В края на лятото, когато пазарът е отрупан със зеленчуци и плодове, обикновенно се затруднявам какво да сготвя. Не защото нямам избор на продукти, а тъкмо защото той е прекален. Иска ми се да сготвя толкова много неща. Като отида на пазара купувам безобразни количества зеленчуци. И то не просто чушки, ами малко от червените, малко от жълтите, оранжевите, зелените, не просто боб – ами малко от жълтия, малко от зеления, малко от тънкия. С доматите положението е същото – взимам от розовите, от червени, от месести и плътни за сосове…Чушки, домати, боб, патладжани всички те ме изкушават с цвета и вкуса си.
След поредното опостушаване на пазара днес, направих тази салата от два вида зелен боб – жълт и зелен и червени чушки. Естествено, може да се ползва и само един вид зелен боб, но на мен ми се стори прекрасно съчетанието на цветовете им в чинията. Подправих със зехтин, чесън, лимонов сок и копър и поръсих със сурови орехови ядки. Получи се една свежа салата с есенно настроение
Продукти:
150 гр зелен зелен боб
150 гр жълт зелен боб
1 голяма червена чушка
ядките на 3-4 ореха
1-2 скилидки чесън
копър, лимонов сок, зехтин и сол на вкус
Приготовление:
Зеленият боб се измива и почиства и се нарязва на парченца. Сварява се до омекване. Аз го направих в микровълновата за около 20 тина минути.
Изваждате боба и го изплаквате със студена вода, за да спрете варенето и го оставяте да се изцеди добре в цедка.
Чушката се нарязва на тънки дълги парченца
Зеленчуците се смесват, слагат се подправките и ситно нарязания или смачкан чесън и се обърква добре.
Сервира се в чиния и се поръсва с ореховите ядки.
Добър апетит!
Други публикации:
Аз живея вьв вилната зона на Варна.Имам голям двор и с огромно удоволствие започнах да отглеждам зеленчуци.Тази салата я поднасям предимно през зимата,като през лятото замразявам във фризер продуктите.Страхотно мезе е! Соня