Сладки за Ханука

От залез слънце на днешния ден започва Ханука. Това е еврейски празник, продължаващ 8 дни, празник на светлината и ознаменуващ победата на шепа хора над могъща и силна армия. С празника се отбелязва повторното освещаване на храма в Ерусалим, след победата на макавейте срещу властта на селевкидите. Като освещавали храма, се оказало че има свещено масло, за да гори огъня само 1 ден, а за да пратят пратеник да донесе още били нужни по 4 дни път в посока. Сатанало чудо и огънят горял  точно осем дни, колкото били нужни, за да се донесат нови запаси. За да се ознаменува това чудо, в продължение на осем вечери се пали по една свещ в специален свещник ханукиня с 9 гнезда и се казва молитва. На този празник се играе от децата игра с пумпал  – дрейдел – като в зависимост от буквата която се падне при завъртането, участиниците дават или взимат бонбон (или шоколадова монета) или пропускат ход.  На празника се ядат предимно храни пържени в олио (за да напомнят за чудото с маслото) – като Суфганиот (малки понички, пълнени с черешово сладко и пържени в олио) и Латкес – нещо като картофени шницели. Хапват се също много млечни храни. По повод празника в къщи задължително правя Рогалах - малки кифлички от маслено тесто и крема сирене с невероятно вкусни плънки.
Тази година реших да направя и Ханука сладки – прекрасно хрупкаво маслено тесто с карамеления аромат на захар мусковадо и какао, слепени с шоколадово-канелен ганаш. Има ли по-изкушаваща комбинация от вкусове и аромати за празник? Едва ли!

Адаптирано от 5 second rule

Продукти за около 30-40 сладки:

250 грама масло

½ чаена чаша захар Мусковадо

¼  чаена чаша бяла захар

2 ½ чаени чаши брашно

4 с.л. какао

1 яйце на стайна температура

За ганаша:

200 грама натурален или млечен шоколад

¾ чаена чаша неподсладена сметана

½ чаена лъжичка канела

Приготовление:

На сладките:

Маслото и захарта се разтопяват на бавен огън докато захарта се разтвори напълно, като от време на време се разбърква. Сместта се сваля от котлона и се оставя да изстине до стайна температура. Брашното се пресява с какаото и се добавя към маслената смес заедно с едно яйце. Омесва се докато брашното се поеме напълно. Тестото се разделя на 2 топки и се прибира в хладилника за около половин час, завито със свежо фолио.

Едната топка се изважда, ако е прекалено твърда или е останала по-дълго време в хладилника, се оставя за малко на стайна температура докато стане удобно за точене. Другата топка се държи в хладилника, докато и дойде редът, за да не  се стопли прекалено тестото.

Тестото се разточва върху леко набрашнена повърхност, докато стане с дебелина 3-4 милиметра. От него се изрязват различни фигурки и се нареждат в тава предварително застлана с хартия за печене. Сладките се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 10 тина минути и се оставят напълно да изстинат преди да се слепят

На ганаша:

Шоколадът се начупва на парченца и се прибавя сметаната. На бавен огън или в микровълновата се загрява докато шоколадът се разтопи. Сместа се разбърква добре, добавя се канелата и се оставя да се охлади напълно и да се стегне. С ганаша се намазват сладките и се слепват две по две

Добър апетит!

Други публикации:

Лейках (меден сладкиш)

Диамантени маслени бисквити

Портокалов сладкиш с бадеми

Преди 1 година:

Бисквити със шоколад и орехи

About these ads

16 comments on “Сладки за Ханука

  1. Ирина казва:

    Чудесни сладки, Дани!
    Мусковадото определено внася щипка коледен аромат във всеки десерт :)
    Да ви е честит празника!
    Много красив, усмихнат и изпълнен с приказни мигове Декември ви желая!

