Праскови с маскарпоне

Едно от нещата, които обичам ужасно много е маскарпоне. Това италианско сирене, което е много далеч от нашата представа за сирене и прилича на много гъст крем, има невероятно маслен и плътен вкус и дъх на тукощо избито масло. Ще си кажете, това звучи доста плътно и тежко, едва ли е подходящо за летните жеги. Разбира се, че е 🙂 – маскарпонето е подходящо при всякакви случаи, само трябва да се подберат внимателно останалите съставки. А какво по-освежаващо и лятно от една добре узряла и сочна праскова, която ще улекоти и освежи вкуса на маскарпонето. Ако се добави и стрък мента и малко ядки се получава този страхотен десерт за ценители.

Продукти (за 4 порции):

6 добре узрели и горе-долу еднакви по размер праскови – ползвах нектариин

100 гр маскарпоне

100 мл течна сладкарска сметана

стрък мента

Опционално: филирани бадеми или орехов крокан за поръсване или и двете 🙂

Приготовление:

Прасковите се разполовяват и се почистват от костилките

Сметаната се разбива с миксер на твърда пяна. Маскарпонето се разбива с миксер. Сметаната се прибавя към маскарпонето с непреъснато бъркане с шпатула докато кремът стане хомогенен.

Във всяка чиния се поставят по 3 половинки от прасковите и отгоре върху тях се сипва по пълна лъжица от крема. Украсява се с листенца мента и се поръсва с ядките.

Добър апетит!

Други публикации:

Тирамису

Тирамису

Пана кота с ром и домашно черешово сладко

Пана кота с ром и домашно черешово сладко

Чийзкейк

Чийзкейк

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s