирахме и си правихме прически. По някое привечерно време водата дойде и трябваше бързичко да замеся хляба, 2 вида сладки и поредните мъфини,  защото на другя ден бях канена на питка на едно малко мишле, а на питка не може да се отиде без нещо сладко за хапване. Въпреки натоварените почивни дни, малкият ми мушморок не излизаше от главата ми, беше ми мъчно за него и непрекъснато мислех как е, въпреки че прекрасно знаех, че се чувства спокоен и щастлив, но от раждането му до сега сме се делили само 2 пъти за по цяла нощ и липсата му в къщи се усещаше осезателно. Нямаше тупуркане на крачета из статите докато тича с парче овесена бисквита, а кучето го гони с весело подскачане, нито бойни викове, нито опити да ми се открадне така интересната точилка, точно когато разточвам тесто, за да си набрашни хубаво нослето. Днес вече е в къщи и макар че си е друго, когато човек успее да се наспи непробудно без крачета ритащи го в ребрата, не мисля че скоро отново бих се разделила с него за цели два дълги дни. Първата му работа когато влезе и обиколи къщата, намери си количките и фулмастрите за рисуване с вода, беше да забележи цалевичния хляб и да си  поиска, при това доста шумно, парченце от него.

Продукти за 9 питки:

1 чаена чаша хладка вода

1 пакетче суха мая

1 чаена чаша царевичен грис

2 чаени чаши брашно

1 ч.л. сол

малка шипка захар

1-2 с.л. зехтин

Приготовление:

Маята се разтваря в малко вода, заедно с щипката захар и малко от брашното. Разбърква се добре, прибавят се водата и останалото брашно и солта и се меси докато се получи гладко еластично тесто. Тестото се оформя на топка и се намазва с малко зехтин. Оставя се в купа на стайна температура и се покрива със свежо фолио. Тестото се оставя да втаса около 2 часа или докато  увеличи двойно обема си. На леко набрашнена повърхност се премесва и се разделя на 9 еднакви топки. С леко намазнени ръце топките се оформята на питки и се подреждат в тава застлана с хартия за печене. Оставят се да втасат докато увеличат двойно обема си. С отър нож се прави разрез върху тях и се поставят да се пекат в предварително загрята на 220 градуса фурна, докато станат златисти, а клечка забита в ценътра им излезе суха

Добър апетит!

Други публикации:

Царевичен хляб с мед и салвия

Бейгъли

Хляб с натурална закваска

Преди 1 година:

Пълнена целина

About these ads

9 comments on “Царевични питки с мая

  1. Dani казва:

    Дани, много се радвам на прекраснара ви връзка с малкия Шушон :)
    Да ви е жив и здрав!
    А хлебчетата изглеждат прекрасно!
    Поздрави и хубава седмица!

  2. Milena казва:

    Охх, и на мен ми стана едно такова мило, докато четях:)
    Да ти е жив здрав Шушончо и вие да сте много щастливи!

    Ще се почерпя с едно хлебче, много са апетитни;)

    Всичко хубаво ти желая, Даниела!

  3. Lety казва:

    Дани, да ти е живо и здраво детенцето, да се радвате един на друг и да ти стопля сърцето дълги, предълги години!
    А царевичните питки изглеждат много вкусни и напълно разбирам малкия, защо си е поискал шумно и незабавно от тях :))

  4. Ema казва:

    Дани, чудесно звучат тези питки, а и страхотните снимки навеждат на тази мисъл :)
    Един въпрос – как се „държат“ след като изстинат или престоят ден – два? Моят опит с царевични творения не е много добър особено след изстиване.
    Целувки на малкия Сами, да ти е много здрав и усмихнат! :)

  5. kulinarnimisli казва:

    Дани, пак чудесна рецепта. Много апетитно изглеждат тези хлебчета. Чесно да си призная ако не ме беше срам щях и аз да си поискам! Поздрави
    Маги

  6. gotvenetolesno казва:

    Дани, сигурна съм, че и Малчо чувства същите неща, които и ти, но за сега не може да се изкаже като теб, а после ще го е срам – нали ще бъде голям мъж :) А питките изглеждат много вкусни (нали са царевични :) ). Поздрави от мен!

  7. Danyela казва:

    Дами, много ви благодаря за добрите отзиви и коментари! Радвате ме много!
    Ема, за жалост и моя опит показва, че изобщо не са трайни, хубаво е да се изядат топли.
    Миленка, преди няколко дни видях невероятен разделител за книги Фендер при теб, прекрасен е както и всичко което правиш с ръцете си!
    Поздрави!

  8. littlethingslife казва:

    Дани, чудесни снимки на тези царевични питки! Виждам, че си пуснала снега в блога. Сега остава и навън да завали, за да ни е съвсем предколедно. Да е здрав малкият ви, както и голямата му сестра! Поздрави и хубав декември!

    • Danyela казва:

      Благодаря ти много! Пуснах снега, за малко зимно настроение :)
      Хубава и усмихната седмица!

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s