Гаспачо

Цяло лято правя гаспачо за разхлаждане и алтернатива на таратора. Преглеждайки съдържанието, с учудване установих, че до сега не съм го снимала за блога. Така или иначе, бях напарвила за обяд, така че преди да се излапа, успях да щракна няколко снимки.

Има хиляди вариации на рецептата за тази испанска, андалузка студена супа, защото е популярна и всеки е добавил или махнал нещо. Основните съставки са пасирани домати, краставици и чушки. Някой я сервират с добавка от ситно нарязани зеленчуци към пасираната супа, други слагат авокадо. Рецептата, която правя аз я научих от една възрастна испанка, която я забърка пред очите ми за няма и 15 минути. В същност гаспачото във вида, който ние го познаваме днес, се прави след като Колумб открива Америка и в Испания са донесени и разпространени доматите, чушките и други култури от Новия свят. Преди това супата се е правила от хляб, бадеми, чесън и зехтин – много близка до състав до днес позната супа Ахо бланко (в превод бял чесън), която се счита за предшественик на Гаспачото. Това ми напомня, че отдавна съм се заканила да пробвам вкусът на тази бяла супа, и непременно скоро ще я споделя с вас в блога.

Но да се върна на гаспачото. Визмате няколко добре узрели големи домати, обелвате ги, добавяте сурова зелена чушка или две, 1 краставица, лук, чесън, филия накиснат вчерашен хляб, подправяте на вкус със сол, магадноз и мнооого зехтин, пасирате всичко, охлаждате добре и хапвате.

Продукти:

4-5 големи и добре узрели домата – около 1 кг

1 краставица

1-2 зелени чушки

2 скилидки чесън

1 малка глава лук

½ литър студена вода

1 голяма филия хляб, без кората

5-6 стръка магданоз

сол и зехтин на вкус

Приготовление:

С помоща на остър нож се отстранява дръжката на домата. Кожата на долната страна на домата се цепва на кръст и доматите се потапят за около 20 секунди във вряща на котлона вода или докато кожичката около цепките започне да се повдига. С помоща на решетъчна лъжица доматите се изваждат и се потапят в предварително приговена купа с ледена вода, за да се спре процеса на готвене. След това обелвате доматите и ги режете на едри парчета.

Филията хляб се потапя в студена вода за няколко секунди и се изстисква добре

Чушките и краставицата се почистват и се режат на едри парчета

Всички съставки се пюрират.

Преди сервиране супата се охлажда добре, аз добавям и кубчета лед

Добър апетит!

Други публикации:

Студена доматена супа

Студена доматена супа

Крем супа от печени чушки и нахут

Крем супа от печени чушки и нахут

Студена супа от авокадо

Студена супа от авокадо

Advertisements

6 comments on “Гаспачо

  1. Teodora каза:

    Направих и тази лятна супа, не се добавя вода нали… записана е в съставките
    Много простичка, благодаря

    • Danyela каза:

      При пасирането се добавя и водата, защото иначе става твърде гъсто и пасатора понякога се затруднява. От друга страна някои домати са с доста повече водно съдържание от други и може да не се наложи да се добавя вода въобще. Така че според зависи от продуктите и личният вкус за гъстота на супата 🙂

  2. rocksteady каза:

    Супата изглежда страхотно и много лесна за приготвяне, но в ястия с повече от 2-3 домата не се ли добавя и захар, за да се неутрализира киселият вкус от доматите?

  3. Danyela каза:

    Здравейте, rocksteady
    аз предпочитам да не добавям захар, въпреки че много хора го правят – въпрос на вкус. Ако предпочитате – сложете. Ако доматите са хубави и добре узрели не виждам причина да се добавя захар. Например на доматена салата не добавям захар, гаспачото е в същност салата в друга консистенция:-)

  4. Димитър Влахов каза:

    Благодаря не само за тази рецепта, а за целия блог. Нямаш си на идея на колко хора съм разпратил линка. Ще гледам да се отблагодаря с рецепта, която съм направил лично.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s