Джинджифилови сладки с мед

По традиция добрия старец носи подаръци на послушните деца, а те в замяна оставят под елхата джинджифилова сладка и чаша прясно мляко, за да се подкрепи за из път. Ако са слушали, децата получават мечтания подарък, сътворен от сръчните ръце на джуджетата в Лапландия и докаран с въздушна поща от елените, лично от дядо Коледа. С нетърпение очаквам времето, когато синът ми ще е достатъчно голям, за да пише или поне, за да говори и да ми издиктува своето писмо до стареца. Аз обещавам да събирам тези ценни листчета и да ги пазя в кутията, заедно със всички късчета щастие от неговото детство. А децата са толкова прекрасно спонтанни и наивни в желанията си. Наскоро четох една много мила тема във форумите на БГ Мама, за желанията на децата в писмата им. Всички бяха очарователни, но имаше едно, което ми стана любимо. Момиченцето пишеше: „Дядо Коледа, все още искам куче, но мама каза, че нямаш в работилницата, та аз да те подсетя, че може и едно от изоставените. А може и това на Кристиан. Той не го извежда навън редовно.”  🙂

За моите близки и за себе си пожелавам да сме здрави и да се обичаме както до сега. Всичко останало, е маловажно. А да, и ако може, бих искала …но това ще го кажа направо на дядо Коледа, за това му опекох и сладки…

Сладките са уханни с ароматите си на канела, карамфил и джинджифил и в оригиналната рецепта се правят с меласа. На мен не ми се обикаляше да търся меласа в студа и за това я замених с мед. Замесих тестото, точих и рязах с формичките с ентусиазма на малко дете. След това ги слепих с мед и масло и ги украсих с разтопен шоколад. Огромно удоволствие. Още по-голямо е то когато сладките се опитат с чаша мляко, а цялата къща ухае на празник и настроението витае из нея.

Продукти за около 70 броя:

За сладките:

3 чаена чаша брашно + допълнително за разточването

125 гр масло

½ чаена чаша кафява захар – използвах Dark Demerara

¾ чаена чаша мед

1 яйце

2 ч.л. сух, смлян джинджифил

2 ч.л. канела

1 розичка карамфил

1 ч.л. сода

½ ч.л. бакпулвер

щипка сол

за слепване

мед,масло

за украсата

50 гр шоколад

30 гр масло

пудра захар за поръсване

счукани орехи, натрошен шоколад

Приготовление:

Маслото, на стайна температура, се разбърква със захарта, меда и яйцето, докато захарта се разтопи

Брашното се смесва с подправките, бакпулвера, содата и солта  и постепенно се добавя към маслото и меда.

От тестото се оформят няколко топки и се прибират в хладилника за поне час, за да стегене тестото и да е по-лесно за точене.

На набрашнена повърхност, се разточва лист с дебелина 3-4 мм, от който се изрязват фигурки.

Сладките се пекат на застлана с хартия за печене тава, в предварително загрята на 180 градуса фурна около 10-15 минути или докато сладките леко се зачервят

За слепване се разбърква мед и масло в съотношение според собствените ви предпочитания. Когато маслото стегне сладките се топват в разтопен шоколад и масло или се поръсват с пудра захар. Докато шоколада не е изсъхнал още, може да топнете бисквитите в счукани орехи и парченца шоколад

Добър апетит!

Други публикации:

Лейках

Снежни шоколадови топки

Джинджифилова бира

Advertisements

17 comments on “Джинджифилови сладки с мед

  1. Dani каза:

    Много красиви сладки,Дани,направени с много любов и сигурно с тайната надежда,че „би искала“…От сърце ти желая това съкровенно желание да се сбъдне.Весели и „вкусни“ празници:)

  2. Eoc каза:

    Дани, интересни сладки, представям си ги и с меласа 🙂 И макар да приключих с коледните сладки снощи /по случайност с мед и меласа :)/ може би скоро ще направя и твоите 🙂
    Поздрави и хубави празници!

  3. Йоана Петрова каза:

    Прекрасни коледни сладки! Твоята алтернатива е също толкова добра като класическата комбинация от джинджифил и меласа за Коледа. Все пак меласата е незаменима, но аз бих опитала и с двата продукта – мед и меласа едновременно.
    Весели празници! 🙂

  4. Sunny каза:

    Отново добро попадение! Аз също съм правила меденки с канела и джинджифил, изглеждаха почти толкова добре, колкото твоите 🙂 Весели празници!

  5. Тони каза:

    Страхотни сладки! Непременно ще се опитат 🙂

    Весели празници!

  6. Danyela каза:

    Благодаря ви, за добрите думи!
    Съгласна съм с теб Йоана, наистина с мед и меласа ще бъдат страхотни!
    Весели празници!

  7. Dimitrana S. каза:

    Толкова апетитни и примамливи.. ще ми се да се пресегна и взема едничка.. а може би двечки? 😉
    Канелата и джинджифилът са неотменни съставки за коледните меденки – придават онзи специфичен и неповторим вкус на зимен празник 🙂

    Весели и честити!

  8. Dreamy каза:

    Ех, че са красиви! През монитора надушвам аромата на мед и канела… При първа възможност ще ги пробвам макар и да не е празник.
    Весели празници!

  9. Danyela каза:

    Dreamy, Честита Коледа!
    Много сте мила, надявам се да ви харесат!
    Весели празници!

  10. Ирина каза:

    Прекрасни сладки – тъй ухаещи на топли празници!

    Честита Коледа!
    Желая здраве, успехи, усмивки, много късмет и любов на теб и семейството ти!

  11. Danyela каза:

    Ирина, Честита Коледа!
    Пожелавам ти всичко най-прекрасно на теб и на хората, които обичаш!

    • Galina каза:

      За втора година ги правя и всички много ги харесват! Благодаря за чудната рецепта! 🙂

  12. Danyela каза:

    Честита Коледа, Galina !
    Много се радвам, че сладките са ви допаднали!

  13. Лидия каза:

    Опитах да ги направя – 3 чаени чаши брашно ми дойдоха крайно недостатъчни – много меко стана тестото – пробвах така както е да го изпека – то се разля и стана много твърдо и хрупкаво – да не би да трябва още брашно да се ползва до меко тесто ? Честита
    Нова Година на всички !

    • Danyela каза:

      Лидия, Честита Нова Година!
      Използвам за мярка чаша от 250 мл, може би вашата е била по-малка? Брашната са различни и поемат различно количество течност, така че дори мярката да ви е била абсолютно точна е възможно тестото да е останало по-меко. По принцип, след като се изпекат тези сладки стават твърдички, но като престоят ден-два омекват
      Поздрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s