Чийзкейк с маскарпоне и вишнево сладко

Чийзкейкаът е един от любимите ми десерти. Мисля, че колекционирам различни рецепти – с черен шоколад, класически нюйоркски, със сливи, с бял шоколад, чийзкейк зебра, без печене, с блат, без блат. Опитвала съм всякакви и никога не ми омръзва. Харесва ми комбинацията от бисквитен блат и мека плънка от крема сирене, млечността и мекотата на вкусът му, това че се комбинира прекрасно с плодове и че е почти идеалният летен десерт, подходящ за всякакви случаи – от края на изискана вечеря, до небрежна закуска с кафе налято от термос на семеен пикник с близки приятели, докато детето и кучето тичат наоколо. Точно за такъв повод приготвих този чийзкейк – за мързелива лятна сутрин, сред аромата на трева, ромуленето на поточе и радостения смях на деца.

Продукти за форма за торта с диаметър 26 см  (около 12 парчета):

 

За основата:

2 пакетчета от 130 грама обикновени бисквити тип „Petit beurre”

200 грама меко масло

3 супени лъжици сладко от вишни

За плънката:

около 500 грама крема сирене – 3 кутии от 175 грама

500 грама маскарпоне – 1 кутия

5 яйца

½ чаена чаша захар

За гарниране:

сладко от цели вишни

Приготовление:

 

На основата:

Бисквитите се смилат в блендер или се счукват в хаванче. Добавя се размекнатото масло и сместта се омесва добре, докато цялото масло се поеме от бисквитените трохи. Форма за торта със свалящи се стени се намазва с масло и бисквитената смес се разпределя по дъното и стените и. Сместта се притиска добре, за да прилепне плътно, заглажда се. Формата се поставя в хладилника за около 30 минути, за да стегне маслото. През това време се приготвя плънката

На плънката:

Крема сиренето и маскарпонето, и двете на стайна температура, заедно със захарта се разбъркват с дървена лъжица или миксер.

Яйцата се разбиват с миксер до побеляване и се прибавят към сместа от сирена. Разбъркват се докато сместа се хомогенизира.

Сглобяване и печене на чийзкейка:

Тавата с основата се изважда от хладилника и се намазва с леко затопленото сладко. Плънката се изсипва отгоре.

За да стане повърхността на чийзкейка идеална, той се пече на водна баня, като предварително дъното и част от стените на формата за чийзкейк се увиват добре във фолио отвън, за да не пропускат вода. Фурната се загрява предварително на 160 градуса, а формата за печене се поставя в друг съд, в който се сипва вряща вода. Чийзкейка се пече около 45-50 минуи или докато центърът му се стегне.

Изважда се от фурната, оставя се да изстине напълно и се освобождава от стените на формата. Оставя се да преседи в хладилник 1-2 часа, преди да се сервира. Всяко парче се гарнира с лъжица сладко от цели вишни

Добър апетит!

Други публикации:

Класически Ню Йоркски Чийзкейк

Чийзкейк със сини сливи

Пана кота с ром и домашно черешово сладко

Преди 1 година:

Пиле с фъстъци и запечени картофки с мента

About these ads

18 comments on “Чийзкейк с маскарпоне и вишнево сладко

  1. Dani казва:

    Дани, и аз обичам чийзкей във всичките му варианти,
    а сладкото от вишни е сред най-любимите ми!
    Както сладко от бели череши и зелени смокини!
    Но тази година едва намерих вишни за фризер!
    Поздрави и хубави летни дни!

  2. WineDineDivas казва:

    Красивые фото!
    Cheers:)
    Judit & Corina

  3. Julie казва:

    Здравей, следя с огромно удоволствие блога ти. Правиш страхотни неща, а от всеки ред лъха толкова много любов…

    Кажи, моля, какво сирене крема използваш?

    Поздрави
    Jul.

  4. Gaby казва:

    Маскарпоне и сладко от вишни звучи като много вкусна комбинация! Трябва да се опита :) Хубав ден!

