Патладжани с мед и джинджифил

Отдавна я гледам тази рецепта и всеки път я подминавам и си казвам – е няма да я правя сега. Не обичам яденето да ми сладни – за това си има десерт. Но имаше нещо в рецептата, което ме грабна и ме караше да си мисля, че няма да ме разочарова. Може би защото е близкоизточно ястие, а те всички са много вкусни.

Покрай толкова честото правене напоследък на Лейках, в къщи непрекъснато се намират мед и джинджифил, така че си казах – време и е на тази резепта, трябва да я опитам. Оказа се много интересно съчетание на вкусове. В същност в това предястие са събрани всичките – солено, сладко от меда, кисело от лимона, люто от червения пипер, нишка горчивина от патладжана и много аромати. Другият път ще го опитам с тиквички или ще включа и чушки, моркови и домати

Много е вкусно с филийка топъл хляб, с която да се топи от соса.

Рецептата е от книгата „The Complete Guide to Traditional Jewish Cooking”

Продукти:

2 малки патладжана

5 скилидки чесън, смачкан

1 ч.л смлян кимион

5 с.л. мед

сокът на 1 лимон

щипка лют червен пипер

1 ч.л. настърган пресен джинджифил

сол и черен пипер на вкус

зехтин

Приготовление:

Патладжаните се обелват и се нарязват на тънки филийки. Поръсват се със сол и се оставят да преседят в цедка поне 2 часа, за да си пуснат горчивия сок. След това ги изплакнете добре и подсушете.

Загрейте фурната на 250 градуса на грил. Потопете филийките патладжан в зехтин и ги наредете в тава. Запечете ги на най-горното ниво на фурната до зачервяване, като ги обърнете и от двете страни. Извадете ги и ги оставете на страни.

В тиган загрейте 1 с.л зехтин и сложете смачкания чесън за няколко секунди. Добавете джинджифила, кимиона, червения пипер, меда и лимоновият сок. Добавете филийките патаджан и гответе около 10 тина минути или докато патладжаните почти абсорбират соса. Посолете и подправете с черния пипер.

Добър апетит!

Други публикации:

Банички с рохко яйце (brik a l’oeuf)

Банички с рохко яйце (brik a l’oeuf)

Баба Гануш

Баба Гануш

Патладжанена салата с домати

Патладжанена салата с домати

Реклама

2 comments on “Патладжани с мед и джинджифил

  1. xhippie каза:

    Здравейте, вероятно тази рецепта е вкусна. Попаднах на нея, търсейки рецепта за патладжан с мед, който сервират в Созопол,
    в ресторант Корал и е семейна тайна, както разбрахме. Изумителен вкус на нещо толкова просто. Позволявам си тук да ви дам идеята, макар, че не знам как се приготвя. В готов вид представлява половинка патладжан, заедно с кората, върху него резенчета чесън и кръгчета домати, изпечен в меден сос. Беше сервиран с плочка сирене. Комбинацията имаше много нежен, ненатрапчив вкус. Ммм блаженство за сетивата. :))

  2. Denny каза:

    Choudesna recepte, blagodaria.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s