Домашна Нутела

Какво прави Нутелата толкова неустоимо изкушаваща за мен – много наситеният лешников аромат в нежният шоколад. Какво бих искала да променя в нея, ако можех – иска ми се шоколадът да е малко по-натурален и да не е чак толкова сладка. В съшност, ако можех бих я напарвила съвсем натурална – тръпчива и какаова. Защо ако можех? Разбира се, че мога да направя Нутелата точно такава каквато я обичам, трябват ми само продукти и малко време. С такива размисли запълних пътя до офиса в петък, докато съзнанието ми механично отбелязваше цвета на светофарите и мигачите на колите в съседните платна, пешеходните пътеки, маркировката. След работа взех сурови лешници, натурален шоколад и кондензирано мляко и бях готова да започна.

Лешниците ги изпекох леко, само колкото да успея лесно да обеля тънката им ципа. След това ги сложих в блендера и ги мелих на кратки отрязъци от време общо около 4-5 минути, докато станаха на много финна паста и маслото им започна да се отделя. Въпреки старателното пасиране, останаха някои по-едри парченца от лешниците, но това само придава допълнителен чар на домашната Нутела. Шоколадът начупих на праченца и заедно с малко прясно мляко разтопих. Смесих го с лешниците, добавих по малко първо полвин консерва кондензирано мляко, след това и другата половина. Разбърках добре и сложих в бурканче, охладих леко. За закуска имахме по чаша прясно мляко и препечен хляб с домашна нутела. С натурален шоколад и без никакви добавки от консерванти и стабилизатори с най-невероятно лешниковия аромат на света

Продукти за около 2 буркана от 250 мл:

200-250 грама сурови лешници

240-250 грама шоколад по избор– използвах натурален с 75% какаово съдържание

1 консерва неподсладено кондензирано мляко

2 с.л. прясно мляко

Приготовление:

Лещниците се поставят на един пласт в тава и се запичат за няколко минути в силна фурна, като се разбъркват 1-2 пъти. Изваждат се оставят се да изстинат и се претриват през кърпа, за да се обелят.

Лешниците се смилат в блендер докато станата на гладко пюре и мазнината им започне да се отделя.

Шоколадът се начупва на парченца и заедно с прясното мляко се разтопява на водна баня или в микровълновата на отрязъци от по 30 секунди, като след всеки отрязък от време се разбърква. Добавя се към лещниците, разбърква се и на тънка струйка постепенно се добавя кондензираното мляко. Разбърква се с лъжица докато се хомогенизира. Шоколадът се насипва в бурканчета и се оставя да се охлади.

Добър  апетит!

Други публикации:

Нутела мъфини

Нутела бонбони

Торта с маскарпоне и Нутела

Преди 1 година:

Печени праскови

About these ads

25 comments on “Домашна Нутела

  1. Dani казва:

    Дани, благодаря за вкусното предложение :)
    Имаш нова премяна на блога, която много ми харесва!
    Поздрави и усмихнат, летен ден!

  2. traiana казва:

    Чудесна идея! Хубава седмица!

  3. Кали казва:

    Тъкмо обирах последната лъжичка от буркана, когато в четеца излезе този пост… Запазвам си рецептата.

  4. Danyela казва:

    Благодаря ви!

  5. littlethingslife казва:

    Дани, честита нова визия! Иначе, много хубаво, че си направила Нутела. Аз отдавна съм преписала една рецепта, но все не стигам до осъществяването й. Може би като захладнее :). Поздрави и приятни августовски дни!

  6. Здравей,
    попаднах тук разглеждайки блога на Траяна,
    много ми хареса идеята ти за домашната нутела и непременно ще се възползвам :))
    Пожежавам ти много вдъхновениие и почитатели!

  7. Danyela казва:

    Mnogo vi blagodaria!

  8. xalbi казва:

    Поредната вкусна рецепта!
    Но се замислих дали няма да му липсва сладост в този вариант?

    • Danyela казва:

      Да, доста е горчиво, като за любители на натурален шоколад. Ако предпочитате можете да го направите с млечен шоколад или да добавите 1-2 с.л. пудра захар в кондензираното мляко. Въпрос на предпочитание
      Поздрави!

