Чийзкейк „Зебра“ и честита 3та година на блога

Толкова е горещо, че не ми се и помисля за готвене. Вечер, като се прибера гледам да направя нещо бързо за вечеря, така че по възможност да не включвам печката. Обикновено нарязвам домати, сирене, поливам ги със зехтин и поръсвам с магданоз и набързо запичам на грил тигана малко пилешко филе или риба. После на прибежки се изнасям от кухнята и от убийствената и горещина. В тези летни дни имам чувството, че организмът ми работи на бавни обороти, мисълта едва тече, краката и ръцете ми тежат цял тон, искам да изпия литри цитронада и да пъхна главата си в хладилника. Сладолед, маргарита на плажа, пикник на Витоша в прохладата на планината, мента с газирана вода докато се кисна до кръста в басейна, барбекю край някой планински бързей – такива мисли се въртят в главата ми непрекъснато, докато се опитвам да не забелязвам маранята над напеченият от слънцето софийски асфалт. Рожденият ден на блога идва и заминава, а аз не мога да намеря сили да забъркам смес за сладкиш, торта, кексче или нещо подобно на което да мога да забода свещ, която да духна и да отпразнувам отминаването на още една година изживяна с купчина готварски книги на нощното ми шкафче. Готвенето, четенето на рецепти, снимането на храна, опитването и смесването на различни съставки е станало толкова неразривна част от ежедневието в моето семейство, че често хващам синът ми да си пише нещо неразбрано детско на листче и когато го питам какво е, да ми казва, че записва рецепта за кекс, а по-късно да бръмчи с уста все едно е миксер и да се прави, че чете от грижливо сгънатото изписано въпросно листче, да се прави че чупи яйца, ръси подправки и сее брашно, а на въпросът ми какво ще работиш като станеш голям да ми отговаря – няма ботя – ще готвя и ще папкам. Но все пак рожденият ден на това мое местенце в нета не може да остане не отпразнуван, за това се вземам в ръце и започвам да бъркам японски чийзкейк „Зебра”, който нямам никаква представа защо се нарича японски, но пък за това името Зебра идва от красивите и лесни за правене черно-бели ивици

Адаптирано от Zoom yummy

Продукти за тава с диаметър 26 см:

6 яйца

250 гр крема сирене

½ ч.ч. прясно мляко

½ пакетче масло от 125 грама

½ ч.ч брашно

¾ ч.ч. захар

5 с.л. неподсладено какао

1 ч.ч. = 250 мл.

Приготовление:

Млякото, маслото и крема сиренето се поставят в купа и на водна баня или в микровълновата на отразяъци от 30 секунди се разтопяват докато се получи кремообразна смес. Сместа се оставя на страни да изстине леко

През това време яйцата се разделят на белтци и жълтъци.

Когато сместта от малсо,мляко и крема сирине стане със стайна температура към нея се прибавят жълтъците и брашното и с миксер се разбъркват докато сместа стане гладка и еднородна

В отделна чиста купа се поставят белтъците и се разбъркват с миксер докато се образуват меки връхчета. Добавя се захарта и разбъркването продължава докато белтъците станат на твърд сняг.

Белтъците се добавят на порции към останалата смес и с помоща на шпатула леко, но бързо се смесват докато тестото стане еднородно. Сместа се разделя на две равни части. В едната се добавя какаото и се разбърква.

Приготвя се форма за торта със свалящи се стени. От вън се облицова с няколко пластта фолио за печене, защото чийзкейка ще се пече на водна баня и не бива да влезе вода в тавата. Формата се намазва с олио или разтопено масло.

За да се получи ефекта зебра, тестото се поставя по следния начин: първо се загребват 5-6 лъжици от бялата смес и се изсипват в центъра на тавата. Не е нужно сместа да покрива цялата площ на тавата. Отгоре, в центъра на бялата смес се поставят 5-6 лъжици от какаовата смес. Бялата и какаовата смес продължават да се редуват, докато тестото свърши. Подробни снимки, стъпка по стъпка, могат да се открият в източника на рецепта /линкът е преди съставките/

Чийзкейкът се пече в предварително загряна на 150  градуса фурна, като тавата се поставя в друга тава пълна с вода, така че водата да стиге до средата на тавата с чиийзкейка. Решетката на фурната се поставя в долната третина на фурната.

