Брауни с орехи

Вчера валя целия ден. Дъждът провали всички планове за разходка в парка с новото колело на детето. Седяхме и гледахме как капките се стичат по прозореца и слушахме как дъжда тихо ромоли. Няколко врабчета се бяха сгушили под перваза и чуроликаха тихичко, а един охлюв беше разперил рогцата си и тържествено и плавно пълзеше на нейде си по собствени дела.  Разказвах на детето приказки за далечни мъгливи гори, зайчета и катерички, мъдри бухали и скокливи жаби. От толкова много гушкане и разказване на приказки човек се уморява и трябва да се подкрепи, за да може да поеме на следващото пътешествие със сърничката и свраката по витата горска пътечка. А с какво по-добре да се подкрепи, от вълшебния сладкиш на мама зайка, за който малкото зайче специално е ходило в гората да търси орехчета. Така разказвайки приказки със Сами счупихме и изчистихме чаша орехи  и с обещанието, че като се събуди ще има малко парченце и за него от сладкиша, легна да спи обеден сън. А аз се заех да бъркам и разбърквам сладкиша на мама зайка, за който трябва само една купа и една бъркалака, много шоколад, чаша орехи, масло, захар, 2 яйца и съвсем малко брашно. С малко усилия и много бързо по тази тайна рецепта се получава едно от най-изкусителните брауни които някога съм пекла – с хрупкава коричка, меко и ароматно отвътре, интензивно шоколадово с приятен акцент от орехите.

Адаптирано от Joy of baking

Продукти за квадратна тава 20 на 20 см или кръгла с диаметър 23-26 см:

80 грама натурален шоколад – използвах с 75% какаово съдържание

125 грама (малко пакетче) масло

2 яйца

2/3 ч.ч. захар

¼ чаена чаша брашно

1 с.л. какао

1 ч.ч. орехи

 

1 чаша = 250 мл

Приготовление:

Шоколадът, начупен на праченца заедно с маслото, нарязано на кубчета, се разтопяват на водна баня или в микровълновата на отрязъци от 30 секунди. Добавя се захарта и се разбърква с телена бъркалка. Към сместа се добавя лъжицата какао и двете яйца и отново се разбърква. Постепенно се добавя брашното, докато се поеме изцяло. Орехите се нарязват на едро и се запичат за съвсем кратко в загрята фурна, за да имат по-интензивен вкус в браунито. Добавят се към сместа и се разбъркват. Тавата се застила с фолио за печене с две парчета поставени едно върху друго на кръст, така че крайчетата да се подават отстрани и след като се изпече браунито да се извади лесно от тавата. Сместа се изсипва в тавата и се пече в предварително загрята на 165 градуса фурна около 35-40 минути или докато клечка забита в центъра излезе чиста. Преди да се нареже се оставя да се охлади напълно.

Добър апетит!

Други публикации:

Брауни с дулсе де лече

Бърз какаов сладкиш

Печени праскови

Преди 1 година:

Вишнева супа

About these ads

16 comments on “Брауни с орехи

  1. Lina казва:

    Любима рецепта , но дали мога да го приготвя с бадеми или лешник? Снимките ти са прекрасни! Усмивка от мен :-)

  2. Аелис казва:

    Това е една от рецептите, които чакат ред – толкова вкусен изглежда този сладкиш, снимките са чудесни – непременно ще го направя в най- скоро време:))).
    Поздрави!

  3. Danyela казва:

    Лина, Аелис, благодаря ви! Лина, да можеш да го направиш с всякакви ядки
    Поздрави!

  4. Ирина казва:

    На този браунис откога му се каня.. време му е :)

  5. Danyela казва:

    :-)

  6. Илайза казва:

    Страхотна рецепта!
    Правих я 4 пъти в рамките на седмица по различни поводи и пожънах големи успехи! На всеки желаещ съм пратила линк към рецептата. Благодаря!

    • Danyela казва:

      Илайза, благодаря, че споделихте впечатления! Много се радвам, че ви е допаднала!
      Поздрави!

  7. kossy казва:

    Невероятно бърз, лесен и вкусен десерт :). Вчера вечерта го направихме с майка ми и до сутринта почти нищо не остана от него :) Много благодаря за рецептата!

  8. Kalina казва:

    Невероятни са рецептите и за двата вида brownie!!!! Голям почитател съм на американските десерти и съм опитвала доста видове – тези са като купени направо оттам!! Благодаря за възможността да си ги правя и вкъщи :)

  9. petpanda казва:

    Абсолютно съм съгласна с Калина! Обожавам американски десерти и докъто бях там съм правила brownies много пъти, но никога не съм ги правилва в БГ сполучливо! Благодаря за рецептата, ще я пробвам още днес :)

  10. Danyela казва:

    kossy, Kalina, petpanda, благодаря ви!
    Калина, много се радвам, че рецептите са ви допаднали толкова много! petpanda, дано ви е харесал!

  11. apprentice казва:

    Браунито стана …. просто нямам думи – превъзходно. Много лесна и много вкусна реццепта, става бързо и свършва още по-бързо ;) !!!

  12. Мария казва:

    Страхотен десерт, стана много добър от първия път (то май няма какво да му объркаш) и при това се прави много бързо. На всички които го опитаха много им хареса. Благодаря за споделената рецепта!

  13. Ивет Ангелова казва:

    Правя го за втори път! Рецептата е страхотна, лесна за приготвяне и резултатът е много вкусен :)

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s