Мъжът ми изобщо не е любител на сладоледа, но от известно време говореше за бананов сладолед. Зачудих се дали да го направя като сорбе или пък да добавя малко сметана и да стане шербет по рецептата за пъпешов шербет. Тогава попаднах на този лесен сладолед без разбъркване в блога на Дейвид Лебовиц. Моят сладолед е малко свободна интерпретация, промених доста пропорциите, защото исках банановият вкус да доминира.
Както съм споделяла нямам машина за сладолед и това ми се вижда излишна инвестиция, защото с пасатор кристалчетата се разбиват чудесно, както съм направила например в рецептата за това прасковено сорбе с мента.
Хубавото на тази рецепта е, че даже няма нужда и от пасатор. Само разбъркваш, замразяваш и после хапваш. Обичам такива сладоледи и доста често правя сладоледа с Нутела, който по същия начин няма нужда от въртене около хладилника покрай приготовлението.
Тайната е в алкохола, който се прибавя и който пречи да се образуват големи кристалчета, в това че банана е доста плътен и не сочен плод и в доброто количество шоколад. Тези продукти освен, че правят сладоледа лесен за правене, го правят и невероятно вкусен – банан с шоколад и алкохол си е класика.
Продукти:
80 гр натурален шоколад – ползвах диабетичен с 80% какаово съдържание
250 мл течна сладкарска сметана
3 средно големи банана
80 мл Марсала – става всякакъв друг алкохол по желание – ром, ликьор, в оригиналната рецепта е комбинация от ром и Бейлис
1 с.л какао
Приготовление:
Шоколада се начупва на праченца и заедно със сметаната се разтопява на водна баня или в микровълновата фурна. Ако ще го разтопявате в микровълновата, пускайте на максимална мощност на кратки отрязаци от време /например на 20 секунди/ и честичко разбъквайте. На мен разтопяването ми отне около 3 минути и половина. Оставете да се охлади
Обелете бананите, нарежете ги на праченца и заедно с разтопения шоколад, сметаната, Марсалата и какаото ги пасирайте.
Изсипете в подходящ контейнер и замразете във фризера.
Добър апетит!
Други публикации:
Дани, да съм споменавала, че си любимият ми кулинар? 🙂
Страхотна рецепта, лесна и с продукти, които не пазарувах за целта 🙂
Моят сладолед все още замръзва в камерата, но вкуса му е супер, проверих 🙂
Понеже вкъщи не се намират фини алкохоли като Бейлис (да не говорим за Марсала :)), сложих малко ракия (май към 60-70 мл)+2 шишенца ванилова есенция.
Желая ти весел ден и седмица! 🙂
Благодаря, Ема 🙂 Много си мила! Как стана с ракията, не съм опитвала и ми е любопитно, не е ли силен аромата или ванилията доминира?
Хубава и усмихната седмица!
Дани, усеща се алкохолен аромат просто, ванилията се губи някак си, мисля, че се смесва с шоколадовия аромат. Аз бях приготвила 80 мл ракия, както е в рецептата ти, но така силно ме „удари“ алкохолния мирис докъто я изливах, че сложих по-малко. Абе общо взето все едно е с ром сладоледа като краен резултат 🙂
Но за следващия опит ще си потърся някакъв по-подходящ алкохол 🙂
И да не пропусна – мъжът ми беше много изненадан, че съм направила толкова хубав сладолед вкъщи :), голяма похвала 🙂
Мерси много, че сподели! Ще взема и аз да пробвам. Радвам се, че ви се е харесал 🙂
Zdravei Dani, i az napravih sladoleda. Mnogo lesna recepta. Vmesto marsala slojih 5 kapki romova esenciq i 1 paket4e vaniliq, koeto ne se use6ta izob6to. Sega e v kamerata, no vkusa e neveroqten, oblizvah lujici, pasatori, kupi:))))) Mnogo mersi za strahotnata recepta!
Стела, много се радвам, че ви е допаднал 🙂
tezi recepti sa fantasti4ni na men mnogo mi xaresvat
straxotni sa i mnogo vkysni