Отдавна се каня да направя чийзкейк – не лимонов или с горски плодове, а съвсем класически. В този традиционнен американски десерт харесвам аромата на ванилия и масло и съчетанието от хрупкави бисквити, мекото крема сирене и заквасената сметана. Рецептата е доста лесна за изпълнение, а сладкиша е страхотен с кафе, особенно рано сутрин в неделя.
Продукти:
280 гр обикновенни бисквити (2 пакета от 140 гр)
350 гр крема сирене, ползвах 2 опаковки пълномаслена Филаделфия
150 гр масло
400 гр заквасена сметана (1 голяма кофичка)
3 големи яйца
1 ½ ч.ч захар, ползвах диабетична фруктозна захар
2 пакетчета ванилия на прах
Приготовление:
Направете бисквитите на трохи, в хаванче или в кухненския блендер. Нарежете маслото на парчета и го оставете да се размекне. Смесете го с бисквитите. Когато стане на трохи го разпределете на дъното на форма за трота с диаметър 27-30см със свалящо се дъно. Хубаво притиснете и изравнете бисквитената смес към дъното с ръка или с помоща на гладък предемет (например стените на стъклена бутилка). Приберете в хладилника за 30 минути, за да стегне маслото. Междувременно загрейте фурната на 190 градуса.
В купа разбийте крема сиренето, 1 ч.ч от захарта и 1 пакетче ванилия с дървена лъжица или с миксер, докато стане на пухкав крем.
Разбийте с миксер яйцата много добре. Прибавете яйчената смес към крема сиренето и разбъркайте бавно, докато сместта стане хомогенна
Изсипете крема върху бисквитения блат и печете във фурната около 45 минути. За да проверите готово ли е, пъхнете клечка за зъби в центъра на тортата и ако излезе чиста извадете тортата. Не изключвайте фурната.
Оставете печивото да се охлади за 10 минути.
Междувременно разбиите заквасената сметана с останалата захар и другото прахче ванилия с миксер, докато захарта се разтвори напълно
Когато тортата е охладена залейте със сметаната, разпределете равномерно и върнете във фурната за 10 минути за да се гланцира.
Извадете и оставете да изстине на стайна температура и след това приберете в хладилника, за да се охлади напълно
Добър апетит!
Други публикации:
[…] реших да направя чийзкейк. Отново се посъветвах с блога на Даниела, но в крайна сметка направих чийзкейка с някои […]
Уоуу чиийз кейка стана супер вкусен
Abbbey Dawn, много се радвам!:-)
Днес моята Ема става на 1г и избрах този чийз кейк за партито с роднините!Вече съм го правила един път и мисля, че рождения ден на Ема е подходящ повод за таза страхотна рецепта!
Гергана, Честит Рожден Ден на Ема! Нека е жива и здрава, късметлийка, много да ви радва!
Много съм поласкана, че сте избрали рецепта от моя блог, за да приготвите сладкиш за вашия семеен празник!
Приятен празник!
Какво ще рече да се гланцира?(не трябва да го проверявам с клечка за зъби нали?)
Здравейте, Веста
Не, не трябва да го пробвате с клечка. Гланцира означава повъхрноста да придобие лъскав, гладък, гланцов вид
Поздрави и весели працници
Благодаря! Така и си мислех и се получи 🙂
Честита Нова Година с малко закъснение от мен!Всичко най-добро!
Направих чийзкейка и вече е любим десерт на големия ми син. Освен това направих и италианския сладкиш и е много любим на вички вкъщи. В момента се пекат шоколадовите мъфини с парченца шоколад, а за мен диетичния коледен кекс е страхотен, правя го много често и понеже баткото не го харесва си го изяждма сама. Голямо откритие е този твой блог. Харесва ми много защото рецептите са лесни (не всички, де) и стават вкусни и ефектни неща. Вкъщи, благодарение на сайта, съм се превърнала в кулинарна звезда :)). А само като си помисля, че не обичах много, много да се завъртам в кухнята. Като му дойде времето за най-малкия член на семейството съм набелязала безглутеновите бисквити и крем супата от тиква и просо. За много години, живи и здрави !!! :))
За много години, Вили!
Много съм щастлива, че голяма част от рецептите, обичани в моето семейство, се харесват и във вашето!
Сърдечни поздрави, желая ви много здраве!
Здравейте, Даниела,
направих чийзкейка и стана превъзходен. Само намалих сметаната наполовина. Не си падам по много сметана. Благодаря за чудесната рецепта.
Страхотна рецепта! Един рожденик и компания приятели са във възторг! Благодарности безброй, става ми една от любимите!!! :)))
Мария, Пламена, много се радвам че рецептата ви е допаднала!
Сърдечни поздрави!
Изключителна рецепта- уникален вкус!
Благодаря, Зорница!
Благодаря за чудесната рецепта за чейзкейк ! Много лесно се приготвя и е вече любим десерт, който хапват всички у дома. Искам да попитам, виното в „тирамису“ с какво може да се подмени, защото в магазините не намирам това, което е оказано в рецептата. Благодаря още веднъж за хубаните и сполучливи рецепти. И много добре са обяснени, браво!
[…] Оригиналната рецепта е от тук. […]
Винаги съм смятала, че чийзкейка е сложен за приготвяне сладкиш и все не събирах смелост да го направя и така до вчера. Днес се наслаждавам на прекрасния му вкус и съжалявам, че толкова време съм пропиляла и съм се лишила от нещо толкова прекрасно. Благодаря за чудесната рецепта.
И аз го направих.. Спазих точно рецептата и сега чакам да изстине за да го пробвам…
Ами да си призная толкова хубаво ухаеше, че не се сдържах и го нападнах… по-хубав десерт не съм си хапвала.. Страхотен е, което всъщност означава, че ще пробвам всички рецепти тук! Много съм щастлива, че ми се получи.
п.с. Ако може да попитам – дали ще се получи ако примерно така приготвен го залея с някакво сладко?
И колко трябва да го изчакам да се охлади, защото на моя сладкиш бисквитите малко му се ронеха… (Емиии не издържах да чакамм..)
Радвам се, че ви е допаднал!
Анастасия, няма проблем да се залее със сладко, но трябва да изчакаш да изстине напълно. В това студено време ако го изнесеш на балкона ще изстине много бързо.
поздрави!