Крем супа от кестени

Трапезата е мястото, където цялото семейство се събира в края на деня, за да се наслади на храната, да им даде топлина и уют и да споделят емоциите си от изминалия ден. Чудно е как супата може да стопли не само стомаха, но и сърцето. Уханието на подправките може да ни върне в детството, или пък вкусът на храната да ни пренесе на екзотично място или в някой скъп на сърцето ни спомен. До ден днешен свързам аромата на банани и портокали с Нова година, макар от години тези плодове да мога да се намерят целогодишно. Но дори да опитам банан през лятото, чувам камбанки, замирисва ми на бенгалски огън и мамините курабии, а на душата ми става усмихнато и празнично. Същото се случва и когато вкуся кестени, но тогава магически се телепортирам в късна есен, чувам бумтящо огнище и пукане на дърва. Днес направих кестенова крем супа, за да стопля душата и стомаха си

Продукти за 2 порции:

250 гр сурови кестени

1 стрък целина

2 стръка пресен лук или 1 малка глава стар лук – ползвах пресен лук

50 мл готварска сметана

150 мл прясно мляко

450 мл вода

1 с.л. масло

сол и черен пипер на вкус

опционално, но изключително вкусно и ароматно: 1 с.л. Марсала

Приготовление:

Цепнете кората на кестените на кръст, от към острия им край. Покрийте ги с вода и ги оставете да варят 15-20 минути, докато кората на мястото на цепнатината започне да се отваря. Докато са още топли ги обелете, като внимавате да отстраните и вътрешната ципа. Нарежете ги на дребно.

В тенджера сипете 250 мл от водата, добавете кестените и ги оставяте да се варят на тих огън 10-15 минути или до пълното им омекване.

В тиган загрейте маслото и задушете лукът и целината, нарязани на ситно, докато омекнат.

Пасирайте лукът, целината, кестените и водата в която са вряли. Върнете сместа в тенджера на котлона и добавете останалата вода, сметаната и прясното мляко. Подправете  със солта и черния пипер. Супата се оставя да заври и се сваля от котлона. Преди да сервирате добавете Марсалата.

Добър апетит!

Други публикации:

Пилешка супа

Пилешка супа

Ахо бланко (бадемова супа)

Ахо бланко (бадемова супа)

Шоколадова торта с кестенов крем

Шоколадова торта с кестенов крем

Advertisements

4 comments on “Крем супа от кестени

  1. Dani каза:

    Благодаря ,Дани,стопли и моята душа.И моите спомени от детството са повече сезонни./В кръга на шегата -сега не е интересно с това присъствие целогодишно/Хубав ден!

    • Danyela каза:

      Мда, къде-къде по-интересно беше да очакваш бананите по Коледа, а ягодите – пролетта…тръпка…;-)
      Хубава и усмихната седмица, Дани!

      • emakara каза:

        Нямах Марсала, но вместо нея добавих сироп от нар. Получи се невероятно вкусно. Благодаря за поредната страхотна рецепта !

  2. Danyela каза:

    emakara, отдавна се каня да си взема сироп от нар. Сигурно е вълшебен на вкус и много ароматен и предполагам е прекрасно допълнение към кестените. Радвам се че ви е харесала супата!
    Поздрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s