Пиле с бамя

Обикновенно ползвам бамята като добавка в гювеча, но отдавна бях решила да я пробвам и като основна съставка в някое ястие. Разрових се за рецепти, и я комбинирах с домати и пиле, малко чесън и прясна мащерка. Получи се едно истниско лятно ястие с дъх на полски билки.

Продукти:

едно пиле или пилешки бутчета с общо тегло около 1500 гр

1 кг домати

600-700 гр бамя

2-3 с.л. зехтин

4-5 скилидки чесън

сол и черен пипер на вкус

няколко клончета прясна мащерка

5-6 с.л оцет


Приготовление:

С помоща на остър нож почистете конусчетата на дръжките на бамята, но внимавайте да не ги отрежете целите, за да запазите бамята цяла. Сипете в голям съд вода, сложете в нея оцета и накиснете бамята за около час, за да си пусне лигавия сок.

В тава наредете пилето, поръсете го с нарязания на филийки чесън и клончетата мащерка. Посолете и подправете с черния пипер, полейте със зехтина.

Нарежете на дребни парчета доматите и ги изсипете при пилето.

Печете около 20 минути на 200 градуса.

Извадете, обърнете пилето или парчетата пиле и добавете бамята, която предварително сте изплакнали много добре от оцетената вода. Разбъркайте я добре с доматите. Печете още около 20 минути, или докато бамята омекне и пилето се зачерви.

Добър апетит!

Други публикации:

Пиле с домати

Пиле с домати

Киш с гъби и домати

Киш с гъби и домати

Зелен боб с домати

Зелен боб с домати

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s