Лятото и есента са изобилни на всякакви плодове и зеленчуци. Сергиите на пазара са отрупани с всевъзможни цветове и вкусове и аз се чувствам като малко дете в сладкарница, което иска да опита от всичко и по много. Това ми е любимият кулинарен сезон.
Има чушки и домати, боб и тиквички, зеле, красатвици и разбира се патладжани. За сега само се навъртам покрай сините домати но съм запалнувала поне 5-6 рецепти за правене. Ужасно много ги обичам. Но аз пак се отплеснах. В същносх днес не готвих патладжани, а друга много традиционна лятна манджа и любима почти колкото миш маша. Печени чушки с доматен сос. Следващият път ще включа и патладжани. Със сигурност. Но това ще е друг път, а сега:
Продукти:
1 кг чушки, по възможност по-месести
1 кг домати
3-4 скилидки чесън
1 глава зрял лук или 3 стръка пресен
½ връзка магданоз
3-4 с.л зехтин
сол и черен пипер на вкус
Приготовление:
Най-добре е чушките да се опекат на открит огън, но ако нямате възможности и условия за такъв и фурната върши работа
Чушките се измиват и почистват от опашките и семките. Фурната се включва на грил на 250 градуса. Чушките се поставят в тава, предварително постлана с фолио, за да си спестите захабените съдове и голямото търкане после. Когато фурната се загрее, слагате чушките на най-горната полица във фурната и редовно ги обръщате, така че да се напукат равномерно отвсякъде.
Изваждате чушките и ги прибирате в найлонов плик, докато са топли, за да се задушат и да се обелят по-лесно
Между временно пригответе соса. В тиган загрейте зехтина и задушете до омекване лукът, нарязан на дребно и чесънът. Добавете доматите нарязани на кубчета, солта и черният пипер. Варете докато сосът се редуцира. Спрете котлона и поръсете с магданоз.
Обелете чушките, подредете ги в чиния и залейте с доматения сос.
Добър апетит!
Други публикации:
Na snimkata izglejda 4udesno!Za men liatoto e do6lo,kogato si napravia tova aistie.Anjela
Анжела, и аз определено свързвам лятото с това ястие. Благодаря ти за коментара!
Поздрави!
Много добре,но още по добре е с боасилек,много малко черен пипер и задължително червени,добре узрели чушки,а ако са нарязани на едро,преди заливката,направо са си идеални!
Аз за това ястие след опичане пържа като пудря всяка чушка с брашно
Да, и със запържени чушки става много вкусно!
Oho ti si mi bila adashka 🙂
Cheta ti bloga i se chudq koga namirash vreme za tolkova vkusnotii…az prosto v poslednite meseci ne moga da se organiziram
Здравей, Дани 🙂 И аз не знам кога, трудно, но пък е удоволствие за мен, така че намирам
Mnogo vkusno iastie, blagodaria za receptata ! Az ia znaeh tazi recepta, no ot odavna ne ia biah pravila i v tvoia blog si ia pripomnih !
Радвам се, че ви е харесала!
i az go zgotvih super ee
🙂