Английски кифлички (Сконс)

Винаги съм искала да опитам и направя английски кифлички, от онези с които дамите в английската лтература пият следобедния си чай. Разрових се за рецепти. Оказа се, че английските кифлички, нямат нищо общо с нашата представа за кифли, а по-скоро представляват нещо като по-високи курабийки от маслено тесто. Идеални са за хапване разрязани на две и намазани с бита сметана и накиснати в алкохол сезонни плодове. Последното е известно като шорткейк. Най-известният вид шорткейк е с ягоди.  Въпреки, че шорткейк се прави и с пандишпанено тесто вместо със скон, но пък оригиналният вид е с английска кифличка.

Мойте кифлички ги напоих с Марсала и ги украсих със сметана и опиянчени праскови.

Сетих се, че няколко от рецептите в блога са с виното Марсала, а до сега не съм слагала снимка на бутилката. Та се поправям.

Марсала е италианско вино за готвене, в България може да бъде намерено в Пикадили на приятната цена от 11-12 лева. С него правя Тирамису, пастет и други сладки и солени неща, та винаги гледам да имам неснижаем запас от 1 бутилка в къщи

След това дълго предисловие ето и рецептата за английски кфлички. Оказаха се идеални за следобедна закуска на терасата, докато се наслаждавахме на залязващото слънце с чаша чай в ръка.

Продукти за 6 кифлички:

За кифличките:

3 ч.ч баршно – ползвах типово

½ ч.ч. прясно мляко

125 гр масло

½ ч.ч захар – ползвах диабетична фруктова захар

1 пакетче ванилия

2 ч.л. бакпулвер

1 голямо яйце

малка щипка сол

3 с.л сладкарска сметана

За топинга:

1 ч.ч сладкарска сметана

3-4 праскови, ползвах Нектарини, но ако са обикновенни е добре да се обелят

2-3 с.л захар – ползвах диабетична фруктова захар

5-6 с.л Марсала или друг сладък алкохол

Прасковите

Приготовление:

За кифличките:

Брашното, солта, захарта, бакпулверът и ванилията се пресяват заедно. Добява се нарязаното на кубчета масло и бързо се обърква със студени ръце докато стане на трохички.

В отделна купа се смесват добре разбитото яйце и млякото.

Мокрите продукти се добавят при сухите и бързо се замесва тесто. Оформя се на топка и се прибира в хладилника за 30 минути.

Фурната се загрява на 180 градуса.

Тестото се разточва на лист с дебелина 2, 2 ½ см. Най-лесно става между две парчета хартия за печене. С помоща на формичка или на чаша с остри ръбове се отрязват кръгове. Аз ползвах 6 сантиметрова формичка. Кръговете се поставят в това, постлана с хартия за печене, като се оставя известно разстояние между тах, защото при печенето бухват. Отгоре се намазват с неразбитата сладкарска сметана

Пекат се около 45 минути или докато клечка за зъби забодена в центъра на кифличката излезе суха. Охлаждат се напълно на стайна температура, преди да се залеят с топинга

За топинга:

Прасковите се нарязват на дребни кубчета, поръсват се със захарта и Марсалата. Объркват се добре и се оставят да преседят 2-3 часа в хладилника, за да пуснат сладък сок

Сметаната се разбива на твърд крем.

Оформяне на шорткейка:

Кифличките се разрязват на две. Двете половини се поливат с по 1 с.л от сока от прасковите, покриват се с 1-2 с.л бита сметана и отгоре се слага 1-2 с.л от прасковите. По желание отгоре може да сложите още сметана или да окрасите с парчеца праскови

Добър апетит!

Други публикации:

Тирамису

Тирамису

Сладоледени сандвичи с домашни какаови бисквити

Сладоледени сандвичи с домашни какаови бисквити

Праскови с маскарпоне

Праскови с маскарпоне

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s