  5. Lety казва:

    Дани, великолепен е!
    Страхотна комбинация и понеже у дома чийзовете са на почит, при сгоден случай ще пробвам този вариант :)
    Очите ми останаха в десертната виличка, много е красива.
    Сърдечен поздрав и хубави летни дни!

  6. Danyela казва:

    Благодаря ви, дами!
    Jul., много си мила! Крема сиренето, което обикновено използвам е Филаделфия.
    Усмихнати почивни дни!

  7. Dora казва:

    Великолепно изглежда! Поздравления!

  8. Dani Dineva казва:

    Страхотен е Дали,
    много е хубав. Текстурата изглежда лека и приятна, почти си представям какъв ще е на вкус. Поздрави, Дани

  9. Димитрина Боева казва:

    Здравейте! Може би моят коментар е позакъснял, но кой знае…..
    Искам да споделя един начин зя прявене на блата от бисквити. Обикновенните бисквити тип „Petit beurre”, например „Житен клас“ се настъргват на едро ренде. В съдинка се загрява маслото, добавят се едро настърганите бисквити и 1-2 с.л. захар. Бисквитите се препичат на средна температура около 6-7 мин, като се разбъркват интензивно с дървена шпатула. Стават много вкусни – част от захарта се карамелизира и полепва по тях. След това се изсипват в намазаната с масло форма и се уплътняват с върховете на пръстите.

  10. Danyela казва:

    Дора, Дани, Димитрина, благодаря ви за коментарите!

  11. Татяна казва:

    Привет от нов член на фен-клуба ти :)

    Вчера ми попадна твоят блог, докато търсех рецепта за домашни солети и оттогава не съм излизала почти :))) Преслушах почти всички рецепти и си „преписах“ онези, които искам да пробвам за себе си или за да омая приятел и гости :)

    Много приятна атмосфера създаваш, много красиви снимки! Възхищения от мен! Понякога имам чувството, че съм в роман на Джоан Харис!

    Впредвид, че компютърът ми е пълен със снимки на кулинарности, които готвя или ми поднасят, където и да ходя (у нас и по света), даваш ми идея как да превърна фото-хобито си в нещо полезно! Засега просто съм ги качила в фейсбук, без рецепта и достъпни единствено за приятелите ми…

    Поздрави,
    Татяна

    • Danyela казва:

      Татяна, много ви благодаря за топлите думи. Радвам се, че атмосферата в блога ми ви допада!
      Сърдечни поздрави!

  12. Диди Боева казва:

    Здравейте!
    Чудесно е, че има такова място където се събира всичко по една тема. Тези дни рових за леки рецепти с плодове и попаднах на един вид сладкиш от френската кухня който може би ще представлява интерес и за Вас. Не е чийзкейк, но по идея е сходно. Нарича се клафути, което буквално означава забити гвоздей. Основната идея е на някаква плънка която се залива с варианти на палачинково тесто и се запича. Всичко е тръгнало от сладкия вариант с вишни и подобно на чийзкейка се е размножило в сладък и в солен вариант с плодове, зелевчуци, сирена и дори меса до огромно разнообразие. Ако за Вас представлява интерес, ще Ви изпратя някой рецепти които преведох.

  13. Danyela казва:

    Здравейте,
    клафути наистина е много вкусен десерт, правила съм доста от разновидностите му и в блога ми има рецепта за клафути със смокини и круши.
    Поздрави!

