Винаги съм искала да опитам и направя английски кифлички, от онези с които дамите в английската лтература пият следобедния си чай. Разрових се за рецепти. Оказа се, че английските кифлички, нямат нищо общо с нашата представа за кифли, а по-скоро представляват нещо като по-високи курабийки от маслено тесто. Идеални са за хапване разрязани на две и намазани с бита сметана и накиснати в алкохол сезонни плодове. Последното е известно като шорткейк. Най-известният вид шорткейк е с ягоди. Въпреки, че шорткейк се прави и с пандишпанено тесто вместо със скон, но пък оригиналният вид е с английска кифличка.
Мойте кифлички ги напоих с Марсала и ги украсих със сметана и опиянчени праскови.
Сетих се, че няколко от рецептите в блога са с виното Марсала, а до сега не съм слагала снимка на бутилката. Та се поправям.
Марсала е италианско вино за готвене, в България може да бъде намерено в Пикадили на приятната цена от 11-12 лева. С него правя Тирамису, пастет и други сладки и солени неща, та винаги гледам да имам неснижаем запас от 1 бутилка в къщи
След това дълго предисловие ето и рецептата за английски кфлички. Оказаха се идеални за следобедна закуска на терасата, докато се наслаждавахме на залязващото слънце с чаша чай в ръка.
Продукти за 6 кифлички:
За кифличките:
3 ч.ч баршно – ползвах типово
½ ч.ч. прясно мляко
125 гр масло
½ ч.ч захар – ползвах диабетична фруктова захар
1 пакетче ванилия
2 ч.л. бакпулвер
1 голямо яйце
малка щипка сол
3 с.л сладкарска сметана
За топинга:
1 ч.ч сладкарска сметана
3-4 праскови, ползвах Нектарини, но ако са обикновенни е добре да се обелят
2-3 с.л захар – ползвах диабетична фруктова захар
5-6 с.л Марсала или друг сладък алкохол
Приготовление:
За кифличките:
Брашното, солта, захарта, бакпулверът и ванилията се пресяват заедно. Добява се нарязаното на кубчета масло и бързо се обърква със студени ръце докато стане на трохички.
В отделна купа се смесват добре разбитото яйце и млякото.
Мокрите продукти се добавят при сухите и бързо се замесва тесто. Оформя се на топка и се прибира в хладилника за 30 минути.
Фурната се загрява на 180 градуса.
Тестото се разточва на лист с дебелина 2, 2 ½ см. Най-лесно става между две парчета хартия за печене. С помоща на формичка или на чаша с остри ръбове се отрязват кръгове. Аз ползвах 6 сантиметрова формичка. Кръговете се поставят в това, постлана с хартия за печене, като се оставя известно разстояние между тах, защото при печенето бухват. Отгоре се намазват с неразбитата сладкарска сметана
Пекат се около 45 минути или докато клечка за зъби забодена в центъра на кифличката излезе суха. Охлаждат се напълно на стайна температура, преди да се залеят с топинга
За топинга:
Прасковите се нарязват на дребни кубчета, поръсват се със захарта и Марсалата. Объркват се добре и се оставят да преседят 2-3 часа в хладилника, за да пуснат сладък сок
Сметаната се разбива на твърд крем.
Оформяне на шорткейка:
Кифличките се разрязват на две. Двете половини се поливат с по 1 с.л от сока от прасковите, покриват се с 1-2 с.л бита сметана и отгоре се слага 1-2 с.л от прасковите. По желание отгоре може да сложите още сметана или да окрасите с парчеца праскови
Добър апетит!
Други публикации: