Банички с рохко яйце (brik a l’oeuf)

Често приготвям от тез страхотни северноафрикански банички. Традиционно се правят с плънка от риба тон, лук и пресен кориандър и задължително с цяло рохко яйце във всяка една. Пържат в много олио и се хапват с лют червен сос от домати и чушки като хариса. Приготвят се и с разнообразни други плънки, но винаги неизменно остава яйцето.

Моят вариант е малко различен от традиционния, защото не пържа баничките, а ги пека. Препочитам ги така, защото поемат по-малко мазнина. За плънка слагам нарязано на ситно бяло пилешко месо, пресен лук, магданоз и гъби. Любимата ми част е когато разрежа готовата баничка и рохкия жълтък се стече в чинията.

Продукти за 6 банички:

1 пакет финни кори – 12 листа

400 гр бяло пилешко месо, нарязано на дребно

1 стрък пресен лук или 10 см парченце от праз лук, нарязано на ситно

100 гр гъби, нарязани на филийки – опционално

6 яйца

2-3 стръка магданоз

2 с.л зехтин

сол, черен пипер на вкус

олио за печене и за намазване на корите

Приготовление:

В тиган загрейте зехтина и задушете лукът до омекване. Добавете пилешкото месо и гъбите и оставете на бавен огън докато месото стане готово, а сосът се изпари. Свалете от колона, добавете магданозът, солта и черния пипер, оставете леко да изстине

Плънката

Затрейте фурната на 250 градуса и поставете решетката на най-горно положение.

В тавата, в която ще печете загрейте 5-6 с.л олио.

Вземете 2 от корите и ги намажете с малко олио. На 3 пръста от долния край на корите в средата сложете 1-2 лъжици от плънката, като в центъра направите кладенче. Счупете яйцето в кладенчето, като внимавате да не нараните жълтъка.

Плънката на баничката с яйцето

Оформете правоъгълна баничка. По същия начин направете и останалите банички.

Поставете ги в тавата със загрятото олио и печете във фураната около 4-5 минути, или докато започнат да се зачервяват. Важно е да не препичате, за да остане жълтъкът рохък.

Добър апетит!

Други публикации:

Пържени филийки

Пържени филийки

Яйца на очи в пържени филийки

Яйца на очи в пържени филийки

Бейгъли

Бейгъли

Advertisements

12 comments on “Банички с рохко яйце (brik a l’oeuf)

  1. Dani каза:

    Много интересно предложение ,Дани.Яйцата ги обичам рохки ,така че това е моята баница.Аз също ще ги опитам печени.Поздрави!

  2. Krasy каза:

    Рецептата е много интересна и ме изкуши.Приготвих я,не очаквах,че ще стане толкова вкусно,съпругът ми също беше много приятно изненадан от резултата.Определено е вече наша любима семейна рецепта!Благодаря и поздрави!

    • Danyela каза:

      Krasy, благодаря ви! Много се радвам, че баничките са се харесали във вашето семейство. У нас са много любими
      Хубав и усмихнат ден!

  3. haberlea каза:

    Благодаря за интересната рецепта! Връща спомените ми от това лято, когато имах шанса да пробвам брик с рохко яйчице и риба тон в Тунис. Наистина вкусно нещо, макар и доста тежичко в оригинала си, а предполагам и трудно за приготвяне. В този си вариянт определено ще го пробвам!

    • Danyela каза:

      haberlea, завиждам ви малко, че сте имали възможност да опитате оригиналин брик! Надявам се тази модификация да ви допадне.
      Поздрави!

  4. Aнни каза:

    Е Дани само ме изкушават твоите рецепти…
    ето какво ще направя утре за закуска
    Надявам се да стане невероятно изглежда чудесно!

  5. Aнни каза:

    Е определено надмина очакванията ми стана много вкусно
    единствено което промених беше времето на печене понеже не ядем много рохки яйца и ги оставих да се попекат повечко ето и резултата ми не е толкова добър на външен вид,но се старая… всеки 1ви път не е толкова успешен 🙂

  6. Danyela каза:

    Aнни, много се радвам, че са ви харесали. Изглеждат прекрасно!
    Сърдечни поздрави!

  7. eli каза:

    Звучи и изглажда много вусно.Непременно ще го пробвам!

  8. geri_peneva каза:

    Дани, много ме изкушава тази рецепта, най-вече заради момента, в който се стича рохкия жълтък 🙂 Срещала ли си вегетариански вариант за брик, имам пред вид и без риба? Чудя се с какво да ги заменя, за да се получи добре?

    • Danyela каза:

      Здравей Гери, извинявай за късният отговор! Можеш да ги направиш с гъби и лук или с гъби и спанак, мисля че ще стане добре и вкусно

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s