Киш с гъби и домати

Кишът е нещо много вкусно :-). Съдържа все съставки които като събереш на едно място не може да сбъркаш – няма как да се получи грешка. Тестената основа съдържа мнооого масло, а меката кремообразна горна част е от яйца, мляко и сметана …и каквото друго си прибавиш и обичаш. Тази вечер го направих с гъби, домати, босилек и сирене Гауда.

При кишът е важно с тестото да се работи бързо, за да се запязат цели парченца от маслото, и да остане блатът хрупкав като се опече

Продукти:

За тестото за тава с диаметър 25-27 см:

1 ¼ ч.ч брашно

250 гр масло

½ ч.л. сол

3-4 с.л ледена вода

За плънката:

200 мл готваска сметана

3 яйца

50 мл прясно мляко

100 гр гъби, нарязани на филиики

1 малка глава лук, нарязана на дребно

1 голям домат – нарязан на кръгчета напряко

100 гр сирене Гауда или кашкавал – настърган

1-2 стръка босилек

сол и черен пипер на вкус

Приготовление:

Маслото се реже на малки парчета и се оставя в камерата да се охлади 3-4 минути.

През това време брашното и солта се разбъркват добре /най-добре е да ги пресеете/.

маслото и брашното

Маслото се смесва с брашното и с помоща на блендер се прави на трохи. Ако нямате, със студени, сухи ръце го обърквате бързо.

Добавяте лъжиците студена вода и правите на топка. Приберете в найлонов плик или увиите в прозрачно фолио и сложете в хладилника за 15 минути. Извадете и разточете върху набрашнена повърхност кръг с диаметър малко по голям от този на дъното на тавата ви (тестото трябва да покрива и стените на тавата) Прехвърлете в тавата и охладете отново за 10-15 минути.

Загрейте фурната на 160 градуса.

Покриите тестото в тавата с хартия за печене или фолио и отгоре наредете кухненски тежести за печене или боб. Целта е да не позволите на тестото да се надигне при печенето. Печете 15 минути, след това извадете тавата, махнете фолиото и тежестите и надупчете тестото с вилица, за да излезе въздух, ако е останал такъв. Сложете отново във фурната и печете още 15 тина минути или докато тестото леко порозовее.

Извадете и оставете да изстине докато правите плънката

В купа разбъркайте добре яйцата с вилица, добавете сметаната, прясното мляко и настърганото сирене, солта и черния пипер и нарязания на ситно босилек.

Върху тестото изсипете и разпределете равномерно лукът, отгоре подредете филииките гъби и отгоре кръгчетата домати. Залейте със сместа от яйцата и сметаната.

Печете в предварително загрята на 160 градуса фурна около 35-45 минути.

Готовия киш

Преди да нарежете оставете да изстине 15-20 минути.

Добър апетит

Други публикации:

Печени домати

Печени домати

Сьомга на скара

Сьомга на скара

Таджин с нахут

Таджин с нахут

Advertisements

24 comments on “Киш с гъби и домати

  1. Dani каза:

    И аз правя такова тесто ,но не с толкова много масло.Според размера на чашата брашното горе-долу колко излиза/и аз готвя на око и много трудно казвам грамаж,но все пак

    • Danyela каза:

      Ползвам чаша от 250 мл, но да ме убиеш нямам идея колко грама е – нямам кухненска везна. Тестото трябва да стане лесно за работа и точене.
      Ако ти е трудно да го разточиш можеш да сложиш тестото в тавата и с кокалчетата на юмруците си да го разтелиш.
      Винаги ползвам повечко масло където е възможно – обожавам вкуса и аромата му. Като бях малка баба ми ми се караше, че намираше малсолото със следи от зъбки в хладилника.:-)

      • Dani каза:

        ok аз имам везна и ще видя/обичаме киш с различни плънки сега ми е останало едно пакетче сирене Бри и се чудя какво нещо хитро да направя.В момента пека патладжани и чушки и ще направя нещо от твоите ,но с моя добавка .Ще разкажа

      • Danyela каза:

        Непременно разкажи после 🙂
        А за сиренето бри – наскоро гледах по Фиеста страхотно предястие със сирене. С помоща на малка кръгла лъжичка – като за сладолед, но много по-малка – се отрязват топчета от сиренето и се овалват в счукани лешници или бадеми и се нанизват на клечки.

      • Dani каза:

        pm Dani Said:

        Ще погледна на Фиеста -благодаря и извинявай за активното включване днес от моя страна ,но толкова блогове следя ,а с теб си пиша като със „стар приятел’,което ме кефи .Спокойна вечер
        Отговор

  2. Dani каза:

    по повод фикса на Др Йоткер би ли ме открехнала какви туршии правиш?

