Марокански селски хляб със сусам

Обичам аромата на топъл хляб, когато се разнася из вкъщи. Веднага в устата ти става хрупкаво, а на душата топло и уютно. У дома майстор на питките е мъжът ми, а аз съм по експериментите с различни брашна. Както вече съм споменавала обичам арабската и еврейската кухни, както си и личи от рецептите за Хумус и Табуле. За това днес реших да експериментирам с този марокански селски хляб със сусам и слънчогледови семки. Рецептата видях в една любима готварска книга – „The Complete Guide to Traditional Jewish Cooking“ by Marlena Spieler.

Продукти:

2 ½ ч.ч типово брашно или колкото поеме тестото

½ ч.ч. царевичен грис

1 пакетче суха мая – 7 г или 20 г прясна

1 ч.ч. прясно мляко

1 ч.л. сол

щипка захар

шепа сусам

10-20 гр белени слънчогледови семки

опционално:

шепа белени тиквени семки

Приготовление:

Прясното мляко се затопля до телесна температура. В дълбока купа се изсипва пакетчето суха мая, слага се щипка захар, 2 с.л от топлото мляко и 1 с.л от типовото брашно. Всичко се разбърква и се изчаква да се възбудят дрождите и закваската да шупне.

маята с брашното, млякото и захартамаята, вече шупнала

Изсипва се останалото топло мляко, щипката сол, царевичния грис и постепенно започва да се добавя брашното и да се меси.Брашното е достатъчно, когато тестото стане като „мекото на ухото”. Меси се 10 тина минути, след това покривате с фолио или кърпа, за да не изсъхне и оставяте да втаса, докато тестото не увеличи обема си двойно. Изваждате тестото на леко набрашнена повърхност и с кокълчетата на ръцете го разстилате. Поръсвате със сусамовото семе. След това събирате краищата на тестото, оформяте в топка и месите още 5 минути.

Поръсва се със сусам

Оформяте на питка и слагае в намаслена и набрашнена тавичка, завивате с кърпа или фолио и отново чакате да втаса докато увеличи двойно обема си.

Намокряте леко повърхността на питката и поръсвате със слънчогледовото семе.

поръсва се със слънчогледовото семе

Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Питката е готова когато като пъхнете дървена клечка от страни на питката, я извадите без да е полепнало нищо по нея. Ако питката се препече твърде много отгоре, покрийте с метално фолио докато печете. След като се извади от фурната, хлябът се напръсква с вода и се завива в суха кърпа.

Резултата е стегната, плътна питка, чудесна за хапване намазана с домашно сладко от долапа

Други публикации:

Бейгъли

Бейгъли

Арабски питки

Арабски питки

Advertisements

5 comments on “Марокански селски хляб със сусам

  1. barborana каза:

    Звучи прекрасно 🙂 Продължавай в същия дух!!!

  2. Nanita каза:

    Мммм…..това ще е много вкусно!Задължително ще се направи.Поздрави!

    • Danyela каза:

      Здравей, Nanita!
      Радвам се че рецептата ти е привлякла вниманието. Точно се бях зачела в твойте разкошни Мъфини с маслини и пресен лук. Новата визия на блога ти е страхотна!

  3. Дани каза:

    Приготвих го този източен изкусител 🙂
    и понеже сина ми не се включи на трапезата остана за следващият ден положин питка 🙂 нарязах я на тънки филии и леко я запекох в тостера :)просто стана вълшебно :)с парченце разтопено масълце 🙂

    • Danyela каза:

      Много се радвам, че ви е харесал! Така хубаво описваш препечения хляб, че ми се прииска и на мен!
      Поздрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s