Карамелов пай

Наскоро разглеждайки различни рецепти, попаднах на най-неустоимият карамелов пай, който бях виждала някога – бисквитена основа,  дулсе де лече, банани и бита сметана. Веднага се влюбих в този десерт и още на другия ден се захванах с приготвянето му.

Другото, освен представата за вкусът му, което ме грабна в този пай беше начина на приготовление на дулсе де лече. В България този разкош не може да бъде купен в готов вид от никъде, но може да бъде приготвен с консерва подсладено кондензирано мляко, варена неотворена в тенджера с вода за няколко часа при непрекъснато разбъркване. Никога не съм правила дулсе де лече, заради начина му на приготовление – основателно или не, винаги ме е било страх да нагрявам и варя продължително неотворена консерва. В рецептата за този пай, обаче беше описана друга технология. Кондензираното мляко се изсипва в плитка, широка тава, която на водна баня и покрита с фолио (много важно!) се пече във фурната за два-три часа, докато вие се наслаждавате на някое любимо занимание. Подчертах тези подробности, защото ако не ги спазите, ще получите една плътна лепкава и много вкусна! карамелова маса, но не дулсе де лече, каквато получих аз при първия ми опит вчера. Това разбира се си има положителните страни, защото от този не точно дулсе де лече, направих бонбони, но за тях ще пиша някой друг ден.

Останалите съставки на пая са бързи и лесни за приготовление – натрошени бисквити с масло, няколко нарязани банана и сметана за разбиване.

Тук описаната  рецептата е за пай с диаметър 26 см, но горещо препоръчвам тази вкуснотия да се направи в малки, индивидуални  за сервиране съдове поради две причини. Първата е, че направен в малки форми е невероятно по-лесно  за сервиране – отрязването на красиво парче от пая е истинско предизвикателство, за което впрегнах всичките си умения. Втората причина е, че този пай е толкова сладък и божествено вкусен, че е наложително да са хапва в много малки количества с много силно, късо кафе – това ще помогне да оцените напълно вкусът му и ще ви попречи да прекалите с количеството погълнато наведнъж

Тъй като аз направих голям пай, след второто парче с мъжът ми престанахме да си сервираме в чинии, а разделихме тавата на 2 и я упостошихме с лъжица, просто не можахме да се спрем

Адаптирано от Inn Cuisine

Продукти:

За основата:

200 гр бисквити „Petit-beurre”

100 гр масло

За плънката:

1 консерва подсладено кондензирано мляко – 400 гр

3 банана

1 чаена чаша подсладена сметана за разбиване

За украсата:

6 с.л. захар

1 ч.л. масло

Приготовление:

На основата:

Бисквитите се натрошават или смилат в кухненския блендер. Омесват се заедно с разтопеното масло и се разпределят върху дъното и стените на формата или формичките. Пече се 10 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Изважда се от фурната и се оставя настрана

На дулсе де лече:

В широка тава се изсипва консервата кондензирано мляко. Тавата се покрива плътно с фолио и се поставя в друг съд, пълен с вода, така че да се пече на водна баня. Поставя се във вурна на 220 градуса за около два, два и половина часа или докато млякото придобие приятен карамелов цвят и вкус. Тавата с вода се проверява периодично и се долива гореща вода, ако е нужно

На карамела за украса:

В тенджера на котлона се разтопява маслото и се изсипва захарта. Карамлизирате докато цвета стане приятно карамелов на ваш вкус. Докато сместта е гореща се изсипва на тънък слой върху парче метално фолио. Когато карамелът изстине го начупете на дребни парченца

Начупеният карамел

Сглобяване на пая:

Върху бисквитената основа се подреждат бананите нарязани на колеца. Отгоре се изсипва дулсе де лече.

PB020383

Студената сметана се разбива с миксер на твърд крем и с нея се покрива пая. Отгоре поръсете с парченцата натрошен карамел. Преди сервилане, оставете пая за 1 час в хладилника.

Добър апетит!

Други публикации:

Паста с тиква и сметана

Тарт с круши, бадемов крем и карамелов топинг

Чийзкейк

22 comments on “Карамелов пай

  1. Nanita каза:

    Чудесно предложение!Със сигурност е много вкусен и предполагам вече го няма…..щях да си поискам парченце.Хубав уикенд!

    • Danyela каза:

      Nanita, благодаря ти! Да изядохме го до последна трошичка.
      Хубави почивни дни и на теб!

