Карфиол с кашкавал и чеснови трохи

Карфиолът е сега в сезона си. Пазарите са отрупани с него и домакините свещенодействат в кухнята приготвяйки различни трушии. Аз рядко консервирам зеленчуци, предпочитам да ги сготвя докато са пресни. Карфиолът в къщи се хапва паниран или пък с чеснови трохи. Прекрасно се комбинира с бира, като гарнитура на месо или като основно ястие.

Карфиолът с чеснови трохи е много вкусно и ароматно ястие, приготвя се бързо и е много подходящо след уморителен ден или когато сме прегладнели и искаме топла вечеря набързо.

Рецептата е адаптирана от книгата “The Complete Guide to Traditional Jewish Cooking”

Продукти:

1 средно голяма глава карфиол

200 гр галета

2-3 скилидки чесън

½ ч.л смлян кимион

5-6 с.л. зехтин

100 гр кашкавал или пармезан

сол и черен пипер на вкус

Приготовление:

Карфиолът се нарязва на розички и се пуска в подсолена вряща вода за 3-4 минути, така че да омекне леко. Изважда се, и се потапя във студена вода, след което се изцежда добре.

В тиган на котлона се загряват 3-4 с.л зехтин и се слага смления кимион, за да пусне аромата си. Веднага след него се слага смачкани чесън и галетата. Като разбърквате често, запържете галетата до златисто.

В отделен тиган загрейте останалия зехтин и запържете леко карфиола за 6-7 минути

Прибавете карфиола към чесновите трохи и поръсете с настъргания кашкавал или пармезан. Разбъркайте добре и свалете от котлона когато кашакавалът започне да се разтопява. Поръсете със сол и черен пипер и сервирайте със стърготини пармезан или кашкавал

Добър апетит!

Други публикации:

Задушено от патладжани и нахут

Задушено от патладжани и нахут

Суфле със сирене

Суфле със сирене

Свинско с лук

Свинско с лук

7 comments on “Карфиол с кашкавал и чеснови трохи

  1. Dani казва:

    Много апетитно изглежда .И аз не си „падам“ по туршии/макар че карфиола ми е много вкусен там/Хубав ден

    • Danyela казва:

      Дани, тази рецепта съм замислила в скоро врмеме да я пробвам и с броколи, но може би ще добавя и малко червена чушка…

  2. Dani казва:

    Ще се освежи и цветово с чушката-вкусно и красиво-така можеш да го озаглавиш!

  3. Хедра казва:

    Отдавна си бях запазила рецептата да я пробвам и най-накрая стигнах до нея. Направих я с карфиол и броколи. Много вкусно става, а е и бързо. Определено ще я правя пак🙂

    Следващия път ще пробвам с по-малко галета, защото сега ми стоеше малко сухо – може би карфиолът ми не е бил много… И смятам да опитам със смес от наполовина галета, наполовина сусам🙂

    • Danyela казва:

      Хедра, много се радвам че ви е допаднало! Идеята ти за наполовина галета, наполовина сусам е великолепна, мисля и аз да опитам така.
      Поздрави и успешна седмица!

  4. Ema казва:

    Много добра рецепта Дани, а и много бърза – чак се учудих колко бързо вечерята стана готова🙂.
    За съжаление вкъщи може да бъде приета само като гарнитура към нещо месно😀
    Поздрави!

  5. […] ама да опитаме (тука панират, пържат и изобщо… могат по цял ден да си ядат карфиол). Трябвало да се свари (определено не само да се кипне), […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s