    • Димитрина Боева казва:

      Clafoutis на френски означава “заковано с пирони”. Наречено е така, защото в готов вид, плънката изпъква върху тестото като главичките на пирони.
      Клафути представлява различни съставки – плодове, зеленчуци, сирена, меса, морски дарове и др., покрити с тънък слой тесто подобно на палачинковото и запечени. Може да бъде сладко или солено. Консумира като десерт, предястие или основно ястие.
      По известни са сладките варианти, особено този приготвен с вишни, който се смята за основен.
      Ако се поразровите в интернет, ще намерите много рецепти, написани или на видео вариант. Аз направих това и извадих от френските сайтове няколко нетрадициони рецепти за солени клафути. Рецептите са преведени и подредени в стила и варианта от тези сайтове. Подходящи са лятното изобилие от зеленчуци.
      Част от съставките моггат да бъдат заменени с такива които се “въдят” по нашите земи според вашата фантазия. А можете и сами да съчините нови варианти!
      Общото за всички рецепти е, че се пекат във тавичка или керамична форма с диаметър 24 см и се сервират с тази форма.

      КЛАФУТИ “ПИКАР”
      за 6 порции
      време за приготвяне – 20 мин.
      време за печене – 1 час
      консумира се горещо

      Състав:
      500 г картофи,
      2 ябълки, не много сладки ябълки,
      4 филии джинджифилов хляб или друг хляб приготвен с билки (или просто хляб),
      масло – 15 г за формата + 15 г за хлебните трохи,
      3 яйца,
      4 супена лъжица заквасена сметана,
      3 щипки настъргано индийско орехче,
      1 щипка канела,
      1 черен пипер,
      1/2 кафена лъжичка сол.

      Подготовка:
      1. Включете фурната на 160 ° C (газ – 5-то деление).
      2. Обелете картофите, измийте ги и ги нарежете на много тънки филийки – ламели;
      3. Обелете ябълките, разрежете ги на четири, отделете семената и ги нарежете на тънки ламели;
      4. Нарежете 2 от филиите джинджифилов хляб на малки кубчета. Другите 2 филии натрошете на едри трохи;
      5. Смесете ябълките, картофите и хлебните кубчета с подправките – солта, черения пипер, индийското орехче и канелата;
      6. Разстелете сместа в намазана с масло тавичка или керамична форма с диаметър 24 см;
      7. Разбийте яйцата и сметана и ги изсипва отгоре;
      8. Разтопете маслото и го смесете с трохите. Изсипете ги върху яйцата;
      9. Поставете тавичката във фурната и печете около 1 час до готовност. Поднася се горещо от фурната.

      КЛАФУТИ С ЧЕРИ ДОМАТИ И ЕМЕНТАЛ
      за 4 порции
      време за приготвяне – 15 мин.
      време за печене – 20 мин
      консумира се горещо или студено

      Състав:
      5 яйца,
      350 грама чери домати,
      200 гр сирене ементал,
      15 грама царевично нишесте,
      ¼ л пълномаслено мляко,
      ¼ л сметана (30% масленост),
      1 щипка индийско орехче,
      1 щипка сол,
      1 щипка черен пипер.

      Подготовка:
      1. Настържете ементала.
      2. Измийте, доматите, отстранете дръжките и ги подсушете.
      3. Разпределете настърганото сирене и домати тавичка или керамична форма с диаметър 24 см.
      4. Включете фурната на 180 ° C (газ – 6-то деление).
      5. Счупете яйцата и ги разбийте като за омлет.
      6. В купа, смесете царевично нишесте и млякото.
      7. Добавете в купата сметаната и разбитите яйца.
      8. Подправете със солта, черния пипер и индийското орехче.
      9. Внимателно изсипете сместа върху ементала и доматите в тавичката.
      10. Печете около 20 минути във фурната.
      11. Консумира се горещо или студено по желание.

      КЛАФУТИ С ЧЕРИ ДОМАТИ, ТИКВИЧКИ И ПРЯСНО КОЗЕ СИРЕНЕ

      за 4 порции
      време за приготвяне – 30 мин.
      време за печене – 40 мин
      консумира се горещо

      Състав:
      150 гр малки тиквички,
      12 чери домати,
      150 г прясно козе сирене или добре изцедена извара,
      3 яйца,
      20 г масло,
      1 малка връзка пресен лук,
      0.150 л пълномаслено мляко,
      3 щипки настъргано индийско орехче,
      3 щипки канела сол,
      прясно смлян черен пипер.