    • Danyela каза:

      Дани, правя кисели краставички, трушийка с тиквички, смесена от броколи, брюкселско зеле, морковчета и карфиол. Или каквито други зеленчуци имам и каквато комбинация ми хрумне на момента. Редя в буркан и после по инструкциите за фикса на др Йоткер

  3. Dani каза:

    Благодаря ,Дани.Много обичаме и тиквички и броколи.Ще опитам .Хубава вечер

  4. Dani каза:

    Ще погледна на Фиеста -благодаря и извинявай за активното включване днес от моя страна ,но толкова блогове следя ,а с теб си пиша като със „стар приятел’,което ме кефи .Спокойна вечер

    • Danyela каза:

      Дани, винаги си добре дошла в моята виртуална кухня. Не се извинявай, на мен ми е много приятно да си бъбря с теб 🙂

  5. Sunny каза:

    страхотна идея! Запретвам ръкави! Ще пиша за резлутата 😉

    • Danyela каза:

      Sunny, приятно готвене 🙂

      • Sunny каза:

        Резултатът е повече от очевиден – прекрасно! Аз пак импровизирах, разбира се – вместо босилек използвах пресен копър, доматите ми бяха от консерва, а вместо кашкавал настъргах роле от кашкавал с шунка 🙂 И добавих маслинки 😉

  6. Danyela каза:

    Уау, Sunny, мнооооого вкусно изглежда!

  7. Соня каза:

    Дани, да си призная – много труден ми беше този киш… и не се и получи 😦
    На нашето топло време не успях да задържа маслото твърдо, докато работя с него, и накрая блатът стана твърде маслен и не се получи тип бисквитен, както очаквах.
    Иначе аз замених гъбите с броколи, пълнежът стана чуден, но тестото ми пропадна

  8. Danyela каза:

    Соня, много съжалявам, за разочарованието 😦 Да, тези теста са доста капризни към външните условия. Ако имаш миксер с приставка за тесто, можеш да опиташ в него, като предварително изстудиш металните накрайници, с които се бърка, за да задържиш температурата по-дълго ниска, или да намалиш малко количеството масло
    Поздрави и целувки на детенце!

  9. geri_peneva каза:

    Ние живеем в Париж, тук кишовете са на почит. Правила съм най-различни, но точно този става прекрасен. За трети път го правя и вече ще го включа в семейната тетрадка с рецепти :). Комбинацията от продукти и подправки е изключително вкусна. Купувам готово тесто. Предполагам не е толкова добро като домашното, но резултатът пак е чудесен и става бързо 🙂 Благодаря, Дани!

  10. Gabi каза:

    Здравей Дани, вчера с голямо желание започнах да правя киша. Но така и неразбрах, защо не се получи. Следвах стъпка по стъпка твоята препоръка. Намачках маслото с брашното, домавих 3-4 суп. лъжици вода, но не се получи тесто. Оставаси като купчина трохи, които немога да събера на топка??
    Как точно се прави и трябва да изглежда тестото? Не трябва ли да се сложи повече вода? След това разтлах в тавата купчина трохи, както казах при мен не приличаше на тесто. Следвах всяка стъпка….Моля, дай ми повече информация как да приготвя тестото?
    С поздрави,

    Габи

  11. Gabi каза:

    Дани, ще се радвам да получа отговор на писмото по-горе.

  12. Danyela каза:

    Здравей, Габи! Съжалявам, че се забавих с отговора, бях известно време по работа в чужбина и нямах възможност да пиша.
    Да, така както описваш консистенцията на тестото – трябвало му е повече вода. Ако правиш пак, добави толкова вода колкото е нужно да се събере тестото на топка, добавяй по малко, лъжица по лъжица, и опитвай да го събереш на топка след всяко добавяне на вода, докато добие нужната консистенция
    Сърдечни поздрави!

  13. Tonina каза:

    Привет!
    Много ми е трудно да повярвам, че авторката на тази рецепта използва точно тези количества масло и брашно за основата. Това масло е адски много! След като увеличих брашното на 2 чаши (пo 250ml), резултатът беше, че „тестото“ буквално се стопи във фурната при предварителното печене (след като едвам успях да го „разточа“). Готовото ястие (защото беше далеч от киш) беше толкова тежко, че не се ядеше. Виждам, че и други са имали неуспех с тази рецепта, съветът ми е да промените количествата в рецептата, за да не се подвеждат и други хора.
    Поздрави,
    Тонина

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s