Трайфъл с малини и банани

Трайфълът ми е от любимите десерти за лятото. Лек, плодов и бърз за приготвяне, съчетаващ свежестта на плодовете, яйчен крем и бита сметана. Обикновено в трайфълът се слагат бишкоти или парченца пандишпан, но в тази рецепта ги пропуснах, искаше ми се текстурата да е по-лека и въздушна и да е комбинация от крем Англез, плодовете и битата млечна сметана. Намираше ми се една кофичка прясно брани огромни малини, останали от една лесна лятна торта, 2 банана леко покефенели и за това пренебрегвани от детето, 2 чаши сметана, която както винаги се намира в изобилни количества в хладилника, просто за всеки случай, ако реша да правя нещо с нея.

Мъж ми непрекъснато се шегува, че ако къщата остане без сметана, масло и джинджифил, за мен ще настъпи непрежалима трагедия. В същност списъка на продукти, които поддържам като неснижаем минимум е доста по-голям, като почнем от брашно и захар, минем през шоколад и ядки и свършим с поне 10 вида подправки. На летните ни почивки винаги мъкна пасатор и миксер, а не бях и далеч от мисълта да взема гореспоменатите уреди на една дълга командировка в чужбина наскоро.  Но всеки си има своите тихи лудости и начини за разтоварване от стреса, а моят е готвенето.

Продукти за 4 крема:

1 ч.ч. малини

2 банана

2 ч.ч. млечна неподсладена сметана

За крем Англез:

3 жълтъка

½ ч.ч. захар

2 ч.ч. прясно мляко

1 прахче ванилия или семенцата на 1 шушулка ванилия

1 ч.ч. = 250 мл.

Приготовление:

На крем Англез:

Млякото, заедно със семенцата ванилия, ако се ползва шушулка, се загряват на котлона докато млякото кипне. Сваля се от котлона. Ако се ползва прахче ванилия или ванилена есенция се добавя в млякото.

Жълтъците заедно със захарта се разбиват с миксер докато сместа побелее. На много тънка струйка и при непрекъснато бъркане млякото се изсипва при жълтъците. Сместа се връща на котлона, на слаб огън, и при непрекъснато бъркане, докато крема се сгъсти леко. Крема се маха от котлона и се оставя да изстине до стайна температура.

Асемблиране на трайфъла:

Добре охладената сметана се разбърква с миксер на пухкав крем. Не е нужно да се добавя захар, крем Англез е достатъчно сладък.

Бананите се обелват и се нарязват на дребни кубчета и се добавят към крем Англеза, разбъркват се с лъжица.

В чашите, в които ще се сервира крема, най-отдолу се поставят малините. Отгоре се насипва от крем Англеза с бананите. Най-отгоре се завършва с битата сметана. Чашите се поставят в хладилник за 2-3 часа, за да се охлади крема и да се смесят вкусовете.

Добър апетит!

Други публикации:

Шоколадов мус

Ягодово-цитрусова торта с крем муселин

Гриловани банани

5 comments on “Трайфъл с малини и банани

  1. Eoc каза:

    вкусно е 🙂 и много лятно!

    п.с. понякога ми иде на почивка да си помъкна и сокоизтисквачката 🙂

  2. Гери Л. каза:

    Прекрасно е предложението ти, снимките – също!
    Поздрави! 🙂

    П.П. Начинът на ратоварване е идеален, пък и едва ли някой ще откаже един вкусен домашен сладкиш по време на почивка/командировка. 😉

  3. Danyela каза:

    Сърдечно благодаря!

  4. Kalina Paraskova каза:

    Много вкусно стана, но за съжаление крем Англез не се сгъсти достатъчно, за да е крем, а остана много течно. Струва ми се, че следвах съвсем точно инструкциите, но този 1/2 литър мляко какво го сгъстява? Дали бихте могли да предположите къде съм сбъркала. Мерси!

    • Danyela каза:

      Здравейте, Калина
      Млякото се сгъстява от жълтъците, може би не сте го държали на котлона достатъчно дълго, за да се сгъсти повече
      Поздрави,
      Даниела

Вашият коментар