      Подготовка:
      1. Загрейте фурната до 160 ° C, (газ – 5-то деление).
      2. Намажете с масло дъното на керамичната форма или тавичка с диаметър 24 см.
      3. Покрийте дъното на формата с прясно козе сирене натрошени между пръстите или с изцедената извара. Измийте, почистете от дръжките и подсушете чери доматите. Разрежете ги на половинки.
      4. Наредете ги върху натрошеното сирене, с разрязаната страна нагоре.
      5. Измийте тиквичките и отрежете на краищата им.
      6. Нарежете ги на тънки ивици и с нож или белачка за картофи.
      7. Покрийте, равномерно доматите и сиренето с тиквичките.
      8. Почистете лука, след което го нарежете на малки пръчици с дължина около 1,5 сантиметра.
      9. Поръсете отгоре.
      10. Счупете яйца и ги поставете в купа. Разбийте ги както и за омлет.
      11. Добавете с бъркане прясното мляко.
      12. Добави също, както и солта, черния пипер и щипката индийско орехче и канела
      13. Разбъркайте сместа се добре.
      14. Излейте яйчната смес върху сиренето и зеленчуците във формата, бавно като описва спирала, докато покриете цялата повърхност.
      15. Поставете във фурната за печене на около 40 минути, докато отгоре е добре запечени.
      16. Сервира се във формата от фурната, топло или при стайна температура.

      КЛАФУТИ С ПАТЛАДЖАНИ, ТИКВИЧКИ И ПАРМЕЗАН
      за 4 порции
      време за приготвяне – 30 мин.
      време за печене – 30 мин
      консумира се горещо

      Състав:
      450 гр печурки;
      1 патладжан;
      1 тиквичка;
      6 малки лукчета (шалот);
      2 скилидки чесън;
      180 грама сирене пармезан;
      3 яйца;
      0.450 л мляко;
      2 супени лъжици пресято брашно;
      20 гр масло;
      2 супени лъжици зехтин;
      щипка сол;
      щипка черен пипер.

      Подготовка:
      1. Настържете пармезана.
      2. В купа, смесете брашното, яйцата, ¼ от настърганото сирене пармезан и млякото.
      3. Разбивайте до получаване на гладка смес с гъстота на палачинково тесто и го оставете да почива.
      4. Намажете с масло една тавичка с диаметър 24 см.
      5. Включете фурната на 210 ° C, (газ – 7-мо деление).
      6. Обелете и нарежете насетно 4-те лукчета шалот,
      7. Обелете нарежете насетно 2-те скилидки чесън.
      8. Измийте патладжан, премахване на дръжката и го нарежете на филийки с дебелина около 1 см.
      9. Измийте тиквички, отрежете краищата и нарежете на кубчета с размер около 1 см
      10. Почистете и нарежете гъбите на дебели резени.
      11. В загрят тиган, сложете маслото и зехтина. Когато маслото се стопи, запържете на умерен огън нарязани зеленчуци, лука и чесъна.
      12. Извадете зеленчуците с решетеста лъжица и ги поставете да се отцеждат върху готварска хартия или кърпа. Наредете ги внимателно на дъното на тавичката.
      13. Изсипете отгоре яйчната смес.
      14. Сложете да се пече около 30 минути.
      15. Когато клафута е добре запечен, извадете го от фурната и докато е горещ го поръсете с останалата 3/4 от пармезана.
      16. Консумира се горещо.
      И накрая искам да кажа, че тези рецепти все още не съм ги правила.

  14. Климатици казва:

    Невероятно е колко много усилия,изисква приготвянето на нещо толкова вкусно и малко.

  15. Лина казва:

    извинете за може би глупавия въпрос, но може ли все пак да се изпече по обикновен начин, а не на водна баня?! страхувам се, че водата ще попадне във формата, някак ми се струва, че няма да се справя:((

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s