  9. tedi9 казва:

    Много хубав блог имате !!! Всички рецепти много ми харесаха. Направила съм само някои от тях (предимно от вкусотийките ) и станаха много сполучливи и вкусни. Сигурна съм, че и останалите са такива. А тази публикация ме очарова !!! Аз обожавам Нутелата, но винаги съм предпочитала по-горчивите шоколади и за това тази рецепта е направо сбъдната мечта за мен. Продължавайте с все същия дух !!! :)

  10. Гисчо казва:

    Тази рецепта със страшно апетитните си снимки ме върна в детството, когато вкъщи се правеше домашен шоколад. Даже специално говорих за нея с майка ми ме обвзеха вкусни детски спомени. Смятам съвсем скоро да я направя и аз!

    • Danyela казва:

      Много се радвам, че рецептата ти е подействала така, надявам се да ви хареса!
      Поздрави!

  11. Vani казва:

    Здравейте!Още не съм пробвала рецептата,защото нямам време,но съм сигурна,че е страхотна!Голям фен съм на блога и го проверявам всеки уикенд(тогава съм забелязала,че качвате нови рецепти).Нямам търпение да ни зарадваш с нещо ново,лесно,леко,вкусно-точно за есента:)

    • Danyela казва:

      Вани, благодаря ви!
      Да, наистина публикувам в повечето случаи през почивните дни, защото тогава ми остава повече време:) Ще се постарая скоро да публикувам и нещо сезонно, бях се отдала 2 седмици на абсолютна почивка, но скоро ще наваксам с готвенето
      Поздрави!

  12. [...] След първоначалното ядене и рисуване на човечета, аз слепих останалите курабийки две по две със сладко от праскови, защото станаха много твърди. Сладкото ги омекоти много добре. Украсих с цветен шрифт, тъй като шоколада, с който разполагах отиде междувременно за приготвянето на течен шоколад по рецепта от Даниела [...]

  13. Ema казва:

    Дани, чудесна рецепта, която приготвих :).
    Хубава седмица! :)

    • Danyela казва:

      Ема, много ти благодаря! Радвам се, че ви е харесал. Курабиите, които сте направили с Кало са великолепни!

  14. Ив казва:

    И аз я пробвах рецептата; доста скъпичко излиза, но е много вкусно. Искам да питам Даниела кондензираното мляко колко мл е? Моята кутия беше около 320мл и стана около 800гр шоколад.
    Иначе сложих натурален шоколад 85% и не е никак сладко. Който обича по-сладичко да слага по-нисък процент какао.

    • Danyela казва:

      Здравей, Ив!
      Да, кондензираното мляко е 320 мл. Радвам се, че ви е харесал
      Поздрави!

  15. nia-1963 казва:

    kato malka maika mi praveshe techen shokolad ,s kakao, suho mljko i krave maslo, no njmam spomen v kakvo saotnoshenie. vkusat e nepovtorim. i do sega sega tova e spomenat za moeto detstvo, che i za decata mi , koito veche sa golemi i imat svoi deca.

    • Danyela казва:

      Да, в онези времена домашният шоколад беше едно от най-вкусните лакомства, правени за специални случаи. И аз помня този вкус
      Поздрави!

  16. Veni казва:

    Здравей! Искам да попитам какво представлява неподсладено кондензирано мляко? Аз знам само това което като се вари 3 часа става на дулсе де лече, за това ли става въпрос? И ако не… става ли с да направя крема с това кондензирано мляко или ще стане прекалено сладко?

    • Danyela казва:

      Вени, неподсладеното кондензирано мляко изглежда по същият начин като подсладеното, само на етикета пише, че е неподсладено и кутиите са една идея по-големи. Мисля, че с подсладено мляко ще стане твърде сладко, но зависи от личният Ви вкус.
      Поздрави

  17. parketmilanov казва:

    Reblogged this on ПАРКЕТИ МИЛАНОВ and commented:
    една страхотна рецепта на домашна нутела….

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s