  2. Ирина каза:

    Наистина изглежда страхотна вкусотия! 🙂
    Аз исках само да ти кажа, Даниела, че няма нищо страшно в приготвянето на дулсе де лече. Аз дори съм правила 3-4 наведнъж, слагам ги в тенджера с дебело дъно и варя 4-5 часа, като доливам през 30мин вода, защото извира. Не се притеснявай, нищо няма да се случи! Е и варианта, който ти си предложила е добър, но ми се струва по-трудоемък.

    Хубави почивни дни! 🙂

    • Danyela каза:

      Благодаря ти, Ирина! Ще взема да се престраша и да направя дулсе де лече и по технологията с варенето. Благодаря, че сподели!
      Слънчев и усмихнат уикенд!

  3. Dani каза:

    Неустоим е на вид,естествено и на вкус/като чета ,че вече го няма/Поздрави и хубав уикенд!

  4. Ивейн каза:

    Ох, изглежда фантастично…

    • Danyela каза:

      Благодаря, Ивейн!
      Разгледах блога ти, правиш вълшебни неща!
      Поздрави и хубав уикенд!

  5. Вероника каза:

    Честита Коледа! Много ми хареса идеята за този пай и исках да изненадам семейството си за празника, но въобще не ми се получи дулсе де лече 😦 Изпълних много стриктно описаното и затова искам да попитам какво кондензирано мляко си използвала, за да разбера къде е проблема… Весели празници 🙂

    • Danyela каза:

      Честита Коледа, Вероника!
      Много съжалявам за разочарованието.
      Ползвах Dutch lady – подсладено. Какво точно не се получи, стана рядко, или не се карамелизира? Понякога, зависи от фурната, 2 часа не са достатъчни. Различните фурни пекат различно, за жалост, въпреки предварително зададените градуси. Другият вариант е да вариш неотворената консерва, в тенджера, както Ирина е описала няколко коментара по-горе.
      Весели празници

  6. Вероника каза:

    Честита нова година, нека е изпълнена с усмивки, любов и много кулинарни вдъхновения!
    Аз използвах същото мляко, но въобще не се карамелизира и сгъсти, и имаше неприятен вкус. Може би съм попаднала на развалено. Следващият път мисля да пробвам метода с варене в тенджерка 🙂

    • Danyela каза:

      Честита Нова Готидна и на вас! Много късмет и здраве!
      Да, може би наистина млякото е било не в ред. Аз също съм се заканила да опитам по метода с тенджерата, даже една кутия си чака реда.
      Хубава и спорна седмица!

    • Danyela каза:

      Вероника, днес във Фантастико видях нещо, което много приличаще на готово дулсе де лече – Confiture de lait на Bonne Maman на цена от около 8 лева. Мисля в най-скоро време да го пробвам.

  7. ernesta каза:

    ммммммммммм, стана чудесен. и мен ме беше страх да варя неотворена консерва, но ми беше и любопитно, така че евакуирах семейството и останахме аз и тенджерата с консервата. чаках да видя какво ще се случи. след 4 часа имах кутия вкусно дулсе де лече. благодаря за рецептата 🙂

    • Danyela каза:

      Ернеста, страхотно! Моята кутия мляко още стои неотворена в шкафа, но и нейното време идва 🙂

  8. Danyela каза:

    Днес се престраших и сварих и аз една консерва. След 4 часа беше станал вълшебен карамел. Определено е по-лесно и по-добре като резултат, ако дулсе де лечето се прави по тази технология, а не с печене на водна баня в тава.

  9. Ирина каза:

    🙂 Видя ли, че не е страшно, а напротив – много лесно, само времето е много. И аз трябва пак да си направя, само че като отворя една консерва и като хвана лъжицата, не съм се усетила кога съм я изяла 😀

    • Danyela каза:

      Да, оказа се по-лесно от колкото мислех и далеч не е страшно. Обаче сега и аз водя едни пазърлъци със себе си, за да не унищужа готовата консерва с лъжица, но успявам да се въздържа – трябва ми за една торта

  10. Petya каза:

    Вкусно, вкусно….!Много скоро пак ще повторя.

  11. mmiitteettoo каза:

    И аз го направих пая, думи нямам, само че го направих в малки купички и наистина изглежда много по-добре, въпреки че е малко по-трудоемък. Много скоро пак ще се прави 🙂 п.с : Това не е ли класическият Банофи пай?

    • Danyela каза:

      Радвам се че ви е харесал! Да, това е класически Банофи пай.
      Поздрави!

Вашият отговор на Danyela Отказ