Крембо

Винаги след като съм правила Тирамису ми остават неупотребени белтъци от крем Забайон. Не съм особена почитателка на целувките, така че това отпада като вариант. Правя или Ангелски кекс или Крембо . Крембо е сладкиш от хрупкава маслена бисквитка, крем маршмалоу с дъх на ванилия и шоколадова глазура. Буквалния превод на името на сладкиша означава – крем отвътре. Ползвам натурален шоколад, за да контрастира вкусът със сладките, ванилови белтъци, но ако не сте любител на горчивата нотка, можете да го замените с млечен или с комбинация от двата вида. Хрупкавата бисквитка, мекият, пухкав, желиран крем и плътната глазура от натурален шоколад правят този десерт ужасно неустоим.

Обикновенно съм скептично настроена към нетоплинно обработени яйца, но в крем маршмалоу белтъците се загряват на водна баня с висока температура. Докато се разбъркват на сняг се добавя и малко желатин, който придава „дунапреновата” текстура на крема, когато изстине.

За мен най-трудното в този сладкиш е уцелването на точния момента на втвърдяване на крема, когато сместа е достатъчно мека, за да може да се шприцова, но достатъчно твърда, за да не се разтича от бисквитената основа. Ако нямате шприц, можете просто да натрупате и оформите крема с лъжичка. После остава да изстудите и да потопите в шоколадовата глазура. В същност аз не топя в шоколада – просто, за да може да се потопят сладкишчетата трябва или шоколада да е твърде много и да ви остане или да е сложен в много висок и тесен съд, което пък си е доста неудобно. За това просто хващам сладкишчетата с два пръста и поливам с лъжицата шоколада отгоре. За да стане ковертюра лъскав като изстине, може да прибавите 1-2 с.л олио кам сместа.

Рецептата е адаптирана от Room for Dessert

Продукти за 10-12 сладкиша:

За бисквитите:

1 пакет – 140 гр бисквити „Petit-beurre”

½ пакетче масло от 125 грама

2-3 с.л. сок от портокал – този път сложих сок от лайм и също стана доста ароматно

За крем маршмалоу:

5 белтъка

1 ч.ч захар – ползвах диабетична фруктова захар

1 пакетче желатин – 10 гр

2-3 с.л студена вода

1 пакетче ванилия

За ковертюра:

100 гр натурален шоколад – ползвах диабетичен шоколад с 80% какаово съдържание

½ пакетче масло от 125 грама

2-3 с.л олио

Приготовление:

Бисквитите за основа:

Загрейте фурната на 180 градуса.

Бисквитите се смилат на трохи в кухненския блендер или се счукват в хаванче.

Омесват се с размекнатото масло и портокаловия сок. Ако сместа е твърде ронлива прибавете още сок.

Върху гладка повърхност разстелете бисквитената смес с дебелина 2-3 мм. С помоща на формичка или с чаша с диаметър 5-6 см изрежете кръгчета. Внимателно ги преместете в тава застлана с хартия за печене.

Печете 12 минути

Крем маршмелоу:

Разтворете желатина в студената вода и го оставете да набъбне за 10 тина минути. Преместете го на водна баня, за да се втечни или го сложете в микровълновата за 30 тина секунди

Сложете белтъците в голяма купа на водна баня. Добавете захарта и ванилията и бъркайте с лъжица, докато захарта се разтопи. След това включете миксера и бийте докато белтъците станат на пяна.

На тънка струйка добавете топлия желатин при непрекъснато биене с миксера. Бъркайте още 10 тина минути и свалете от котлона. Оставете кремът леко да се втвърди и го шприцовайте или оформете с лъжичка върху бисквитите. Приберете в хладилника, за да стегне кремът.

Шоколадовата глазура:

Начупете шоколада на парченца и смесете с нарязаното на парченца масло. Разтопете на водна баня или в микровълновата. Ако ще го разтапяте в микровълновата го правете на отрязъци от по 30 тина секунди, като разбърквате след всяко спиране.

Добавете растителното олио.

Изчакайте шоколада леко да изстине така че да е течен и да е приятно топъл на пипане. Полейте сладкишчетата с глазурата.

