Супа от нахут и паста с розмарин

Напоследък готвя доста с нахут. Купих го за първи път заради хумусът, после фалафелите станаха редовно ястие на нашата трапеза. Оказа се вкусно бобово растение. Пробвах го и в таджин, днес дойде ред на супата. Реших да направя една италиянска рецепта с паста и розмарин. Розмаринът ми е сред любимите подправки, придава страхотен средиземноморски дъх на всяко ястие. Супата днес я напарвих във вегетариянски вариянт, но любителите на месото, могат да и добавят малко запържен бекон или пастърма. Следващият път задължително ще пробвам и така.

Продукти:

1 ч.ч сух нахут

1 ч.ч. дребна паста

5-6 с.л. зехтин

1 малка глава лук, нарязан на дребно

2-3 скилидки чесън, смачкан

1 цяла скилидка чесън

½ ч.л сух розмарин

1 дафинов лист

сол и черен пипер на вкус

опционално:

50 гр бекон или пастърма

щипка червен пипер

Приготовление:

Нахутът се накисва във вода и се оставя да преседи 1 нощ. В голяма тенджера с доста вода се оставя да звари. Оставя се да ври 10-15 минути, след това водата се хвърля, сипва се нова, прибавя се дафиновия лист и една цяла скилидка чесън. Оставя се да ври около час, час и половина или докато нахута омекне, на тих огън.

Междувременно загрейте зехтина в тиган и задушете в него лукът и чесънът. Прибавете сухия розмарин, за да си пусне уханието в зехтина. Когато поомекнат добавете беконът или пастърмата и червения пипер, ако ще ползвате. Задушете още 2-3 минути

Когато нахута омекне, се изважда скилидката чесън и дафиновия лист. Половината зърна се отделят, а другата половина се пасира заедно с част от водата в която са врели.

Върнете на котлона пюрето, целите зърна нахут, лукът, чесънът и бекона, заедно с около 2-3 литра течност. Добавете солта и черния пипер. Оставете да заври и добавете пастата. Варете още 10-12 минути, докато пастата стане готова.

Вегетарианската версия е много вкусна и студена

Добър апетит!

Други публикации:

Минестроне

Минестроне

Крем супа от печени чушки и нахут

Крем супа от печени чушки и нахут

Доматената супа на баба

Доматената супа на баба

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s