Крем Карамел

След дълъг, изтощителен ден няма нищо по-хубаво от това още от асансьора да ухае на туко що изпечен крем карамел. С приближаването до входната врата на дома да установя, че аромата на карамел се разнася от нашата врата и лицето ми мигом да се озари от широка усмивка от предчувствието за хубавите неща и уюта, които ме очакват у дома. С влизането да открия, че къщата е подредена и изчистена, масата сложена, а детето е щастливо от забавно прекарания ден у дома с татко, който сложил престилка се върти с черпак около печката и довършва финалните щрихи на пилешката супа и мусаката, а в мивката няма нито една изцапана тенджера или чиния, всичко прилежно е измито, подсушено и подредено. Мъжът ми имаше няколко свободни дни и гореописаната приказна гледка ме чакаше няколко поредни вечери у дома. За мен не оставаше нищо друго, освен да се наслаждавам на топлината и любовта. И тъй като крем-карамелът на мъжа ми, винаги е ставал страшно, страшно вкусен, не мога да не споделя рецептата тук.

Продукти за 6 порции:

4 жълтъка

2 яйца

½ + ½ чаена чаша захар

¼ чаена чаша вода

2 чаени чаши прясно мляко

1 шушулка ванилия

Приготовление:

Водата и едната половина от захарта се изсипват в тенджера и се поставят на котлона, без да се бъркат, докато започнат да придобиват леко карамелен цвят. С леко въртеливо движение на тенджерата карамелът са разбърква и се оставя на котлона докато придобие желания цвят. Карамелът се разпределя между чашките в които ще се пече крем карамелът.

Млякото, заедно със семенцата от шушулката ванилия се поставя в тенджера и се загрява почти до кипване и след това се прецежда.

Жълтъците и целите яйца заедно със захарта се разбъркват с тел, докато захарта се разтопи и при непрекъснато бъркане, на съвсем тънка струйка към тях се прибавя горещото мляко. Яйчено-млечната смес се разпределя между чашките за печене.

Фурната се загрява на 180 градуса, като предварително вътре се поставя дълбока тава, пълна с гореща вода. Водата трябва да е достатъчно, за да стигне до средата на чашките. Чашките се подреждат в тавата и се пекат около 30 минути, или докато кремът стегне. Преди сервиране крем карамелът се охлажда много добре.

Добър апетит!

Други публикации:

Крем Брюле

Крем „Дипломат”

Пана кота с ром и домашно черешово сладко

Преди 1 година:

Кроасани

About these ads

14 comments on “Крем Карамел

  1. Ulyana казва:

    Ochen priyatno. Tvoi photographi krasivoi i etot krem karamel viglodyt kysnoyo : ))

  2. Milena казва:

    Ех, че е хубаво, мило и романтично :)
    Поздравления за майстора на кремкарамела. Изглежда супер. Втората снимка е много сладка (хехе, и в пряк и преносен смисъл:))
    Успешна седмица, Даниела и да все повече такива спокойни и щастливи семейни моменти:)
    Поздрави!

  3. Dani казва:

    Дани, прекрасен е станал :)
    А и това, че си била отменена и
    посрещана от „двама мъже в кухнята“
    е било много хубаво :)
    Усмихната седмица!

  4. boryanailieva казва:

    Хах, Даниела, мъжа ти е страхотен щом и десерти прави. И то най-любимия ми може би десерт :))))
    Прекрасен изглежда крема :)))
    Поздрави на теб и цялото семейство и отново ти благодаря за съветите :))))
    Боряна

  5. Kathairo казва:

    Това изглежда толкова вкусни и гостите. Аз наистина харесвам десерти по този начин.

  6. Lety казва:

    Дани,
    Прекрасно посрещане! Браво на двамата мъже :)
    Поздравления за половинката – крем карамела изглежда много вкусен, явно се справя отлично в кухнята.
    На цялото семейство, пожелание за хубава седмица!

  7. littlethingslife казва:

    О, Дани, каква идилия описваш! Поздравления за теб и съпруга ти. Знаеш, че такива неща по принцип не се срещат под път и над път или поне не познавам някой, който да ми е разказвал такава история (ок, май имам една приятелка, при която се случват долу-горе такива неща:). Много хубаво. Чудесни снимки и непременно ще пробвам крем карамела по вашата рецепта. Поздрави! :)

  8. Danyela казва:

    Дами, много ви благодаря! :-)

  9. Tonchita казва:

    Чудесен Крем Карамел :) Браво :)

  10. seabank казва:

    ще опитам

  11. emmaly казва:

    Колко ли калорийки има в тая вкусотия….. :) ама няма да се лишаваме я :)

  12. […] кекс). Само че този път е малко по-различен . Уж следвах тази рецепта, но все пак дадох малко и от себе […]

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s