Украински борш

Преди няколко години, доста често пътувах по работа до Украйна. След дългите, изморителни дни, почти винаги без време за хапване, мисълта за един топъл, вкусен борш вечерта в ресторанта, беше като спасителна сламка. Ресторантът на хотела, в който бяхме отседнали, се оказа един от най-добрите в града, а аз като отявлен чревоугодник, не можах да устоя и да не опитам почти всички месни, традиционни ястия.  Командировките ми бяха дълги, така че имах времето за това.

На тръгване към дома, помолих Юлия, украинската ни бизенс партньорка за рецепта за тази така вкусна супа. Не след дълго получих мейл съдържащ рецепта, напътстивя как да избера подходяща глава цвекло, смешни и интересни истории свързани с борша.  Днес дълго търсих този мейл, за да мога да го публикувам тук и да ви направя съпричастни на настроението в него. За жалост установих, че е безвъзвратно загубено при някоя от преинсталациите на операционната ми система.

Главното за един добър украински борш, пишеше Юлия, е да се приготви от предишния ден – когато съставките престоят задено се сливат ароматите и вкусовете им. Важно е също да има много зеле. Месото традиционно трябва да е телешко, но става добре и с пилешко и свинско. Хубаво е като се избира цвеклото за супата, да се избере от малките сърцевидни глави, а при сервирането трябва да се сложи щедра лъжица заквасена сметана. Сервира се с препечен хляб, намазан с масло и поръсен със ситно нарязан чесън.

От тогава много пъти съм правила борш, това стана една от често сервираните супи на нашата трапеза, и винаги вкусът му  е успявал да ме пренесе на хиляди километри от тук, обратно в онова ресторантче в Донетцк.

Продукти:

1 средно голяма зелка

500 гр месо – използвах свинско от бут

1 средно голям картоф

1 морков

1 глава цвекло

1 голяма глава лук

10-12 стръка магданоз

5-6 с.л. олио

сол и черен пипер на вкус

заквасена сметана за сервиране

Приготовление:

Зелето се нарязва на ивички, месото на кубчета със страна около 1 см. В дълбока тенджера се налива вода и се добавят месото и зелето. Оставя се да ври до омекване на зелето. Добавя се картофът нарязан на кубчета, солта и черния пипер. Вари се до готовност на месото и картофа.

През това време лукът се нарязва на много дребно, морковът и цвеклото се нарязват на тънки жулиени. Не се изкушавайте да смелите цвеклото и морковът в блендера, вкусът ще е различен.

В тиган се загрява олиото и се запържва цвеклото за около 10 тина минути. Разбърква се добре, за да може олиото да го покрие от всякъде и да „запечата” червения цвят. Добавят се морковът и лукът. Всичко се задушава още 5-7 минути.

Горещата смес се изсипва при зелето и месото и се оставя да поврят заедно около 10 тина минути. Котлонът се спира и се поръсва със ситно нарязания магданоз

Супата се сервира топла с лъжица заквасена сметана във всяка чиния.

Добър апетит!

Други публикации:

Ароматна крем супа от тиква

Ахо бланко (бадемова супа)

Пилешка супа

Реклама

19 comments on “Украински борш

  1. Dani каза:

    Това е много известна супа,но никога не съм я правила.Много добре си я представила/може би и емоционалния елемент има значение/Винаги ме е смущавало това варено зеле.Но ще трябва да я опитам.Хубава седмица!

    • Danyela каза:

      Благодаря ти, Дани! Вареното зеле е много вкусно с запърженото цвекло в супата. На мен ми харесва, но нали знаеш всеки човек е с различен вкус
      Хубава и спокойна вечер

  2. batezonga каза:

    nikoga ne ste yli ukraiskii borsh shtom zapirjvate cvekloto tova e veche borsh po moskovski adjaba russkii a toi nyma nishto obshto s ukrainskii az sim ukrainka i moga da vi kaja kak se pravi istinskii ukrainskii borsh

    • Danyela каза:

      batezonga, тази рецепта, както съм и написала в поста знам от една украинка и е същият на вкус, който ядох в Украйна. Вероятно има доста вариации на борша, както има вариации за всяко едно популярно ястие 🙂

  3. Благодаря за рецептата! Получи се доста вкусно, а цвета на цвеклото успя да се запази.

    • Danyela каза:

      Нора, благодаря че споделихте впечатления. Радвам се, че супата ви е допаднала
      Поздрави!

  4. gogi61 каза:

    супата е страхотна-точно същата ядох и в Украйна!Благодаря Danyela!

  5. Благодаря за рецептата! Вчера я сготвих и се получи наистина вкусно. Дори и дечица, които по принцип са злояди, хапнаха с апетит:)

    • Danyela каза:

      Здравейте,
      много се радвам, че е допаднала на вас и семейството ви!

      Весели празници!

  6. олга каза:

    това цвят не на борщ кога пиржиш морков лук след това слагаш цвекло и доматено пюре и задушаваш. .зеле слагаш най последне в бульон след това зелен4уци и исклю4ваш котлон да запази цвят борщ .морков .цвекло трябва да минат ренде

  7. Johni каза:

    …moqta baba e rodom ot Odeska oblast i me nau4i da gotvq bor6…tova e dosta „marzeliva “ supa,za6toto prosto reje6 i slaga6 v tendjerata edno sled drugo…az dobavqm i prqsna 4ervena 4u6ka,i 6epa presen kerviznarqzan na sitno…
    …absolyutno vqrno e ,4e na drugiq den e mnogo po-vkusen
    …prez lqtoto e idealen za dieta ( prigotvq se posten,bez meso i smetana)…opitaite go v jegata studen,otli4no utolqva jajdata i ne tovari stomaha…

  8. Johni каза:

    P.P….az ne zaparjvam absolyutno ni6to,prosto dobavqm vav vrq6tata voda edin po edin narqzanite zelen4uci ,(dobavq se edin i dokato obelite i narejete sledva6tiq,ve4e e poomeknal) v sledniq red:

    meso(pripenva se parvo,)luk,cveklo,kartofi,,zele,4u6ki,2 domata (ili 500g domatena konserva)kerviza po4ti nakraq…

    …i ne zabravqite da polzvate golqma tendjera,ina4e ne se pobirat sastavkite i vodata.

    Da vi e sladko!

    • Danyela каза:

      Johni, благодаря че споделихте вашите тънкости в приготвянето на борша!
      Поздрави!

  9. Виолета каза:

    Много благодаря за хубавата рецепта! Вчера правих по нея борш за първи път, и стана чудесен!

  10. correct каза:

    добре де .. в какъв варел трябва да се готви .. само зелката с месото като сложих и се претъпка тенджерата , а то не се стапя зелето защото не е задушено нещо не е вярна рецептата

  11. Мина каза:

    Много вкусна супа. За втори път я приготвям (без месо) и 2-мата с приятеля ми си облизваме пръстите. Боршът влезе в любими ястия. Благодаря! 🙂

  12. Любов каза:

    Съжелявам, че трябва да го кажа, но това е гавра с украинският борш. Зелето да се вари заедно с месо, че то ще стане на пюре…. и така нататък. Не разваляйте продуктите, по-добре влезте в някой руски или украински сайт и вижте поне класическата рецепта на тази чудесна супа.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s