Риба в тесто

Скоро е Никулден. По традиция на този ден баба ми правеше шаран пълнен с орехи и лук. Мариноваше го по специална рецепта, която не оставяше и следа от неприятен дъх, а плънката се топеше като масло в устата. Приготовлението на това ястие винаги отнемаше много време, а около трапезата се събираше цялото семейство. Така и не успях да приготвя никога шаран като нейния. Слагаше му някаква тайна съставка, която го правеше божествен, и която и до ден днешен не съм открила каква е. Напоследък си мисля, че това е подправката наречена „тъга по детството”

У нас, риба готвя рядко, но не мога да не уважа традицията. За този празник обикновено правя някое бързо рибно ястие, която не изисква много приготовление, като например тази сьомга в тесто. Рецептата знам от свекърва ми, и това е една от малкото рецепти с риба, която мъжа ми хапва. Вместо сьомга може да се ползва каквото и да е филе от бяла риба, което обичате. Рибата се маринова предварително в малко лимон, сол и черен пипер и заедно с доматен сос се завива в готови финни точени кори на малки пакетчета. Вкусът е наистина много нежен, приятен и неустоим

Продукти за 2 порции като основно ястие или 4 като предястие:

400 гр филе от сьомга (или бяла риба )

400 гр домати или консерва нарязани домати

1 средно голяма глава лук

1 стрък целина

2 скилидки чесън

8 финни точени кори

сокът на 1 лимон

5-6 стръка магданоз

1 зелена чушка

2 с.л. зехтин + допълнително за намазване на корите и тавата

сол и черен пипер на вкус

Приготовление:

Рибата се нарязва на 4 порции, поръсва се със сол, черен пире и сокът на лимона и се оставя на страна

В тиган се загряват 2-те лъжици зехтин и се задушава лукът, нарязан на ситно. След 2-3 минути се добавя чушката и целината. Когато чушката започне да омеква се добавя смачканият чесън. Веднага щом устетите аромата му, добавете нарязаните на кубчета домати. Подправете със сол и черен пипер. Оставете без капак и варете още 15 тина минути, докато течността от доматите се редуцира значително. Спрете котлона и поръсете със ситно нарязания магданоз

Вземете две от корите и намажете едната от тях със зехтин. Другата поставете от горе. Слоете парче от рибата в единия край на корите, отгоре върху рибата сипете около 2 с.л. от доматения сос. Завийте на пакетче. Повторете и с другите парчета риба. Разпределете плънката така, че горе-долу половината да ви остане. Нея ще сервирате като гарнитура

Наредете пакетчетата в тава и ги намажете със зехтин. Печете около 20 минути на 200 градуса, или докато корите се зачервят

Весел празник и добър апетит!

Други публикации:

Сьомга на скара

Рибни рулца с ленено песто

Картофена салата с розмарин

8 comments on “Риба в тесто

  1. Dimitrana S. казва:

    Изглежда наистина неустоимо!

    И сега ще си призная, че риба приготвям само по най-лесен начин – още една причина да харесам рецептата ти, Даниела: ще ми се скоро да я приготвя🙂

    Поздрав сърдечен!

    • Danyela казва:

      Благодаря, Димитрана, м ного си мила!
      Хубави почивни дни, усмихнати и слънчеви

  2. Dani казва:

    Хубав празник и на теб-хубава и бърза рецепта-две в едно.Поздрави:)))

  3. Svetlina казва:

    Ха! Точно нещо такова ми трябваше🙂
    Нещо лесно и леко за между празниците🙂 Ще гостувам вкъщи (колкото и оксиморонно да звучи) и със сигурност ще трябва и аз да приготвя нещо (на първи или втори януари). Всички вкъщи обожават риба, доматен сос също, пък и в тия дни все се готви нещо интересно, заради вероятността родата да дойде на гости🙂 Изненадващо🙂 Сигурна съм, че не са виждали рибни банички със сос, пък и с повече сос мога да нахраня цялата фамилия с две риби🙂

    • Danyela казва:

      Хехе, Светлина, приятно изкарване на празниците, радвам се че си открила в тази рецепта точно това, което ти трябва
      Поздрави!

  4. […] година, като си ида вкъщи, ще почерпя семейството с рибни банички🙂 Защото ако смесеното произведение на три вектора е […]

  5. […] подсеща. Сигурно ще направя едни банички, подобни на тези. Само че не с риба, а със сиренца. И имам някакво […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s