Карфиолът е сега в сезона си. Пазарите са отрупани с него и домакините свещенодействат в кухнята приготвяйки различни трушии. Аз рядко консервирам зеленчуци, предпочитам да ги сготвя докато са пресни. Карфиолът в къщи се хапва паниран или пък с чеснови трохи. Прекрасно се комбинира с бира, като гарнитура на месо или като основно ястие.
Карфиолът с чеснови трохи е много вкусно и ароматно ястие, приготвя се бързо и е много подходящо след уморителен ден или когато сме прегладнели и искаме топла вечеря набързо.
Рецептата е адаптирана от книгата “The Complete Guide to Traditional Jewish Cooking”
Продукти:
1 средно голяма глава карфиол
200 гр галета
2-3 скилидки чесън
½ ч.л смлян кимион
5-6 с.л. зехтин
100 гр кашкавал или пармезан
сол и черен пипер на вкус
Приготовление:
Карфиолът се нарязва на розички и се пуска в подсолена вряща вода за 3-4 минути, така че да омекне леко. Изважда се, и се потапя във студена вода, след което се изцежда добре.
В тиган на котлона се загряват 3-4 с.л зехтин и се слага смления кимион, за да пусне аромата си. Веднага след него се слага смачкани чесън и галетата. Като разбърквате често, запържете галетата до златисто.
В отделен тиган загрейте останалия зехтин и запържете леко карфиола за 6-7 минути
Прибавете карфиола към чесновите трохи и поръсете с настъргания кашкавал или пармезан. Разбъркайте добре и свалете от котлона когато кашакавалът започне да се разтопява. Поръсете със сол и черен пипер и сервирайте със стърготини пармезан или кашкавал
Добър апетит!
Други публикации:
Много апетитно изглежда .И аз не си „падам“ по туршии/макар че карфиола ми е много вкусен там/Хубав ден
Дани, тази рецепта съм замислила в скоро врмеме да я пробвам и с броколи, но може би ще добавя и малко червена чушка…
Ще се освежи и цветово с чушката-вкусно и красиво-така можеш да го озаглавиш!
Отдавна си бях запазила рецептата да я пробвам и най-накрая стигнах до нея. Направих я с карфиол и броколи. Много вкусно става, а е и бързо. Определено ще я правя пак 🙂
Следващия път ще пробвам с по-малко галета, защото сега ми стоеше малко сухо – може би карфиолът ми не е бил много… И смятам да опитам със смес от наполовина галета, наполовина сусам 🙂
Хедра, много се радвам че ви е допаднало! Идеята ти за наполовина галета, наполовина сусам е великолепна, мисля и аз да опитам така.
Поздрави и успешна седмица!
Много добра рецепта Дани, а и много бърза – чак се учудих колко бързо вечерята стана готова :).
За съжаление вкъщи може да бъде приета само като гарнитура към нещо месно 😀
Поздрави!
[…] ама да опитаме (тука панират, пържат и изобщо… могат по цял ден да си ядат карфиол). Трябвало да се свари (определено не само да се кипне), […]