На 2

Този месец блогът ми става на 2 години! За вярване или не забравих рожденият ден и не го отбелязах на време. Да, знам че е месец юни и бях убедена, че е на 25 ти, оказа се че съм се лъгала и в същност първата публикация е от 15-ти. Бях планувала , че ще правя торта по случая миналата събота и неделя. В петък след работа бях взела 2 кг ягоди, продукти за крем, а прибирайки се от работа открих до вратата стегнати куфари, детето приготвено, изкъпано и облечено с чанта с любимите играчки, кучето с каишка и ме чакаха за пътуване. Мъжът ми, в типично негов стил, беше решил да ме изненада с почивка за уикенда, беше резервирал хотел, беше приготвил всичко необходимо и ме чакаха да се прибера от работа, а аз се чудех защо ми звъня по телефона около 10 пъти за да пита кога точно ще се прибера. Ягодите изядохме още по пътя, а тортоправенето се отложи с още малко. Така макар и със закъснение, но с торта, днес отбелязвам 2 годишнината на блога ми -  толкова любимо и скъпо за мен място, в което давам израз на емоциите и страстта ми към храната, в което намирам удоволствие и разтоварване в забързаното ежедневие. За 2 години научих много за храната, открих неподозирани за мен любими аромати и вкусове. Благодаря ви, на вас всички мои читаели, които изпълнихте тези 2 години със съпреживяни емоции.

 

За рождения ден направих ягодово-цитрусова торта с крем муселин и блатове от пандишпан „Геноа”. Съчетанието на пухкавите блатове и плътния крем заедно с ягодите и цитросовата нотка правят тортата неустоима. Пандишпанът „Геноа” е може би най-сполучливата рецепта за блатове, която съм правила някога – леки пухкави, изпичат се равномерно и лесно се работи с тях. Крем „Муселин” пък е невероятно съчеание от класически сладкарски крем – жълтъци, мляко и захар, обогатен със щедро количиство масло което го прави много ароматен и нежен. Ягодите „олекотяват” вкусът и лимоновият аромат е добавен за баланс.

Адаптирано от Food lovers odyssey

Продукти за торта с диаметър около 26 см:

За блатовете:

1 чаена чаша брашно

25 гр масло

5 яйца на стайна температура

½ чаена чаша захар

кората на един лимон

За плънка и напояване на блатовете:

Около 1 кг ягоди

¼ ч.ч захар

¼ ч.ч. вода

3 с.л. сок от лимон

 

За крем муселин:

2 ¼ ч.ч. прясно мляко

6 жълтъка

1 ч.ч. захар

¼ ч.ч. + 2 с.л. царевчно нишесте

300 гр. масло

 

1 чаена чаша = 250 мл

 

Приготовление:

На блатовете:

Брашното се пресява. Маслото се разтапя. Оставят се настрани, докато се приготви яйчената смес. Яйцата и захарта се разбиват с тел и се слагат на водна баня на котлона при непрекъснато бъркане. Сместта трябва да достигне около 50 градуса, или като топнете пръст в нея приятно да ви опари. След това се изважда от водната баня и с миксер се рабива докато не достигне фазата при която като вдигнете бъркалката от сместа, тя да се стели като панделка и да образува черти. Тогава към сместта се добаня маслото и се разбърква със шпатула. Брашното заедно с настърганата лимонова кора се добавя на три пъти към сместа като се разбърква бързо и внимателно, као се внимава да не спадне, но и брашното да се абсорбира наплно. Форма за торта със свалящи се страни се застила с хартия за печене, стените и се намасляват и сместа се изсипва вътре. Пече се в предварително загратя на 180 градуса фурна около 35 минути или докато клечка за зъби забита в центъра излезе суха. Блатът се изважда от фурната и се оставя  да изстине напълно преди да се освободи от формата и да се разреже

На сиропът за блатовете:

Захарта, водата и лимоновия сок се смесват, поставят се на котлона и щом заврят се дърпат и се оставят да изстинат напълно

На крем Муселин:

Млякото и половината от захарта се поставят на котлона докато млякото почти заври и започне да образува мехурчета по края.

Жълтъците, заедно с останлата захар и царевичното нишесте се разбиват с миксер. Горещото мляко се добавя на тънка струйка към жълтъците при непрекъснато бъркане, за да не се пресекът. Когато цялото мляко се добави, кремът се изсипва в чист съд и се връща на котлона при непрекъснато бъркане, докато заври. Щом заври се отмерват още 15 секунди, през които се бърка непрекъснато и се сваля от котлона. Продължава се да се бърка, докато парата изчезне. Половината масло се нарязва на малки кубчета и се поставя в горещия крем. Изчаква се да се разтопи и се разбърква добре със шпатула. Охлажда се като съдът с крема се поставя в друг съд с ледена вода. Кремът се покрива със свежо фолио, така че повърхността на крема да е в директно съприкосновение с фолиото, за да не образува коричка и се оставя да се охлади напълно. Прибира се в хладилник.

Останалото масло се оставя да се размекне на стайна температура и с дървена лъжица се разбърка докато стане съвсем кремообразно. Кремът се изважда от хладилника, разбърква се с миксер и към него се добавя размекнатото масло. Бърка се докато кремът стане гладък и нежен.

Сглобяване на тортата:

Блатът се срязва на 2 части. Едната половина се връща във формата със свалящи се стени и се напоява с 4-5 лъжици от сиропа. Избират се 15-20 еднакви ягоди, разполовяват се и се подреждат по ръба на тортата със срязаната страна към стената на ринга. С крем се покрива блатът и пространството между ягодите, така че да се запълнят празнините. Ягодите се нарязват на парчинца и се слагат върху блата и кремът. Отгоре се поставя другата част от блата, напоява се с 3-4 с.л. от сиропа и се намазва с крем. Тортата се украсява с няколко ягоди и се прибира в хладилника, да стегне за час-два

Добър апетит!

