Сладоледени сандвичи с домашни какаови бисквити

След като напарвих пъпешовият шербет започнах да го опитвам с всякакви видове шоколадово-какаови сладки неща – просто пъпеш и шоколад е равно на голяма вкуснотия. Пробвах го с пурички, с течен шоколад с настърган шоколад, но ми се искаше нещо по тестено. Хрумна ми, че като дете обожавах да си купувам сладоледени сандвичи – сладолед между две бисквити. Реших да опитам да опека домашни какаови бисквити и да ги слепя със сладолед. Да,  обаче беше толкова топло тези дни, че не ми се и помисляше да се въртя около фурната. За това си останах само на сладоледа. Вчера захладня и веднага забърках бисквитите. Единственият проблем беше, че вече бяхме изяли сладоледа, за това правих на ново – този път направо двойна порция. Докато замръзваше пък – похапнахме бисквитите с кафе. После пак пекох. Въобще този процес на печене и сладоледоправене започва да клони към безкрайност, но пък е вкусно и сладко

Продукти:

2 ч.ч типово брашно

1 ч.ч бяло брашно

250 гр масло, размекнато

¼ ч.л. сол

2/3 ч.ч. захар

½ ч.л. бакпулвер

2 големи яйца

50 гр какао

1 ванилия

Пъпешов шербет или друг сладолед за слепване

Приготовление:

Брашното, какаото, солта, ванилията и бакпулверът се разбъркват много добре.

сухите съставки

В отделна купа маслото и захарта се разбъркавт до пухкав крем. Добавят се яйцата и разбъркването продължава докато сместа стане еднородна.

масленият крем

При непрекъснато бъркане, постепенно добавете към масления крем брашнената смес. Бъркайте до получаването на гладко тесто. Ако ви се стори много гъсто добавете 1-2 лъжици студена вода или мляко. Ако е прекалено рядко добавете още малко брашно.

Разделете на 2 равни топки, оформете от тях паралелепипеди и ги приберете в найлонов плик или завиите с фолио и оставете за около половин час в хладилника, за да се стегне тестото.

Разточете тестото във форма на правоъгълник с дебелина 3-4 мм. Разточването най-лесно става между два листа хартия за печене, после отстранявате гориня лист и директно прехвърляте в тава за печене.

Нарежете тестото във формата на бисквити. С помоща на тъпата страна на дървен шиш за печене /или с клечка за зъби/ направете дупки в бисквитите и оформете краищата им.

Печете за около 10 минути във предварително загрята на 180 градуса фурна

За да оформите сладоледа – размекнето го леко и го изсипете върху тавичка с фолио на равен пласт. Замразете. Извадете, нарежете на правоъгълници с формата на бисквитите и ги слепете 2 по 2.

Добър апетит!

Други публикации:

Шоколадови мъфини

Шоколадови мъфини

Прасковено сорбе с мента

Прасковено сорбе с мента

Масапан

Масапан

Реклама

11 comments on “Сладоледени сандвичи с домашни какаови бисквити

  1. вики каза:

    Много оригинална рецепта ако мога да попитам сама ли си измисляш рецептите защото много ме вдъхновяват?!? 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

    • Danyela каза:

      Слънчице, благодаря ти за коментарите. Много си мила и сладка и съм повече от сигурна, че ще станеш прекрасна готвачка, щом от толкова малка се палиш по готвенето. Относно рецептите, някой си ги измислям, други готвя от книги или от интернет. Ако ти е интересно можеш да погледтеш в този сайт http://foodgawker.com/ има страхотни снимки на страхотни ястия.
      Гласувах за теб 🙂

  2. littlethingslife каза:

    Много се забавлявах с историята как си приготвяла едното и докато приготвиш второто сте изяждали първото. На мен сладолед между шоколадови бисквити все още ми е един от любимите, та бих пробвала тази рецепта, още повече, че сега май е особено подходящо време за сладолед. Поздрави и приятни летни дни!

  3. tdoncheva каза:

    Поздравления за страхотните рецепти. Преди да преготвя тази имам един въпрос, а той е наистина ли се слага „½ ч.ч бакпулвер“. Това не е ли прекалено много?????
    Благодаря предварително за отговор.
    Желая много вдъхновение и желаещи за допълнително!

    • Danyela каза:

      tdoncheva, благодаря!
      Много се извинявам – количеството на бакпулвера съм го сбъркала – да се чете 1/2 чаена лъжичка. Оправих и в рецептата. Много благодаря за корекцията. Приятно печене и похапване!

  4. Севда каза:

    Здравейте,надявам се да нямате нищо напротив да взема 2-3 ваши рецепти(т.е. да ги сложа в моя сайт).Благодаря предварително!

    • Danyela каза:

      Здравейте, Севда! Радвам се, че проявявате интерес към рецептите ми! Нямам нищо против, стига разбира се да сложите линк към източника, т.е. моят блог и оригиналната рецепта в нея.
      Поздрави!

  5. Stela каза:

    zdraveite!
    Mnogo vi haresvam kulinarniq blok. 4eta s interes predistoriqta na vsqka recepta. Vduhva mi strahoten uiut! Mnogo sa vi hubavi i lesni receptite. Pravih 6okoladoviq sladi6 sus zalivka, pravih bireniq hlqb i sega se pekat i biskvitkite:)) 6te si slepq sus gotov sladolet s orehi oba4e.
    Pozdravleniq za strahotniq blok!
    P.S. Izvinqvam se za latinicata, no ne jiveq v Bg.
    Pozdravi

    • Danyela каза:

      Stela, много ви благодаря за топлите думи, че опитвате рацептите ми и приготвяте нови! Да са ви сладки биквитите, със орехов сладолед ще са прекрасна комбинация!
      Поздрави!

  6. Иво каза:

    Здравейте Дани,
    Мнозинството от читателите на вашия блог са жени,но изкушен от слабостта си към шоколада пробвах веднага рецептата.Помолих съпругата за малко помощ :).Получи се. Благодаря.

    • Danyela каза:

      Иво, благодаря ви, че споделихте! Много се радвам, че бисквитите са ви харесали!
      Поздрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s