Като всяко дете и моят Шуш обожава да яде солети, да храни с тях гугутките и кучето. В общи линии е странно, ако тича някъде по свои задачи и в ръката му няма солета. В тези, които се продават по магазините малко ме притеснява обилното количество сол, с което са поръсени и това че са изцяло пшеничени. Когато ми омръзне да махам кристалчетата сол по солетите, преди да му дам поредната, и той нетърпеливо да подскача около мен в очакване, решавам че е крайно време да направя една доза домашни. Смесвам ръжено и типово брашно в равно количество и добавям айрян и сода към сместта. Получава се едно доста лепкаво и меко тесто, което с удоволствие оформям на пръчици с шпирца. Хубавото е, че освен на пръчици могат да се оформят и други фигурки като котета, облачета и всякакви други причудливи „неща, същества или предмети” както казва Лиско от едноименната детска книжка. Докато се опитвам да направя солета-слонче се сещам за милата ми майка, която ни правеше в неделя мекички и ги пържеше в различни форми, а ние със сетра ми се опитвахме да познаем кое какво е и си съчинявахме цели истории с тях. Моят Шуш намери друго приложение на пръчиците, освен за папкане, напарви къщичка.
Продукти за около 40-50 броя:
½ чаена чаша типово брашно
½ чаена чаша ръжено брашно
½ чаена чаша кисело мляко, разбито с 1/3 чаена чаша вода
1/8 до ¼ ч.л. сода за хляб
сол – по желание
Приготовление:
Двата вида брашно се смесват. Содата и айряна се смесват и се добавят към брашното и всичко се размесва добре. Трябва да се получи доста меко лепнещо тесто, което сравнително лесно да си шприцова. Ако е твърде гъсто или твърде рядко се добавя още малко брашно или айрян Тестото се пълни в пош и от него се оформят пръчици или други фигурки върху застлана с хартия за печене тава. Солетите се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна 8-10 минути или докато станат златисти.
Добър апетит!
Други публикации:
Преди 1 година:
Много ценна рецепта, както и рецептата ти за „Детски хлебни пръчици“! Моето мишле е още на седем месеца и половина и съм вкарала само зеленчуци и плодове. Захраних началото на шести месец. Още сме с две зъбчета, но като поизкара повечко и като вкараме глутен, ще правя такъв тип солетки и пръчици. Мисля, че е чудесно да се прави по-голяма доза и да се съхранява в добре затворена метална кутия 🙂 Така винаги малчо ще има за гризкане 🙂
Страхотна идея!
Харесва ми това и аз съм го като звезда в моя Google Reader (за да не забравяйте да го направи).
Това е страхотна идея за малки и големи!
А и сигурно пада голяма забава да се приготвят заедно с малчовци 🙂
Поздрави, Милена 🙂
Дами, много ви благодаря!
Милена, да наистина забава е, много е приятно
Blick, да ти е живо и здраво мишлето.
Хубава и усмихната седмица!
Чудесна идея, наистина! Нямам търпение да свърши поста и да я опитам. Дано не я забравя!
Страхотна идея!Благодаря за рецепта! 🙂
Анна, Петя, приятно готвене и дано ви харесат!
Поздрави!
Вече направила! Страхотни са: хрупкави и вкусни! Добре че направила двойна порция, познавам моите деца)))))
Страхотни станаха! Хлапето (1,11год.) само забърка тестото, документирано е :)) Благодаря за рецептата 🙂
Стела, много се радвам! Представям си какво забавление е било 🙂
Голямо! 🙂
Забравих да кажа, че ние сложихме и ким вътре (много обичам аромата) и половината партида (от двойната доза) ги шприцовах във формата на цифри, букви, звезди, кръгчета, зиг-заг и т.н. Станаха фаворит тутакси 🙂
И на мен много ми харесва идеята!
Даниела, нали знаеш, че живея в една друга географска ширина и се чудя какво е типовото брашно… Имам пълнозърнесто, дали е подходящо да го заместя с него?
Благодаря за идеята, нямам търпение да я опитам! 🙂
Здравей, Мента!
Няма проблем да сложиш пълнозърнесто. Типовото се води тип 1050 – трябва да е международна номерация това, има повече трици в него, докато в пълнозърнестото би трябвало да има и от зародиша. Можеш да го замениш и с обикновено бяло брашно. Това е рецепта, която търпи много импровизации, можеш да я опиташ и с някакво безглутеново брашно, това съм се наканила да провам и аз.
Сърдечни поздрави!
Браво и благодаря !
Страхотна идея !
Ще я опитаме .
Дано ви хареса!
Поздрави!
солетките са вълшебни, много лесни, може да експериментираш с формите, направих и за възрастните с ким, просто чудни.
Одавна съм хвърлила око на тази рецепта и най-накрая взех че я направих. Използвах пълнозърнесто пшеничено брашно и брашно от елда, добавих и босилек и солетките станаха невероятно вкусни! Докато малкия спи ги изядох повечето… Благодаря за рецептата!!
eirwin, много се радвам, че ви е харесала рецептата!
Реших и аз да пробвам тези солетки. Благодаря за чудесната рецепта. Аз промених малко съставките, но всичко се получи идеално. Ето го и моят резултат:
http://mousseofcoloursanddreams.blogspot.com/2012/11/blog-post_27.html
Да се поправя – моя*.
Лека вечер! =)
Гери, изглеждат великолепно!
[…] Recipe […]
Днес я пробвах eceptata, но не ми се получи 😦 По дебелите солети станаха като гума, все едно сурови… А по тънките изгоряха… Къде ли сбърках…. Трябваше да сложа повечко сода или повече брашно? Използвах пълнозърнесто пшеничено и ръжено брашно. Благодаря!
Здравейте, Мария.
Желателно е солетите да са с еднаква големина и дебелина, за да се изпекат всички едновременно и равномерно. В противен случай, ще стане както сте написали – дребните ще прегорят, а едрите ще останат недопечени
Поздрави!
Здравейте, тъй като постя в момента, бих искала да заменя киселото мляко с продукт от неживотински произход. Някакви идеи какво да бъде?
[…] https://vkuhniata.wordpress.com/2011/03/14/rye-sticks/ […]
Здравейте питам се дали мога да го направя с обикновенно брашно ? 🙂
Може и с обикновено брашно 🙂