Други публикации:

Черешова торта с маскарпоне и крема сирене

Тарт с ягоди, заквасена сметана и маскарпоне

Торта с маскарпоне и Нутела

Преди 1 година:

Финансие

About these ads

28 comments on “На 2

  1. Ч.Р.Д на блогчето :)

  2. kathryn казва:

    Честит рожден ден на блога, Даниела! Тук е едно от чудесните места в мрежата!

  3. Dani казва:

    Дани, радвам се че споделям с теб емоциите
    в този блог :)
    За мен винаги е удоволствие!
    А тортата е толкова нежна и уханна!
    Прегръдки и едно прекрасно лято!

  4. Катя казва:

    Честит празник! И аз следя с удоволствие блога ти. Вдъхновявай и бъди вдъхновена!

  5. elena казва:

    Честит рожден ден на блога! Освен вкусове и аромати, ще добавя и красивите снимки, които ни показваш…желая още много години красота и вкус да се леят от този блог ;)

  6. Lina казва:

    Честит рожден ден на блога! Обичам да идвам тук и много харесвам всичко което споделяш. Пожелавам ти вдъхновение и още много блог-рождени дни!

  7. Svetlana Kirova казва:

    Честит Рожден Ден на блога ти! Пожелавам ти още много години да го списваш с желание и страст! Да ни правиш съпричастни с емоцията си! Аз лично научих много от блога ти и продължавам да уча! Тази тортичка много ми хареса и при първа възможност ще я направя :)
    До блогуване!

  8. Аелис казва:

    Честит рожден ден на блога!!!Даниела, продължавай да ни радваш с изкусителните си рецепти:))).

  9. Dora казва:

    Прекрасно място е твоята кухня! Здраве и вдъхновение!

  10. Gaby казва:

    Честит Рожден Ден на блога! Да продължаваш все така да носиш кулинарно вдъхновение на начинаещите като мен, а тортата изглежда страхотно! Хубав и усмихнат ден :)

  11. neli1100 казва:

    Това ми звучи толкова вкусно-о-о !
    Честит празник и все така да си ни полезна :)

  12. Tonchita казва:

    Честит 2-ри Рожден Ден на Блога :)

  13. Eoc казва:

    Честит празник, Дани! Тортата изглежда просто божествено!

  14. Didi Bounova казва:

    Честита втора годинка на блога, Дани!
    Пожелавам ти много вдъхновение и непрекъсващи положителни емоции!
    Чудесна торта!

  15. Svetlina казва:

    Оу! Кулинарен празник! Честит ви рожден ден, блогче и Дани! И да ми викате како :))))
    Много обичам пандишпанови блатове, затова няма да се заяждам, че не си сложила от любимия си шоколад :) Плюс това ми харесва как тортатат се е скрила в ъгъла на снимката, сякаш бърза да бъде изядена :)

  16. Stella казва:

    4RD na bloga ti, Dani! Pojelavam ti o6te mnogo polojitelni momenti kakto v kuhnqta, taka i s lubimite ti hora. Obi4ai i budi obi4ana. Blagodarq ti za vsi4ki receptti i interesni istorii. 4eta te s golqmo udovolstvie dori i bez da imam cel da gotvq:-)))
    Pozdravi ot Germaniq

  17. Danyela казва:

    Благодаря ви от сърце за милите пожелания!:-)

  18. Dani Dineva казва:

    Честити 2 годинки на блога Дани! Да готвиш и твориш със същия този ентусиазъм, както го правиш и до сега! Поздравления за уменията и вкусните гозби. Продължавай в същия дух.

  19. eola казва:

    Честит рожден ден! Отстрани децата растат бързо ;) :)
    Спорна трета година!

  20. littlethingslife казва:

    Честит рожден ден на блога ти, Дани! Тортата е чудесна! Много обичам плодови торти и си записвам рецептата за бъдещо изпробване. Винаги ми е приятно да наминавам при теб, макар напоследък да не ми е възможно така често. Поздравления за това, че споделяш с нас рецепти, хубави снимки и интересни мигове от твоя живот. Да ти е приятно да го правиш и занапред, защото за мен е удоволствие да те посещавам!

  21. Тишо казва:

    Боже Честит Рожден Ден :) И тази торта изглежда толкова апетитна, че май току що ми развали режима на хранене :)

  22. Danyela казва:

    Много ви благодаря за сърдечните пожелания :-)

  23. Lety казва:

    Дани,
    Честит Рожден ден на блога!
    Откакто го открих винаги се отбивам с огромно удоволствие. Пожелавам ти още много публикации и много вдъхновение за тях.
    Искам да ти кажа, че закъснението на публикацията определено си е заслужавало – страхотна изненада е подготвил мъжа ти :)
    А тортата изглежда зашеметяващо – елегантна и като съдя по рецептата с чудесно балансиран вкус.
    Сърдечен поздрав!

    • Danyela казва:

      Лети, благодаря ти много за пожеланията и милите думи!
      Хубава и усмихната нова седмица!

  24. petpanda казва:

    честит рожден ден! още много по две години да ни радваш с вкусни и красиви неща :))))

  25. SZA казва:

    Дани, с малко закъснение – честити две годинки на блога ти! Продължавам да чакам с нетърпение всяка нова рецепта и повечето ти рецепти вече са любими у дома… Бъди все така вдъхновяваща с идеи и рецепти!

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s