Сладкишът е готов, когато клечка забита в центъра излезе чиста, а чиийзкейка вибрира съвсем леко в центъра при разклащане. Пече се около 50 минути. След това фурната се изключва и сладкишът се оставя вътре за още 10 минути. След това се изважда от фурната и се оставя да изстине напълно преди да се освободи от формата. Желателно е преди консумация да престои в хладилник за една нощ

Добър апетит!

Други публикации:

Чийзкейк с маскарпоне и вишнево сладко

Нюйоркски Чийзкейк

Чийзкейк със сини сливи

Преди 1 година:

Ягодово-цитрусова торта с крем муселин

About these ads

20 comments on “Чийзкейк „Зебра“ и честита 3та година на блога

  1. LadyDiDi казва:

    Честит Блогоден! Все по-голям и красив да става :-) Зебрата е страхотна!

  2. Dani казва:

    Дани., честита 3-та годинка на блога!
    Чудесна почерпка с любимото крем сирене!
    Прегръдка от мен с пожелания за едно чудесно лято!

  3. Мира казва:

    Честит празник на блога!
    На теб здраве , щастие и много нови пубикации!
    Поздрави и успешна нова седмица!

  4. Габи казва:

    Честит блогоден-ден :) Напълно споделям мислите и мечтите за телепортиране в някое от изброените душевни и телесни състояния :) Допадна ми зебрата – черпя се веднага! Поздрави!

  5. Danyela казва:

    Сърдечно ви благодаря!

  6. Dani Dineva казва:

    Честито и от мен, Дани! Много хубави рецепти, коментари и само напред и нагоре.

  7. Роси казва:

    Честита годишнина и от мен!
    Чийзът е убийствен в комплект със стилните фотографии!

  8. Таня казва:

    ЧРД на блога, Дани! Пожелавам ти да имаш в изобилие идеи, свободно време и слънчево настроение, за да продължиш да ни радваш :) За мен това е изключително приятно кътче и се радвам, че те има!

  9. Inka казва:

    wonderful cheesecake! Greetings from my kitchen!

  10. The witch казва:

    Честит празник, Дани! Запази у себе си същия кулинарен плам както досега. Нека блогчето открива нови и нови приятели. Следвайки името му – „В кухнята на моето семейство“ напълно разбирам дететцето, което си играе на готвач в кухнята.
    Бъдете здрави и щастливи!
    С поздрав от моята кула!

  11. tutankhamon661 казва:

    Останаха ми очите. А как преглъщамммм … :)

  12. Ogniana казва:

    Честит рожден ден на любимия ми блог! 3 – години как лети времето… Желая ви здраве, много повече свободно време и вдъхновение за готвене, което предавате и на нас, редовните читатели. Вашата кухня е и наша кухня….

  13. Ванина казва:

    Хей,какво се случва с любимия ми блог?Публикациите намаляват все повече..проверявам го всеки ден,я няма нищо.:(((( Затъжила съм се за хубавите рецепти

  14. Danyela казва:

    Благодаря ви за хубавите пожелания!
    Ванина, бях известно време затрупана с различни задачи и не успявах да стигна до това мое любимо местенце. Обещавам в съвсем скоро време да публикувам нови неща
    Сърдечни поздрави!

  15. Kelly казва:

    Чийзкейка изглежда повече от апетитен и определено ще го пробвам. Честит рожден ден на блога и чакам с нетърпение новата рецепта :)

  16. lagrandecuisine казва:

    Привет, пробвах рецептата и имам въпрос за вкуса на чийзкейка, дали е сладък или наделява какаовият вкус?

  17. Danyela казва:

    По мое мнение вкусът е по-скоро сладък, но се усеща и какаото

  18. e казва:

    Още много много х3 вкусни години на блога пожелавам! мерси за чудесните рецепти и снимки! :)

  19. JRocket казва:

    Следя отдавна блога и искам да те поздравя за нивото :) Не съм кулинар, но има толкова примамливи рецепти…как да не пробвам :) И на тази не успях да устоя, обаче вкуса на чийзкейка стана повече като на кейк, отколкото на чийз? Да уточня, вместо крема сирене използвах рикота. Дали това е причината?

    • Danyela казва:

      Благодаря! Този чийзкейк, наистина е повече с вкус на кейк от колкото на чийз :)
      Сърдечни поздрави!

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s