Туили с портокал и лешници

Тези дни съм на вълна Нутела. Порбвах я как ли не. Накрая, макар че времето не предразполага към допълнително охлаждане, си направих сладолед с Нутела отново. За да ми е по празнично изпекох малко туили с портокал и лешници, за да се подсили вкусът на лешниците от Нутелата. Туилите са много вкусни като добавка на сладолед – хрупкави, ефирни, и става да си гребеш с тях сладоледа, вместо с лъжичка. Е, млако се омазваш, но това е част от чара. За мъжа ми, сладоледа беше прекален по това време на годината, за това за него направих от туилите фунийки и ги напълних с бита сметана и нарязан банан. Докато са топли, тези бисквити са много пластични и поставени върху чаша или завити около точилка, лесно придобиват желаната форма, когато изстинат. Хубавото е, че стават за хапване всякак, даже и без нищо, като сладка гарнитура на кафе или пък нанизани на тънко конче стават и за коледна украса.

По идея от The cook’s book

Продукти за около 20 туили, в зависимост от размера:

½ ч.чаша пудра захар

кората на един портокал

80 гр. масло

100 гр сурови лешници

4 ч.л. портокалов сок

1 с.л. с връх брашно

Приготовление:

Лешниците са разстилат в тавичка и са запичат за кратко, 2-3 минути, в предвариелно загрята на 250 градуса фурна, на грил, на най-горната решетка. Разбъркайте ги няколко пъти, за да се запекат равномерно. Извадете ги да се охладят и ги обелете като ги търкате в парче плат. От краткото запичане, лешниците ща станат и по-ароматни.

Смелете ги в блендер или ги счукайте на дребно.

Разбъркайте захарта, лешниците, настърганата портокалова кора, портокаловия сок. Залейте лешниковата смес с разтопеното масло. Разбъркайте добре и оставете в хладилника за 24 часа.

На другия ден добавете брашното и разбъркайте добре.

Загрейте фурната на  150 градуса.

Върху незалепваща тава, или в тава застлана с хартия за печене, поставете от сместа, като загребвата с чаена лъжичка. Оформете тънки кръгчета, като приглаждате сместа с опакото на лъжица, потопена в студена вода. Оставете поне по 2-3 сантиметра между бисквитите.

Печете около 15-20 минути. Докато бисквитите са още топли, с помоща на мека шпатула, ги отделете от тавата. Ако искате да напарвите различни форми, поставете топлите бисквити върху стената на чаша или бутилка или върху точилка, като притиснете краищата да прилепнат. Когато изстинат, отделете бисквитите внимателно.

Най-добре е да се консумират в рамките на деня, в който са пиготвени, защото от влагата леко омекват

Добър апетит!

Други публикации:

Туили с бадеми

Рогалах

Портокалов сладкиш с бадеми

Advertisements

2 comments on “Туили с портокал и лешници

  1. Ирина каза:

    И аз обожавам Нутела, но много рядко си позволявам, предвид различни фактори – най-вече, женска суета :-))
    Прекрасно е предложението ти, Даниела!

    Хубава вечер от мен!

  2. Danyela каза:

    Ирина, благодаря ти. И аз рядко взимам Нутела, поради същата причина, но поне 2 пъти годишно си отяждам на корем 😉
    Поздрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s