Скоро е Никулден. По традиция на този ден баба ми правеше шаран пълнен с орехи и лук. Мариноваше го по специална рецепта, която не оставяше и следа от неприятен дъх, а плънката се топеше като масло в устата. Приготовлението на това ястие винаги отнемаше много време, а около трапезата се събираше цялото семейство. Така и не успях да приготвя никога шаран като нейния. Слагаше му някаква тайна съставка, която го правеше божествен, и която и до ден днешен не съм открила каква е. Напоследък си мисля, че това е подправката наречена „тъга по детството”
У нас, риба готвя рядко, но не мога да не уважа традицията. За този празник обикновено правя някое бързо рибно ястие, която не изисква много приготовление, като например тази сьомга в тесто. Рецептата знам от свекърва ми, и това е една от малкото рецепти с риба, която мъжа ми хапва. Вместо сьомга може да се ползва каквото и да е филе от бяла риба, което обичате. Рибата се маринова предварително в малко лимон, сол и черен пипер и заедно с доматен сос се завива в готови финни точени кори на малки пакетчета. Вкусът е наистина много нежен, приятен и неустоим
Продукти за 2 порции като основно ястие или 4 като предястие:
400 гр филе от сьомга (или бяла риба )
400 гр домати или консерва нарязани домати
1 средно голяма глава лук
1 стрък целина
2 скилидки чесън
8 финни точени кори
сокът на 1 лимон
5-6 стръка магданоз
1 зелена чушка
2 с.л. зехтин + допълнително за намазване на корите и тавата
сол и черен пипер на вкус
Приготовление:
Рибата се нарязва на 4 порции, поръсва се със сол, черен пире и сокът на лимона и се оставя на страна
В тиган се загряват 2-те лъжици зехтин и се задушава лукът, нарязан на ситно. След 2-3 минути се добавя чушката и целината. Когато чушката започне да омеква се добавя смачканият чесън. Веднага щом устетите аромата му, добавете нарязаните на кубчета домати. Подправете със сол и черен пипер. Оставете без капак и варете още 15 тина минути, докато течността от доматите се редуцира значително. Спрете котлона и поръсете със ситно нарязания магданоз
Вземете две от корите и намажете едната от тях със зехтин. Другата поставете от горе. Слоете парче от рибата в единия край на корите, отгоре върху рибата сипете около 2 с.л. от доматения сос. Завийте на пакетче. Повторете и с другите парчета риба. Разпределете плънката така, че горе-долу половината да ви остане. Нея ще сервирате като гарнитура
Наредете пакетчетата в тава и ги намажете със зехтин. Печете около 20 минути на 200 градуса, или докато корите се зачервят
Весел празник и добър апетит!
Други публикации:
Изглежда наистина неустоимо!
И сега ще си призная, че риба приготвям само по най-лесен начин – още една причина да харесам рецептата ти, Даниела: ще ми се скоро да я приготвя 🙂
Поздрав сърдечен!
Благодаря, Димитрана, м ного си мила!
Хубави почивни дни, усмихнати и слънчеви
Хубав празник и на теб-хубава и бърза рецепта-две в едно.Поздрави:)))
Мерси, Дани! Прекрасен празник и на теб!
Ха! Точно нещо такова ми трябваше 🙂
Нещо лесно и леко за между празниците 🙂 Ще гостувам вкъщи (колкото и оксиморонно да звучи) и със сигурност ще трябва и аз да приготвя нещо (на първи или втори януари). Всички вкъщи обожават риба, доматен сос също, пък и в тия дни все се готви нещо интересно, заради вероятността родата да дойде на гости 🙂 Изненадващо 🙂 Сигурна съм, че не са виждали рибни банички със сос, пък и с повече сос мога да нахраня цялата фамилия с две риби 🙂
Хехе, Светлина, приятно изкарване на празниците, радвам се че си открила в тази рецепта точно това, което ти трябва
Поздрави!
[…] година, като си ида вкъщи, ще почерпя семейството с рибни банички 🙂 Защото ако смесеното произведение на три вектора е […]
[…] подсеща. Сигурно ще направя едни банички, подобни на тези. Само че не с риба, а със сиренца. И имам някакво […]