Трайфълът ми е от любимите десерти за лятото. Лек, плодов и бърз за приготвяне, съчетаващ свежестта на плодовете, яйчен крем и бита сметана. Обикновено в трайфълът се слагат бишкоти или парченца пандишпан, но в тази рецепта ги пропуснах, искаше ми се текстурата да е по-лека и въздушна и да е комбинация от крем Англез, плодовете и битата млечна сметана. Намираше ми се една кофичка прясно брани огромни малини, останали от една лесна лятна торта, 2 банана леко покефенели и за това пренебрегвани от детето, 2 чаши сметана, която както винаги се намира в изобилни количества в хладилника, просто за всеки случай, ако реша да правя нещо с нея.
Мъж ми непрекъснато се шегува, че ако къщата остане без сметана, масло и джинджифил, за мен ще настъпи непрежалима трагедия. В същност списъка на продукти, които поддържам като неснижаем минимум е доста по-голям, като почнем от брашно и захар, минем през шоколад и ядки и свършим с поне 10 вида подправки. На летните ни почивки винаги мъкна пасатор и миксер, а не бях и далеч от мисълта да взема гореспоменатите уреди на една дълга командировка в чужбина наскоро. Но всеки си има своите тихи лудости и начини за разтоварване от стреса, а моят е готвенето.
Продукти за 4 крема:
1 ч.ч. малини
2 банана
2 ч.ч. млечна неподсладена сметана
За крем Англез:
3 жълтъка
½ ч.ч. захар
2 ч.ч. прясно мляко
1 прахче ванилия или семенцата на 1 шушулка ванилия
1 ч.ч. = 250 мл.
Приготовление:
На крем Англез:
Млякото, заедно със семенцата ванилия, ако се ползва шушулка, се загряват на котлона докато млякото кипне. Сваля се от котлона. Ако се ползва прахче ванилия или ванилена есенция се добавя в млякото.
Жълтъците заедно със захарта се разбиват с миксер докато сместа побелее. На много тънка струйка и при непрекъснато бъркане млякото се изсипва при жълтъците. Сместа се връща на котлона, на слаб огън, и при непрекъснато бъркане, докато крема се сгъсти леко. Крема се маха от котлона и се оставя да изстине до стайна температура.
Асемблиране на трайфъла:
Добре охладената сметана се разбърква с миксер на пухкав крем. Не е нужно да се добавя захар, крем Англез е достатъчно сладък.
Бананите се обелват и се нарязват на дребни кубчета и се добавят към крем Англеза, разбъркват се с лъжица.
В чашите, в които ще се сервира крема, най-отдолу се поставят малините. Отгоре се насипва от крем Англеза с бананите. Най-отгоре се завършва с битата сметана. Чашите се поставят в хладилник за 2-3 часа, за да се охлади крема и да се смесят вкусовете.
Добър апетит!
Други публикации:
вкусно е 🙂 и много лятно!
п.с. понякога ми иде на почивка да си помъкна и сокоизтисквачката 🙂
Прекрасно е предложението ти, снимките – също!
Поздрави! 🙂
П.П. Начинът на ратоварване е идеален, пък и едва ли някой ще откаже един вкусен домашен сладкиш по време на почивка/командировка. 😉
Сърдечно благодаря!
Много вкусно стана, но за съжаление крем Англез не се сгъсти достатъчно, за да е крем, а остана много течно. Струва ми се, че следвах съвсем точно инструкциите, но този 1/2 литър мляко какво го сгъстява? Дали бихте могли да предположите къде съм сбъркала. Мерси!
Здравейте, Калина
Млякото се сгъстява от жълтъците, може би не сте го държали на котлона достатъчно дълго, за да се сгъсти повече
Поздрави,
Даниела