Лейках (меден сладкиш)

Въпреки че Рош ашана мина преди почти месец, в къщи продължавам да пека този меден сладкиш през ден. Носи ми много празнично ухание на мед, портокал и джинджифил. Лейках е традиционен еврейски сладкиш, който се приготвя за нова година. Става тъмен на цвят и много уханен. Когато е готов, може да се поръси с пудра захар или пък да се напарви шоколадова заливка. С горчив шоколад става неповторимо. Сладкишът се приготвя много бързо и не изсиква бъркане с миксер. Казват, че след като се опече, може да се съхранява 4-5 дни без да изсъхва, но това никога не съм имала възможността да го пробвам – обикновенно у нас свършва преди да е изстинал.

Продукти за тава 20 на 25 см или 26 см кръгла тава:

1 ½ ч.ч брашно – ползвам типово

1 ч.ч. мед

¼ ч.ч. захар

2 яйца

1 ч.л. сода за хляб

1 щипка смлян бахар

1ч.л. смлян сух джинджифил

2 ч.л настърган пресен джинджифил

настърганата кора на 1 портокал

5 с.л. портокалов сок

4 с.л. олио

опционално:

½ ч.л канела – не слагам

щипка смлян карамфил – не слагам

няколко стърготини индийско орехче

Приготовление:

Брашното, захарта, сухия джинджифил, бахара и содата за хляб се смесват добре в купа. Добавете канелата и карамфилът и индийското орехче, ако ще ползвате. Аз не слагам, предпочитам доминиращият аромат да е на портокал, джинджифил и мед, но ако сте любители на канелата, непременно сложете. В центъра на брашнената смес се прави кладенче и се добавят меда и яйцата. Разбъркайте добре, след това прибавете настърганата кора от портокал, олиото, настъргания пресен джинджифил и портокаловия сок. Райзбъркайте всичко докато сместта стане еднородна.

Покрийте дъното на тавата с хартия за печене и изсипете сместа. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40 минути или докато сладкишът стане твърд на пипане. Не проверявайте с клечка за зъби, защото ще спадне.

Добър апетит!

Други публикации:

Тарт с круши, бадемов крем и карамелов топинг

Тарт с круши, бадемов крем и карамелов топинг

Масапан

Масапан

Крембо

Крембо

Advertisements

14 comments on “Лейках (меден сладкиш)

  1. eat me outta here! каза:

    I would love to try this recipe at home. Is it possible to get the recipe translated into English? Thanks if you can!

    • Danyela каза:

      Hi!
      I’m glad you like it!
      This is traditional Jewish cake, prepared for Rosh Hashanah.
      Here is the recipe translated:

      Ingredients for 20×25 cm pan or 26 cm round pan:
      1 ½ cups all-purpose flour
      1 cup clear honey
      2 eggs
      1 tsp bicarbonate of soda
      1/4 cup caster sugar
      1 tsp ground ginger
      pinch of ground allspice
      2 tsp chopped fresh root ginger
      5 tbsp orange juice
      grated rind of 1 orange
      4 tbsp vegetable oil
      Optional:
      ½ tsp cinnamon
      pinch grated cloves
      pinch grated nutmeg

      Method:
      Preheat the oven to 180 C/350F.
      In a bowl, mix together the flour, sugar, ginger, cinnamon, cloves, nutmeg, allspice and bicarbonate of soda.
      Make well in the center of the flour mixture and pour in the clear honey, oil, orange rind and eggs. Using spoon beat until smooth, than add the orange juice. Stir in the chopped ginger.
      Cover bottom of pan with baking paper and pour the mixture. Bake for 40 minutes or until firm to the touch.

      Bon appetit!

  2. Ashlie каза:

    I’m so glad to see this translation, looking forward to trying this delicious treat!

  3. eat me outta here! каза:

    Thank you for translating the recipe! I can’t wait to try it!

  4. maria каза:

    Направих сладкиша – невероятен;)Използвах бяло брашно, а не типово, не знам дали е правилно, сложих канела, карамфил и индийско орехче, и резултатът надмина очакванията ми – фантастичен, свеж, празничен и портокалов! Един от най-хубавите сладкиши, които съм опитвала!Благодаря за тази чудесна рецепта и за страхотния блог!

    • Danyela каза:

      Maria, много се радвам, че ви е харесал толкова много. Можете да използвате каквото искате брашно, което ви е по вкусът – пълнозърнесто, типово, бяло, смес от тях. В рецептата съм използвала типово, защото обикновено с такова приготвям тестените неща в къщи. Благодаря за комплиментите!
      Приятна и успешна седмица!

  5. Сия каза:

    Прекрасен сладкиш, аз пък сложих – канела, джинджифил и индийско орехче. Толкова екзотичен и по-различен от всичко което съм опитвала до момента!

    • Danyela каза:

      Сия, много се радвам че толкова много ви е харесал. Страхотна комбинация от аромати сте направили, канелата, джинджифилът и индийското орехче се допълват прекрасно
      Поздрави!

  6. Ralli каза:

    Здравей , тъй като в семейството ми има алергичен към меда може ли меда да се замени с мед от борови иглички
    Благодаря.Ралли

    • Danyela каза:

      Здравей, Ralli!
      За жалост нямам опит с мед от борови иглички, но не пречи да опитате с него.
      Поздрави!

  7. Juji каза:

    И аз запретвам ръкави за този екзотчиен сладкиш :)Днес май почти цялото ми меню ще бъде от вашите рецепти!Смятам обаче да сложа само мед,защото вкъщи рядко употребяваме захар и се надявам да се получи.А за заливка ще направя шоколадовата глазура от италианския сладкиш!Стискайте палци!:)

  8. Danyela каза:

    Juji, надявам де сладкишът ви е допаднал!
    Сърдечни поздрави!

  9. Bathory каза:

    Здравейте, Даниела! Току-що направих сладкиша, но ме притеснява консистенцията на сместа, беше средно гъста и лепкава, и трудно успях да я рапределя равномерно – това нормално ли е? И все пак не мога да не отбележа, че цялата кухня ухае приказно. :))

  10. Мария каза:

    За пореден път приготвям ваша рецепта и резултатът е страхотен. Благодаря!! 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s