Печени чушки с доматен сос

Лятото и есента са изобилни на всякакви плодове и зеленчуци. Сергиите на пазара са отрупани с всевъзможни цветове и вкусове и аз се чувствам като малко дете в сладкарница, което иска да опита от всичко и по много. Това ми е любимият кулинарен сезон.

Има чушки и домати, боб и тиквички, зеле, красатвици и разбира се патладжани. За сега само се навъртам покрай сините домати но съм запалнувала поне 5-6 рецепти за правене. Ужасно много ги обичам. Но аз пак се отплеснах. В същносх днес не готвих патладжани, а друга много традиционна лятна манджа и любима почти колкото миш маша. Печени чушки с доматен сос. Следващият път ще включа и патладжани. Със сигурност. Но това ще е друг път, а сега:

Продукти:

1 кг чушки, по възможност по-месести

1 кг домати

3-4 скилидки чесън

1 глава зрял лук или 3 стръка пресен

½ връзка магданоз

3-4 с.л зехтин

сол и черен пипер на вкус

Приготовление:

Най-добре е чушките да се опекат на открит огън, но ако нямате възможности и условия за такъв и фурната върши работа

Чушките се измиват и почистват от опашките и семките. Фурната се включва на грил на 250 градуса. Чушките се поставят в тава, предварително постлана с фолио, за да си спестите захабените съдове и голямото търкане после. Когато фурната се загрее, слагате чушките на най-горната полица във фурната и редовно ги обръщате, така че да се напукат равномерно отвсякъде.

Печените чушки

Изваждате чушките и ги прибирате в найлонов плик, докато са топли, за да се задушат и да се обелят по-лесно

Между временно пригответе соса. В тиган загрейте зехтина и задушете до омекване лукът, нарязан на дребно и чесънът. Добавете доматите нарязани на кубчета, солта и черният пипер. Варете докато сосът се редуцира. Спрете котлона и поръсете с магданоз.

Обелете чушките, подредете ги в чиния и залейте с доматения сос.

Добър апетит!

Други публикации:

Пълнени чушки

Пълнени чушки

Печени домати

Печени домати

Пиле с домати

Пиле с домати

Advertisements

11 comments on “Печени чушки с доматен сос

  1. Anjela Pelova каза:

    Na snimkata izglejda 4udesno!Za men liatoto e do6lo,kogato si napravia tova aistie.Anjela

    • Danyela каза:

      Анжела, и аз определено свързвам лятото с това ястие. Благодаря ти за коментара!
      Поздрави!

  2. кире кирев каза:

    Много добре,но още по добре е с боасилек,много малко черен пипер и задължително червени,добре узрели чушки,а ако са нарязани на едро,преди заливката,направо са си идеални!

  3. dji каза:

    Аз за това ястие след опичане пържа като пудря всяка чушка с брашно

  4. dji каза:

    Oho ti si mi bila adashka 🙂
    Cheta ti bloga i se chudq koga namirash vreme za tolkova vkusnotii…az prosto v poslednite meseci ne moga da se organiziram

    • Danyela каза:

      Здравей, Дани 🙂 И аз не знам кога, трудно, но пък е удоволствие за мен, така че намирам

  5. Stanislava Stoeva каза:

    Mnogo vkusno iastie, blagodaria za receptata ! Az ia znaeh tazi recepta, no ot odavna ne ia biah pravila i v tvoia blog si ia pripomnih !

  6. ani каза:

    i az go zgotvih super ee

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s