След като напарвих пъпешовият шербет започнах да го опитвам с всякакви видове шоколадово-какаови сладки неща – просто пъпеш и шоколад е равно на голяма вкуснотия. Пробвах го с пурички, с течен шоколад с настърган шоколад, но ми се искаше нещо по тестено. Хрумна ми, че като дете обожавах да си купувам сладоледени сандвичи – сладолед между две бисквити. Реших да опитам да опека домашни какаови бисквити и да ги слепя със сладолед. Да, обаче беше толкова топло тези дни, че не ми се и помисляше да се въртя около фурната. За това си останах само на сладоледа. Вчера захладня и веднага забърках бисквитите. Единственият проблем беше, че вече бяхме изяли сладоледа, за това правих на ново – този път направо двойна порция. Докато замръзваше пък – похапнахме бисквитите с кафе. После пак пекох. Въобще този процес на печене и сладоледоправене започва да клони към безкрайност, но пък е вкусно и сладко
Продукти:
2 ч.ч типово брашно
1 ч.ч бяло брашно
250 гр масло, размекнато
¼ ч.л. сол
2/3 ч.ч. захар
½ ч.л. бакпулвер
2 големи яйца
50 гр какао
1 ванилия
Пъпешов шербет или друг сладолед за слепване
Приготовление:
Брашното, какаото, солта, ванилията и бакпулверът се разбъркват много добре.
В отделна купа маслото и захарта се разбъркавт до пухкав крем. Добавят се яйцата и разбъркването продължава докато сместа стане еднородна.
При непрекъснато бъркане, постепенно добавете към масления крем брашнената смес. Бъркайте до получаването на гладко тесто. Ако ви се стори много гъсто добавете 1-2 лъжици студена вода или мляко. Ако е прекалено рядко добавете още малко брашно.
Разделете на 2 равни топки, оформете от тях паралелепипеди и ги приберете в найлонов плик или завиите с фолио и оставете за около половин час в хладилника, за да се стегне тестото.
Разточете тестото във форма на правоъгълник с дебелина 3-4 мм. Разточването най-лесно става между два листа хартия за печене, после отстранявате гориня лист и директно прехвърляте в тава за печене.
Нарежете тестото във формата на бисквити. С помоща на тъпата страна на дървен шиш за печене /или с клечка за зъби/ направете дупки в бисквитите и оформете краищата им.
Печете за около 10 минути във предварително загрята на 180 градуса фурна
За да оформите сладоледа – размекнето го леко и го изсипете върху тавичка с фолио на равен пласт. Замразете. Извадете, нарежете на правоъгълници с формата на бисквитите и ги слепете 2 по 2.
Добър апетит!
Други публикации:
Много оригинална рецепта ако мога да попитам сама ли си измисляш рецептите защото много ме вдъхновяват?!? 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
Слънчице, благодаря ти за коментарите. Много си мила и сладка и съм повече от сигурна, че ще станеш прекрасна готвачка, щом от толкова малка се палиш по готвенето. Относно рецептите, някой си ги измислям, други готвя от книги или от интернет. Ако ти е интересно можеш да погледтеш в този сайт http://foodgawker.com/ има страхотни снимки на страхотни ястия.
Гласувах за теб 🙂
Много се забавлявах с историята как си приготвяла едното и докато приготвиш второто сте изяждали първото. На мен сладолед между шоколадови бисквити все още ми е един от любимите, та бих пробвала тази рецепта, още повече, че сега май е особено подходящо време за сладолед. Поздрави и приятни летни дни!
Поздравления за страхотните рецепти. Преди да преготвя тази имам един въпрос, а той е наистина ли се слага „½ ч.ч бакпулвер“. Това не е ли прекалено много?????
Благодаря предварително за отговор.
Желая много вдъхновение и желаещи за допълнително!
tdoncheva, благодаря!
Много се извинявам – количеството на бакпулвера съм го сбъркала – да се чете 1/2 чаена лъжичка. Оправих и в рецептата. Много благодаря за корекцията. Приятно печене и похапване!
Здравейте,надявам се да нямате нищо напротив да взема 2-3 ваши рецепти(т.е. да ги сложа в моя сайт).Благодаря предварително!
Здравейте, Севда! Радвам се, че проявявате интерес към рецептите ми! Нямам нищо против, стига разбира се да сложите линк към източника, т.е. моят блог и оригиналната рецепта в нея.
Поздрави!
zdraveite!
Mnogo vi haresvam kulinarniq blok. 4eta s interes predistoriqta na vsqka recepta. Vduhva mi strahoten uiut! Mnogo sa vi hubavi i lesni receptite. Pravih 6okoladoviq sladi6 sus zalivka, pravih bireniq hlqb i sega se pekat i biskvitkite:)) 6te si slepq sus gotov sladolet s orehi oba4e.
Pozdravleniq za strahotniq blok!
P.S. Izvinqvam se za latinicata, no ne jiveq v Bg.
Pozdravi
Stela, много ви благодаря за топлите думи, че опитвате рацептите ми и приготвяте нови! Да са ви сладки биквитите, със орехов сладолед ще са прекрасна комбинация!
Поздрави!
Здравейте Дани,
Мнозинството от читателите на вашия блог са жени,но изкушен от слабостта си към шоколада пробвах веднага рецептата.Помолих съпругата за малко помощ :).Получи се. Благодаря.
Иво, благодаря ви, че споделихте! Много се радвам, че бисквитите са ви харесали!
Поздрави!