Приберете ги в хладилника, за да стегне шоколада

Добър апетит!

Други публикации:

Сладоледени сандвичи с домашни какаови бисквити

Сладоледени сандвичи с домашни какаови бисквити

Шоколадови мъфини

Шоколадови мъфини

Масапан

Масапан

Реклама

25 comments on “Крембо

  1. Dani каза:

    Не е честно,да ме караш рано сутринта да преглъщам.!Голяма вкуснотия!Поздрави!

  2. Vicky каза:

    Чудесна рецепта!
    Особено ми харесаха снимките 🙂
    Браво

  3. Danyela каза:

    Дани, Вики, много ви благодаря! Хубави и весели почивни дни!

  4. Камен каза:

    Браво, това е първият кулинарен саит които ми направи впечетление, не съм го разгледал целия но гарантирам, че ще се случи много скоро.
    Поздрави и още веднъж БРАВО!
    Имаш стил.
    Камен

    • Danyela каза:

      Камене, много ви благодаря за комплиментите! Радвам се, че блогът ми ви е допаднал!

  5. lauranonce каза:

    Къде съм?Коя сте вие ?Някоя фея от далечни земи…толкова чувство и стил има тук, сякаш чух прекрасна музика…Поздравявам ви…даже вече ви обичам!

    • Danyela каза:

      Много благодаря за добрите думи! Радвам се че ви е било приятно в моя блог!

  6. Nanita каза:

    Прекрасно предложение и хубави снимки!И какво ще правя сега….няма да мога да заспя…..Хубави есенни дни!

    • Danyela каза:

      Благодаря, Нанита! Такива хубави думи, от кулинар като теб, са страхотен комплимент! Хубав и усмихнат ден!

  7. Ирина каза:

    Такива бисквитки имаше на времето в супермаркетите и ми бяха любими. Жалко, че сега вече не ги намирам, но поне знам как мога сама да си направя. Благодаря за хубавата рецепта! 🙂

  8. вики каза:

    Просто вече оставам без коментар твоите рецепти ме изумяват със всяка следваща картинка и направо все едно се пренесох във рая много ми харесва идеята за тези „Крембо“.Искам да ги опитам и ще си направя както вече споменах че ще ставам готвачка вкъщи аз щи готвя вече и е време да започвам обучението си като започна със твоите рецепти очарована съм че най-сетне намерих нещо по различно другите неща все ги знам и се повтарят а тук останах много впечатлена от твоите рецепти.
    Поздрави Вики !!!!
    А, ако при вас ми излиза уеб сайта моля ви влизайте и вкарвайте кода после натиснете порадвай се и ще ми помогнете в една важна за мен игра!!!!:):):):):):)

  9. Ема каза:

    Прекрасна рецепта, Дани 🙂
    Много ефектно и вкусно и лесно в същото време.
    Не се сдържах да не направя някои промени (не съм такъв маслолюбител като теб ;)), но мисля, че идеята се запази, дори и вида докарах като на твоите сладкишчета.
    Лека вечер!

  10. […] ми „творение“, което взаимствах от блога на Даниела . Нарича се крембо и представлява сладкишчета с […]

  11. pepa maldjieva каза:

    stanaha strahotni i mnooogo vkusni!

  12. Nadejda каза:

    А с обикновена захар, вместо с диетична фруктова ще стане ли?
    Изглежда страхотно! Ще чакам отговор, за да започна да ги правя!

  13. Неда каза:

    А ще стане ли ако бисквитите не са точно тези?

    • Danyela каза:

      Да, ще стане. Може и направо готови да си купите, ако не ви се пече в тази горещина

  14. Гери каза:

    труден ли е за приготвяне самият крем маршмалоу ?

  15. Гери каза:

    докато още не е твърд крема маршмалоу се полива с глазурата нали??
    п.с. Извинявай за постоянните въпроси

  16. Danyela каза:

    Здравей, Гери
    Шоколадовата глазура се нанася след като сладкишчетата са се охладили добре, т.е маршмелоуто вече се е стегнало.
    Приятно приготвяне

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s