    П.П. Снежеца е много готин, нищо че първоначално помислих, че нещо ми е паднало върху монитора и почнах да го чистя :D

  2. Dani казва:

    Дани, поздравления за празника!
    Сладките ти ухаят страхотно и си похапнах с кафето:)
    Чудесни са!
    Поздрави, усмихнати и ароматни дни!

  3. яна казва:

    Скъпа Дани,
    Чудесни коледни сладки.Омекват ли или остават хрупкави, за да ги направя по-отдалече.

  4. ernesta казва:

    ех, даниелка, тъкмо се бях поусмирила, а сега пак ме върна в играта…не мога да пропусна тези сладки и рогалах, разбира се, също. и казва ли се честита ханука или нещо подобно?

  5. Danyela казва:

    Дами, благодаря ви!
    Иринка, хаха разсмя ме с чистенето на монитора от снежинките, една приятелка се оплака, че напарвила същото. Явно заблуждават :)
    Ерна, как така ще се усмиряваш, тепърва започва сезонът на голямото печене и правене на сладки неща :) Честита Ханука или Честит/весел празник и двете се употребяват :)
    Яна, захарта мусковадо ги прави съвсем леко дъвчащи. Не е нужно да се приготвят предварително, може и в деня на празника. Ако се направят предварително могат да се съхраняват в метална кутия.
    Поздрави!

  6. littlethingslife казва:

    Честита Ханука, Дани! Много светлина и обич в семейството ви! Много са хубави тези сладки, както и рецептата за рогалах. Записах си я. Отдавна мисля да ги направя. Може би тази година… Поздрави и хубави празници!

  7. gotvenetolesno казва:

    Честита Ханука и от мен тогава :) Много, много вкусни са тези сладки, искам и аз… Хубави дни :)

  8. Danyela казва:

    Благодаря ви момичета!

  9. Daniela Dineva казва:

    Дани,
    много интересни сладки. Изглеждат лесни за приготвяне, сигурна съм че вкусът им ще е много добър.
    Честит празник!

  10. Чудесни сладки, навярно са и много вкусни :)

  11. kulinarnimisli казва:

    Дани тези сладки са прекрсани! Честита Ханука! :)
    Маги

  12. Danyela казва:

    Благодаря ви!

  13. plamendp казва:

    Оле, докато го четях и ми се доядоха от всички видове вкусотии, които описваш. Отделно от това беше интересно описанието на самия празник и историята зад него. Много полезно и познавателно за мен.

  14. denica казва:

    здравей правих сладките,но май сгафих с брашното,тъй като кисля че дойде повече,послв добавих и масло,но сладките след изрязване станаха едни обезформени и ужасни за гледане,та въпросът ми е:колкобрашно в грамове се слага,защото явно в чаши нещо не го измерих добре,и тестото гладко като за линцери ли трябва да изглежда или как.Такъв мерак имах за тях и сега адски ме е яд..

  15. denica казва:

    отново аз с втори опит и точно 2и половина чч брашно.тестото едно такова накъсано стои,изрязах ги на 6м едните поизгоряха,а другите леко сурови останаха,интересно че вътре като стиклени стоят и не се изпичат равномерно.Моля те кажи къде бъркам,че откачих днес,идва ми всичките да ги изхвърля……..Никакъв набухвател ли не се слага?Правих диамантените маслени сладки и станаха уникални от първият път,но тези ми взеха здравето:::(

  16. Danyela казва:

    Здравейте, Деница!
    Понякога е много изнервящо когато нещата не се получават както ни се иска. Колко е брашното в грамове – нямам представа – почти никога не готвя в грамове. Ползвам чаша от 250 мл за мярка. Може би не сте охладили тестото достатъчно преди разточването и заради това така се е получило. За жалост така отстрани без да видя и усетя консистенцията на тестото ми е трудно да кажа какво се е объркало. Понякога просто продуктите ни изиграват лоша шега и всичко е наред, но брашното или маслото или захарта не са в ред. Набухвател не се слага. Тестото трябва да е гладко, еластично, преди да се сложи да се охлади и маслото да стегне
    Поздрави!

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s