Таджин с нахут

Таджина е близкоизточно ястие, което се готви бавно, а името му идва от съда в който се приготвя

Като всяко близкоизточно ястие и това е симфония от аромати от не особенно традиционни за нашата кухня подправки, които обаче придават екзотичност и го правят много вкусно и омагьосващо. Доста пъти притичвах до кухнята, за да си сипя още мъъъничко, за да устея отново тази или онази подправка и да преценя коя от тях го прави точно толкова вкусно, колкото е. Това е рецепта за вегетариянски таджин, но би вървял и прекрасно като гарнитура на бавно задушавано агнешко


Продукти:

1 ч.ч сух нахут

3 с.л зехтин

1 голяма глава лук или 2 по-малки, нарязан на дребно

5 скилидки чесън, нарязани на ситно или пресовани

1 голяма чушка, нарязана на ивички

1 голям картоф или 2 по-малки нарязани на кубчета

1 средно голяма тиквичка, нарязана на ивички

2-3 домата, нарязани на кубчета

1 ч.ч вода

1 ч.л. смлян кимион

1 ч.л червен пипер

½ ч.л смлян сух джинджифил

½ ч.л смлени зърна кориандър

½ ч.л куркума

1 стрък пресен кориандър

2 стръка магданоз

сокът на половин лимон

сол, черен пипер и лют червен пипер на вкус

Приготовление:

Сухият нахут се накисва във вода и се оставя да преседи 1 нощ.

Сложете го в много вода и го оставете да ври около час на тих огън, докато омекне, но без да се разкашква. Оставете го да изстине или го охладете със студена вода и почистете люспите му, като претривате зърната между ръцете си.

В дълбока тенджера загрейте зехтина и задушете лука, чесъна и чушката докато омекнат. Добавете подправките /без магданоза, пресния кориандър, лютия червен пипер, солта и черния пипер/. Оставете ги за 1-2 минути в горещя зехтин, за да си пуснат аромата. Добавете водата и картофите. След 10-15 минути добавете и тиквичката. Варете докато тиквичката омекне. Добавете нарязаните домати и нахута. Варете още около 15 тина минути.

Спрете котлона, посолете и поръсете с черния и лютия червен пипер, лимоновият сок и поръсете с нарязаните на ситно магданоз и кориандър.

Сервирайте топъл с кисело мляко и арабски питки.

Добър апетит

Други публикации:

Фалафел със сос Тахини

Фалафел със сос Тахини

Кугел с тиквички

Кугел с тиквички

Задушено с патладжани и нахут

Задушено с патладжани и нахут

Advertisements

6 comments on “Таджин с нахут

  1. ejjjik каза:

    Мм, правя го вече няколко пъти! Направо е страхотно! 🙂
    И аз като теб съм фен на нахута, затова много се радвам, че споделяш интересни рецепти (онази с праз и лимон е гениално проста, бърза и вкуусна)!
    Поздрав.

  2. emakara каза:

    Невероятна ароматна импресия се получи !Поздравления за страхотната рецепта

  3. Дани каза:

    Снощи пробвах таджина и останах изненадана от крайния резултат. Влезе в тетрадката със специални рецепти. Много вкусно. Пробвайте! Дани, благодаря за идеята!!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s