Гратин с картофи

Напоследък дълго се чудя какво да сготвя, не че нямам идеи какво, а тъкмо обратното – твърде много са. Освен това мисълта ми е все в сладките неща – кексове, бисквити. Е, да, но не може да се живее само на сладко.

Днес докато преглеждах наличните продукти, за да реша какво да приготвя за обяд, се сетих че отдавна не съм правила картофен гратин. А това е толкова класическа рецепта. И като всяка класическа рецепта е много вкусна. В същност като се замисля всички традиционни, популярни рецепти са станали такива именно защото се харесват от много хора. А как може да не обичаш комбинацията от картофи, сметана и кашкавал? Понаякога добавям пилешко, понякога различни зеленчуци според настроението, наличните продукти и това какво ни се хапва в момента.

 

Продукти:

1 кг картофи

800 мл готварска сметана

250 гр кашкавал

щипка настъргано индийско орехче

щипка лют червен пипер

сол, черен пипер на вкус

 

Приготовление:

В дълбока купа се смесват сметаната, настъргания кашкавал и подправките

Картофите се обелват и се нарязват на много тънки колелца и веднага след като се нарежат се пускат в купата със сметана

Тавата се намазва с масло и в нея се изсипват картофите, сметаната и кашкавала, като внимавате картофените колелца да са легнали.

Тавата се поставя в по-голям съд, който се пълни с топла вода, която да покрива 2/3 от стените на тавата, в който печете ястието.

Ястието се поставя в загрята на 180 градуса фурна, и се пече около 2 и половина часа или докато сметаната се стегне

Ако гратина започне да се зачервява тъврде много от горе покрийте с фолио

Добър апетит!

Други публикации:

Пълнена целина

Печени домати

Картофена салата с розмарин

Advertisements

8 comments on “Гратин с картофи

  1. Dani каза:

    Наистина си е класика и е вкусно:)Спокойна седмица:)))

  2. мери каза:

    АБЕ КЛАСИКА НЕ КЛАСИКА ,НА МЕН МИ Е ЛЮБИМА ВЕЧЕ.бЛАГОДАРЯ!

  3. Татяна каза:

    Изглежда страшно вкусно! Ще пробвам непременно. Обаче хич не съм фен на сметаната, особено растителната. Ще се получи ли, ако сложа прясно мляко и малко масло?

    • Danyela каза:

      Да, би трябвало да няма проблем да замените сметаната с прясно мляко и малко масло.Все пак бих ви препоръчала да ползвате сметана, за плътност на вкуса, хубава сметана от животински произход може да бъде намерена в големите магазини и разликата във вкусът и в сравнение с растителната е огромна
      Поздрави и приятно готвене

      • Татяна каза:

        Мерси 🙂 Но аз наистина ще пробвам с прясно мляко първо. Ако се получи, ще си стоя на този вариант.
        Хубав ден! 🙂

  4. Катето каза:

    Днес го направих и се получи вкуснооооо 🙂

  5. Danyela каза:

    Татяна, дано ви хареса!
    Кате, много се радвам!

  6. Деси каза:

    Вече е във фурната 🙂 Чудничък обяд ще се получи,отново 🙂 Ама наистина ли два часа и половина трябва да чакам 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s