Отдавна я гледам тази рецепта и всеки път я подминавам и си казвам – е няма да я правя сега. Не обичам яденето да ми сладни – за това си има десерт. Но имаше нещо в рецептата, което ме грабна и ме караше да си мисля, че няма да ме разочарова. Може би защото е близкоизточно ястие, а те всички са много вкусни.
Покрай толкова честото правене напоследък на Лейках, в къщи непрекъснато се намират мед и джинджифил, така че си казах – време и е на тази резепта, трябва да я опитам. Оказа се много интересно съчетание на вкусове. В същност в това предястие са събрани всичките – солено, сладко от меда, кисело от лимона, люто от червения пипер, нишка горчивина от патладжана и много аромати. Другият път ще го опитам с тиквички или ще включа и чушки, моркови и домати
Много е вкусно с филийка топъл хляб, с която да се топи от соса.
Рецептата е от книгата „The Complete Guide to Traditional Jewish Cooking”
Продукти:
2 малки патладжана
5 скилидки чесън, смачкан
1 ч.л смлян кимион
5 с.л. мед
сокът на 1 лимон
щипка лют червен пипер
1 ч.л. настърган пресен джинджифил
сол и черен пипер на вкус
зехтин
Приготовление:
Патладжаните се обелват и се нарязват на тънки филийки. Поръсват се със сол и се оставят да преседят в цедка поне 2 часа, за да си пуснат горчивия сок. След това ги изплакнете добре и подсушете.
Загрейте фурната на 250 градуса на грил. Потопете филийките патладжан в зехтин и ги наредете в тава. Запечете ги на най-горното ниво на фурната до зачервяване, като ги обърнете и от двете страни. Извадете ги и ги оставете на страни.
В тиган загрейте 1 с.л зехтин и сложете смачкания чесън за няколко секунди. Добавете джинджифила, кимиона, червения пипер, меда и лимоновият сок. Добавете филийките патаджан и гответе около 10 тина минути или докато патладжаните почти абсорбират соса. Посолете и подправете с черния пипер.
Добър апетит!
Други публикации:
Здравейте, вероятно тази рецепта е вкусна. Попаднах на нея, търсейки рецепта за патладжан с мед, който сервират в Созопол,
в ресторант Корал и е семейна тайна, както разбрахме. Изумителен вкус на нещо толкова просто. Позволявам си тук да ви дам идеята, макар, че не знам как се приготвя. В готов вид представлява половинка патладжан, заедно с кората, върху него резенчета чесън и кръгчета домати, изпечен в меден сос. Беше сервиран с плочка сирене. Комбинацията имаше много нежен, ненатрапчив вкус. Ммм блаженство за сетивата. :))
Choudesna recepte, blagodaria.