Въпреки че Рош ашана мина преди почти месец, в къщи продължавам да пека този меден сладкиш през ден. Носи ми много празнично ухание на мед, портокал и джинджифил. Лейках е традиционен еврейски сладкиш, който се приготвя за нова година. Става тъмен на цвят и много уханен. Когато е готов, може да се поръси с пудра захар или пък да се напарви шоколадова заливка. С горчив шоколад става неповторимо. Сладкишът се приготвя много бързо и не изсиква бъркане с миксер. Казват, че след като се опече, може да се съхранява 4-5 дни без да изсъхва, но това никога не съм имала възможността да го пробвам – обикновенно у нас свършва преди да е изстинал.
Продукти за тава 20 на 25 см или 26 см кръгла тава:
1 ½ ч.ч брашно – ползвам типово
1 ч.ч. мед
¼ ч.ч. захар
2 яйца
1 ч.л. сода за хляб
1 щипка смлян бахар
1ч.л. смлян сух джинджифил
2 ч.л настърган пресен джинджифил
настърганата кора на 1 портокал
5 с.л. портокалов сок
4 с.л. олио
опционално:
½ ч.л канела – не слагам
щипка смлян карамфил – не слагам
няколко стърготини индийско орехче
Приготовление:
Брашното, захарта, сухия джинджифил, бахара и содата за хляб се смесват добре в купа. Добавете канелата и карамфилът и индийското орехче, ако ще ползвате. Аз не слагам, предпочитам доминиращият аромат да е на портокал, джинджифил и мед, но ако сте любители на канелата, непременно сложете. В центъра на брашнената смес се прави кладенче и се добавят меда и яйцата. Разбъркайте добре, след това прибавете настърганата кора от портокал, олиото, настъргания пресен джинджифил и портокаловия сок. Райзбъркайте всичко докато сместта стане еднородна.
Покрийте дъното на тавата с хартия за печене и изсипете сместа. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40 минути или докато сладкишът стане твърд на пипане. Не проверявайте с клечка за зъби, защото ще спадне.
Добър апетит!
Други публикации:
I would love to try this recipe at home. Is it possible to get the recipe translated into English? Thanks if you can!
Hi!
I’m glad you like it!
This is traditional Jewish cake, prepared for Rosh Hashanah.
Here is the recipe translated:
Ingredients for 20×25 cm pan or 26 cm round pan:
1 ½ cups all-purpose flour
1 cup clear honey
2 eggs
1 tsp bicarbonate of soda
1/4 cup caster sugar
1 tsp ground ginger
pinch of ground allspice
2 tsp chopped fresh root ginger
5 tbsp orange juice
grated rind of 1 orange
4 tbsp vegetable oil
Optional:
½ tsp cinnamon
pinch grated cloves
pinch grated nutmeg
Method:
Preheat the oven to 180 C/350F.
In a bowl, mix together the flour, sugar, ginger, cinnamon, cloves, nutmeg, allspice and bicarbonate of soda.
Make well in the center of the flour mixture and pour in the clear honey, oil, orange rind and eggs. Using spoon beat until smooth, than add the orange juice. Stir in the chopped ginger.
Cover bottom of pan with baking paper and pour the mixture. Bake for 40 minutes or until firm to the touch.
Bon appetit!
I’m so glad to see this translation, looking forward to trying this delicious treat!
Thank you for translating the recipe! I can’t wait to try it!
Направих сладкиша – невероятен;)Използвах бяло брашно, а не типово, не знам дали е правилно, сложих канела, карамфил и индийско орехче, и резултатът надмина очакванията ми – фантастичен, свеж, празничен и портокалов! Един от най-хубавите сладкиши, които съм опитвала!Благодаря за тази чудесна рецепта и за страхотния блог!
Maria, много се радвам, че ви е харесал толкова много. Можете да използвате каквото искате брашно, което ви е по вкусът – пълнозърнесто, типово, бяло, смес от тях. В рецептата съм използвала типово, защото обикновено с такова приготвям тестените неща в къщи. Благодаря за комплиментите!
Приятна и успешна седмица!
Прекрасен сладкиш, аз пък сложих – канела, джинджифил и индийско орехче. Толкова екзотичен и по-различен от всичко което съм опитвала до момента!
Сия, много се радвам че толкова много ви е харесал. Страхотна комбинация от аромати сте направили, канелата, джинджифилът и индийското орехче се допълват прекрасно
Поздрави!
Здравей , тъй като в семейството ми има алергичен към меда може ли меда да се замени с мед от борови иглички
Благодаря.Ралли
Здравей, Ralli!
За жалост нямам опит с мед от борови иглички, но не пречи да опитате с него.
Поздрави!
И аз запретвам ръкави за този екзотчиен сладкиш :)Днес май почти цялото ми меню ще бъде от вашите рецепти!Смятам обаче да сложа само мед,защото вкъщи рядко употребяваме захар и се надявам да се получи.А за заливка ще направя шоколадовата глазура от италианския сладкиш!Стискайте палци!:)
Juji, надявам де сладкишът ви е допаднал!
Сърдечни поздрави!
Здравейте, Даниела! Току-що направих сладкиша, но ме притеснява консистенцията на сместа, беше средно гъста и лепкава, и трудно успях да я рапределя равномерно – това нормално ли е? И все пак не мога да не отбележа, че цялата кухня ухае приказно. :))
За пореден път приготвям ваша рецепта и резултатът е страхотен. Благодаря!! 🙂