Суфле със сирене

Вчера получих няколко страхотни подаръка от мъжа ми – купички за суфле, съдове за печене на кремове и яйца и 2 невероятни готварски книги. Книгите си ги бях харесала отдавна, а мъжът ми тайно от мен ги поръчал, за да ме изненада. Като ги видях заподскачах като малко дете. Веднага трябваше да изпробвам всичко.

Отдавна ми се иска да направя суфле. Потърсих в една от новите книги – The Cook’s Book – такава рецепта. Тази книга е истинско съкровище – в нея едни от най-добрите готвачи в света споделят тайните си за приготвяне на всякакви ястия. Вече успях да си набележа поне 20 рецепти които искам да приготвя в следващите дни.

Суфлето винаги ми се е струвало ужасно трудно нещо за правене. Оказа се, че не е. Просто и бързо ястие е. И много вкусно. Става пухкаво като облак, ароматно и много изкушаващо с препечената си коричка. Най-важното е да се приготви няколко минути преди сервирането, защото иначе бързо спада. Но пък си остава все така вкусно.

В книгата пише, че суфлето има 3 базови елемента – ароматна база, жълтъци, за да го обогатят и споят и пухкаво разбити белтъци за лекота и въздушност.

Суфлето, което приготвих, съдържа 2 вида сирене – пармезан и кашкавал, яйца, много масло, задушен лук и 2 странни за комбинация с тези продукти подправки – карамфил и дафинов лист. Подходих доста резервирано към тях, но резултата ме учуди много. Ароматите им не се усещаха по отделно в суфлето, а така се бяха слели с ароматите на другите продукти, че вкусът беше абсолютно завършен.

Продукти за 4 суфле купички с диаметър 12 см:

55 гр масло

1 малка глава лук, нарязана на много ситно

2 цели главички карамфил

1 малък дафинов лист

¼ ч.л червен пипер – не сложих

3 с.л бяло брашно – ползвах типово

240 мл прясно мляко

5 с.л ситно нарязан прамезан

2 с.л ситно нарязан Грюер – сложих биволски кашкавал

3 жълтък – сложих 4

4 белтъка

сол и черен пипер на вкус

Приготовление:

Загрейте фурната на 180 градуса.

Използвайки малка бучка от маслото намажете добре стените и дъното на купичките за печене. Приберете ги в хладилника, за да се охладят

Останалото масло разтопете в тенджерка и добавете ситно нарязаният лук и подправките. Задушавайте на слаб огън, докато лукът омекне. Преди да започне да се оцветява лукът, добавете брашното,  гответе още 4-5 минути.

Бавно прибавете млякото и добре разбъркайте, за да няма бучки от брашното. Варете на слаб огън още 15 тина минути.

Прецедете сосът в купа, за да отстраните подправките и парченцата лук

Добавете сиренето и разбъркайте, докато то се стопи напълно. Добавете жълтъците, солта и черния пипер

Разбийте белтъците на твърда пяна. Добевете ½ от тях при крема като разбъркате добре. Другата половина от белтъците прибавете с много леко бъркане, за да остане сместа въздушна.

Изсипете сместа в съдовете за печене. С помоща на палците си, направете плитко улейче мужду суфлето и купата. Това ще помогне суфлето да се надигне и да оформи хубава шапка.

Печете около 30 минути или докато суфлето се зачерви

Добър апетит!

Други публикации:

Сьомга на скара

Сьомга на скара

Предястие с пъдпъдъчи яйца и козе сирене

Предястие с пъдпъдъчи яйца и козе сирене

Пиле с бамя

Пиле с бамя

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s