Пълнена целина

От пролетта си  бях харесала тази рецепта и очаквах с нетърпение есенно-зимния сезон, за да мога да си купя голяма глава целина и да я изпробвам. Бях много любопитна да разбера вкусът и аромата на ястието, защото съм свикнала, че целината е основно за подправка и много рядко я употребявам за друго. После дойде лятото и аз забравих за тази рецепта. До скоро, когато на любимата ми сергия на пазара, на която между другото може да се намери почти всичко от картофи, през фенел до кедрови ядки, видях едни големи и прекрасни глави целина.

Вътрешността на главата целина се издълбава, и заедно с лук, чесън, магданоз и много лимон и зехтин се вари на бавен огън. Резултатът е много приятно леко киселко ястие с особен и екзотичен целинов дъх. Ние хапнахме ястието като основно, но ако вземете по-малки глави целина, може да се сервира и като предястие.

Ястието е постно, рецептата е от The Complete Guide to Traditional Jewish Cooking и  в интродукцията за него в книгата пише, че е от кухнята на турските и балканските евреи и е особено предпочитано от тях с гарнитура от ориз или с кисело мляко и арабски питки

Продукти за 2 порции:

2 средно големи глави целина, всяко около 200 гр или една голяма около 400 гр

1 малка глава лук

5-6 скилидки чесън

1 лимон

100 мл зехтин

10-12 стръка магданоз

сол, черен пипер на вкус

Приготовление:

Целината се почиства от корените и се обелва. От дъното се отрязва малко парче, за да може главата да стои стабилно изправена в тенджерата. Целината се издълбвава внимателно с остър нож, като се оставя около 1 см отстрани. Веднага се полива със малко от лимоновия сок, за да не потъмнее.

Издълбаната целина се нарязва на ситно заедно с чесъна, лукът и магданоза. Овкусява се с сол, черен пипер и останалият лимонов сок и се пълни целината

В дъблока тенджера на котлона се поставят напълнените глави и се налива вода до средата на целината. Добавя се зехтина, останалият лимонов сок и корите от лимоните.

Вари се на бавен огън под капак около 40 минути или докато омекне.

Добър апетит!

Други публикации:

Постни чушки с два вида плънка

Таджин с нахут

Фалафел със сос Тахини

4 comments on “Пълнена целина

  1. lenseffect казва:

    това ще се пробва, обожавам целина, на салата, на супа, на масата🙂

    Благодаря

  2. Nina казва:

    Стана страхотно, а с гарнитурата кисело мляко е една нетрадиционна постна вечеря! Освен това е изключително ефектно, а е и много евтино!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s