Днес от сергия на пазара ме гледаха едни сини сливи. Сетих се за детството ми, когато прекарвах летата при вуйчо ми във Варна и в двора имаше 2 големи сини сливи. Под едната от тях беше къщата на най-прекрасното куче, което бях виждала – Вихър. Много мило същество беше. В детската ми представа Вихър се прехранваше със плодовете на дървото и най-редовно му берях и му давах 🙂 Помня вкусът на тези зрели сливи – сладък и същевремено леко кисел.
Купих малко и веднага си ги представих с чийзкейк. Много ми се искаше сладкиша да има наситен вкус на сливи. За това направих пюре от тях и сложих в крема сиренето за цвят и за да се подчертае леко киселичкия вкус, като запазих част от сока за желирана глазура
Продукти:
За бисквитения блат
280 гр обикновенни бисквити (2 пакета от 140 гр) „Petit-beurre”
150 гр масло
За крема
350 гр крема сирене, ползвах 2 опаковки пълномаслена Филаделфия
3 големи яйца
1 ч.ч захар, ползвах еквивалента в течен диабетичен подсладител
15-20 сливи
1 ½ ч.ч вода
За глазурата
1 ч.л захар, ползвах еквивалента в течен диабетичен подсладител
2 ч.л желатин
2-3 с.л студена вода
Приготовление:
Направете бисквитите на трохи, в хаванче или в кухненския блендер. Нарежете маслото на парчета и го оставете да се размекне. Смесете го с бисквитите. Когато стане на трохи го разпределете на дъното на форма за трота с диаметър 27-30 см със свалящо се дъно. Хубаво притиснете и изравнете бисквитената смес към дъното с ръка или с помоща на гладък предемет (например стените на стъклена бутилка). Приберете в хладилника за 30 минути, за да стегне маслото. Загрейте фурната на 190 градуса.
Междувременно, нарежете сливите на едри парчета и заедно с водата ги кипнете за 10 минути. Махнете от котлона и оставете сместа да се охлади. Прецедете сока. Трябва да получите около 1 ч.ч сок.. Оставете го настрана. От останалите от прецеждането плодове внимателно отстраните люспите на плодовете, а останалото пасирайте. Това плодово пюре прибавете към крема сиренето в следващата стъпка
В купа разбийте крема сиренето, 1 ч.ч от захарта и 5 с.л от плодовото пюре с дървена лъжица или с миксер, докато стане на пухкав крем.
Разбийте с миксер яйцата много добре. Прибавете яйчената смес към крема сиренето и разбъркайте бавно, докато сместа стане хомогенна
Изсипете крема върху бисквитения блат и печете във фурната около 45 минути. За да проверите готово ли е, пъхнете клечка за зъби в центъра на тортата и ако излезе чиста извадете тортата. Оставете я да се охлади на стайна температура
В съд накиснете желатина със студената вода. Оставете го да набъбне за 5-10 минути. На водна баня или в микровълновата загрейте желатина като разбърквате, докато стане течен. Не го оставяйте да заври, защото това ще го повреди
В тенджера на котлона загрейте сока от сливите заедно със захарта. Бъркайте докато захарта се разствори напълно.
Изсипете топлият желатин на тънка струйка към топлият (не врял) сироп и разбъркайте. Оставете сместа да се охлади, докато стане приятно топла на пипане и след това я изсипете върху чейзкейка. Приберете сладкиша в хладилника за 2-3 часа или докато желатина стегне.
Добър апитит!
Други публикации:
Дани ,готвиш едни неща,които са ни любими-като чийзкейк.Но виж със сини сливи не съм го правила.Благодаря за идеята.Поздрави!
Дани, много се радвам, че предложението ти е харесало – става много приятно киселичък сладкиш
Става ли чийзкейка с покритие от сока на компот и желатин? Много ми е чудно дали ще пасне тая комбинация.
Да, ще стане със сок от компот.
Весели празници!