Таджина е близкоизточно ястие, което се готви бавно, а името му идва от съда в който се приготвя
Като всяко близкоизточно ястие и това е симфония от аромати от не особенно традиционни за нашата кухня подправки, които обаче придават екзотичност и го правят много вкусно и омагьосващо. Доста пъти притичвах до кухнята, за да си сипя още мъъъничко, за да устея отново тази или онази подправка и да преценя коя от тях го прави точно толкова вкусно, колкото е. Това е рецепта за вегетариянски таджин, но би вървял и прекрасно като гарнитура на бавно задушавано агнешко
Продукти:
1 ч.ч сух нахут
3 с.л зехтин
1 голяма глава лук или 2 по-малки, нарязан на дребно
5 скилидки чесън, нарязани на ситно или пресовани
1 голяма чушка, нарязана на ивички
1 голям картоф или 2 по-малки нарязани на кубчета
1 средно голяма тиквичка, нарязана на ивички
2-3 домата, нарязани на кубчета
1 ч.ч вода
1 ч.л. смлян кимион
1 ч.л червен пипер
½ ч.л смлян сух джинджифил
½ ч.л смлени зърна кориандър
½ ч.л куркума
1 стрък пресен кориандър
2 стръка магданоз
сокът на половин лимон
сол, черен пипер и лют червен пипер на вкус
Приготовление:
Сухият нахут се накисва във вода и се оставя да преседи 1 нощ.
Сложете го в много вода и го оставете да ври около час на тих огън, докато омекне, но без да се разкашква. Оставете го да изстине или го охладете със студена вода и почистете люспите му, като претривате зърната между ръцете си.
В дълбока тенджера загрейте зехтина и задушете лука, чесъна и чушката докато омекнат. Добавете подправките /без магданоза, пресния кориандър, лютия червен пипер, солта и черния пипер/. Оставете ги за 1-2 минути в горещя зехтин, за да си пуснат аромата. Добавете водата и картофите. След 10-15 минути добавете и тиквичката. Варете докато тиквичката омекне. Добавете нарязаните домати и нахута. Варете още около 15 тина минути.
Спрете котлона, посолете и поръсете с черния и лютия червен пипер, лимоновият сок и поръсете с нарязаните на ситно магданоз и кориандър.
Сервирайте топъл с кисело мляко и арабски питки.
Добър апетит
Други публикации:
Мм, правя го вече няколко пъти! Направо е страхотно! 🙂
И аз като теб съм фен на нахута, затова много се радвам, че споделяш интересни рецепти (онази с праз и лимон е гениално проста, бърза и вкуусна)!
Поздрав.
ejjjik, много се радвам, че ви харесва.
Хубава и усмихната седмица!
Невероятна ароматна импресия се получи !Поздравления за страхотната рецепта
emakara, благодаря! Наистина много ароматно ястие е.
Поздрави!
Снощи пробвах таджина и останах изненадана от крайния резултат. Влезе в тетрадката със специални рецепти. Много вкусно. Пробвайте! Дани, благодаря за идеята!!!
Дани, много се радвам! Да ви е вкусно!
Поздрави!